Het wordt vast wel eens tegen je gezegd: ''Wat een mooie bos krullen'' en ''Ik wou dat ik krullen had!''. Het liefst zou je wel willen ruilen, want het is best lastig om je krullen goed te verzorgen. De ene dag heb je mooie krullen en de andere dag zijn je krullen uitgezakt of, zelfs bijna verdwenen tot 'slag'.

Waarschijnlijk gebruik je producten die bijvoorbeeld speciaal voor krullen zijn, die je haalt bij de Etos of Kruidvat. Veel van deze producten zorgen ervoor dat je krullen zoals hiervoor beschreven eruit komen te zien. Dit komt doordat deze producten bepaalde ingrediënten bevatten die niet goed zijn voor je krullen.

 

Wat is dan wel goed? Dit zijn producten die geen sulfaten, parabenen en siliconen bevatten. Voordat ik in ga op de goede producten, leg ik eerst uit waarom deze ingrediënten slecht zijn voor je krullen.

Sulfaten

Sulfaten zijn sterke reinigers. Ze produceren veel schuim en het is voor fabrikanten goedkoop om dit ingrediënt toe te voegen. Sulfaten worden zelfs gebruikt om bijvoorbeeld vloeren te reinigen. Vermijden dus! Het neemt alle natuurlijke oliën van je hoofdhuid weg waardoor je krullen sterk uitdrogen.

Parabenen

Ontzettend veel haarverzorgingsproducten bevatten parabenen. Parabenen worden gebruikt als conserveermiddel waardoor producten langer houdbaar blijven.
Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de invloed van parabenen op de gezondheid. Helaas, is er nog steeds geen eenduidig antwoord. Sommige onderzoeken tonen aan dat parabanen een rol kunnen spelen bij het ontstaan en groeien van tumoren. Andere onderzoeken laten zien dat dit geen invloed heeft. Kortom, er heerst onduidelijkheid. Steeds meer fabrikanten vermijden parabenen, vaak in combinatie met sulfaten en siliconen.

Siliconen

Siliconen zitten in haarproducten omdat het ervoor zorgt dat je haren gladder worden, gaan glanzen en het een gezonde uitstalling geeft. Siliconen leggen een laag om je haren en zijn daarom moeilijk om uit je haren te wassen. Het gevolg daarvan is dat je haren moeilijk vocht kunnen opnemen en dat dit laagje steeds verder opbouwt waardoor producten niet meer goed werken in je haren. Je haren worden dus als het ware ‘afgesloten’. Hierdoor word je haar zwaar en het zal droog worden.

 

Kijk maar eens op een haarproduct die je op dit moment hebt. Waarschijnlijk heb je minimaal één product met een ingrediënt die eindigt op ‘cone’, ‘conol “,” col “of ” xane.

 Het is dus beter voor je krullen om deze ingrediënten te vermijden. Dit beschrijft ook Lorraine Massey in haar handboek speciaal voor krullen (The Curly Girl Handbook). In dit boek geeft Lorraine veel nuttige adviezen. Bijvoorbeeld om bepaalde ingredienten (zoals hiervoor beschreven) te vermijden. Omdat het zoals aangegeven, uitdroogt en het je krullen stroef maakt.Deze haarverzorgingsmethode wordt ook wel de Curly Girl (CG) Methode genoemd. En wordt steeds populairder onder mensen met alle soorten krul.


Laat een reactie achter

Vind de producten voor jouw haar