Acne op je hoofdhuid en rug door haarproducten

Heel af en toe zien we deze vraag voorbij komen: kunnen je haarproducten van invloed zijn op acne? Het antwoord is: ja dat kan. Heb jij hier last van? Dan helpen we je graag verder met deze blog.

Geschreven door
Eline
Gepubliceerd
Het standaard 'riedeltje' 
Acne is een probleem dat kan ontstaan door verschillende factoren. Ik, als schrijver van deze blog heb er helaas ook last van. Als je op internet zoekt kom je vaak de 'standaard' oplossingen tegen. Toch vind ik het belangrijk om deze wel te benoemen in deze blog. Want, wie weet is 1 van de onderstaande dingen iets wat je nog niet doet, of is het iets wat je niet had gedacht dat invloed kan hebben op acne. 
  • Drink je voldoende water elke dag?
  • Heb je last van stress?
  • Eet je voldoende gezond?
  • Ben je onlangs gewisseld van wasmiddel?
  • Drink je misschien teveel koffie op een dag?
  • Slik je de pil of maak je gebruik van een ander anticonceptie middel of ben je juist onlangs gestopt met anticonceptie?
  • Douche je gelijk na het sporten? Als zweet te lang op je lichaam blijft, kan je sneller last krijgen van acne. 
Raadpleeg altijd je huisarts of het internet als je meer algemene tips wil hebben over hoe je acne kan verminderen of om te achterhalen wat andere factoren zijn. Heb je van alles al geprobeerd? En heb je het idee dat je haarproducten van invloed zijn, lees dan verder!

Haarproducten en de invloed op je huid

Onze haarproducten zijn geformuleerd met allerlei soorten ingrediënten. Je hebt vast wel eens op de achterkant gekeken. Waarschijnlijk zeggen heel veel ingrediënten je helemaal niets. En dat is logisch: want het is best lastig om dit allemaal uit te zoeken. Elke huid is anders en reageert ook anders. Ook al staat er op een fles 'dermatologisch getest' of 'natuurlijk' het zegt niets over hoe jouw huid reageert op het product. Met de volgende tips kan je misschien je routine aanpassen op gebied van producten maar, ook bijvoorbeeld de manier van wassen om acne te kunnen verminderen. 

Tips bij acne op je rug en hoofdhuid

Acne door haarproducten vormt zich vaak op de haargrens, wangen of op de rug. 
1. Spoel je shampoo en conditioner anders uit 
Heb je last van acne op je rug? Probeer tijdens het wassen dan de shampoo en conditioner anders uit je haar te spoelen. Dus, laat de shampoo en de conditioner niet over je rug uit spoelen maar buig je hoofd bijvoorbeeld naar voren om contact met de huid zoveel mogelijk te vermijden. 
2. Bedek je rug tijdens het stylen
Ga je aan de slag met het stylen van je haar? Zorg dan dat je rug altijd bedekt is met een shirt, handdoek of een badjas. Als je rug maar bedekt is zodat producten je rug niet kunnen raken. 
3. Was je rug altijd na met zeep
Heeft je rug toch contact gemaakt met het uitspoelen van je shampoo of conditioner? Zorg dan dat je je rug altijd nog naspoelt met een zeep. Het liefst een met een reiniger. Je herkent een reiniger in de ingrediënten vaak aan het woordje: sulfaten. De meeste soorten zepen hebben dit ingrediënt. 
4. Maak je gezicht schoon na het stylen
Heb je last van acne bij de haargrens? Zorg dan dat je altijd nog even je hoofd schoonmaakt met een reiniger, tonic of ander geschikt middel. 
5. Je haar opsteken
Heb je een conditioner of masker in je haar? en moet dit intrekken? Laat je haar dan niet rusten op je rug. Pak eventueel een elastiekje en breng het in een knot of zet het vast met een clip. Zolang je haar je rug maar niet aanraakt. 
6. Je kan niet tegen geurstoffen
Heel veel producten bevatten geurstoffen in verschillende vormen: ze kunnen synthetisch zijn maar, ook natuurlijk (zoals essentiële olie). Ook linalool is een bekende, of geraniol. Misschien kan je huid hier niet tegen: je kan dit eventueel ook laten testen bij de huisarts. 
7. Scan je artikelen
Sommige producten bevatten stoffen die irriterend kunnen werken voor je huid. De ene persoon kan het gerust gebruiken terwijl de ander er jeuk van krijgt, bultjes, uitslag of acne. Zoek op google eens naar inci decoder, je kan dan controleren of je product ingrediënten bevatten die wellicht voor irritatie kunnen zorgen. 
8. Je kan niet tegen cocamidopropyl-betaine
Coco...wat?! Dit is een cleaner in een shampoo waar sommige curlies niet tegen kunnen. Lees hier verder over
cocamidopropyl-betaine
8. Wissel van producten
Haal eens een product uit je routine en vervang hem door een andere variant. Begin bijvoorbeeld bij je shampoo, conditioner en eventueel masker. 
Uiteindelijk is het veel proberen en testen om te zien wat wel en niet voor je werkt. Hopelijk heb je iets aan deze tips! Heb je vragen of opmerkingen? Laat ze hieronder gerust weten!