Ben of wil je gaan starten met de CG methode? Dan is het van belang om je haareigenschappen te kennen. Waarom? Op deze manier koop je de juiste producten en krijg je de mooiste krullen!

 

CG methode Haareigenschappen

Iedereen heeft verschillende krullen die andere producten nodig hebben. Om te kunnen nagaan welke producten het beste aansluiten bij je haar, is het van belang om de volgende vijf haareigenschappen door te nemen:

 

Haartype
Haarstructuur
Densiteit
Porositeit
Elasticiteit

 

1. Haartype

Om je krullen te kunnen typeren kunnen we kijken naar de verschillende verschijningsvormen. In de afbeelding hieronder kun je zien welke type bij welk soort krul past. Je kan ook een combinatie hebben van twee types.
Met het typeren van de krullen hebben we de eigenschappen van je haar nog niet achterhaald. Dit doen we door de andere eigenschappen te onderzoeken.

 

2. Haarstructuur

De dichtheid van je haar heeft niets te maken met hoe dik of dun je haar is. Het heeft te maken met de diameter van elke individuele haarstreng. Het meest handig om je haar naast een stukje garen te leggen. Er zijn drie types dichtheid:

 

Fijn haar
Is dunner dan garen. ijn haar is de meest breekbare haartextuur. Mensen met fijn haar kunnen gewoon een bos haar hebben, want fijn haar betekent niet dat je dun haar hebt.

 

Medium haar
Is niet dunner of dikker dan garen. Bovendien is het de meestvoorkomende haartextuur. Het haar is niet zo breekbaar dan fijn haar.

 

Grofhaar
Is gelijk aan de dikheid van garen. Breekt niet snel af.
 

3. Densiteit

  De dikte van je haar is na te gaan door een deel van je haar te pakken en de hoofdhuid te observeren. Kan je je hoofdhuid goed zien? Dan heb je dun haar. Zie je je hoofdhuid een beetje? Dan heb je medium haar. Zie je bijna geen hoofdhuid? Dan heb je dik haar.

   

  4. Porositeit

  De porositeit van je haar zegt iets over hoe goed je haar vocht kan absorberen en vasthouden. Dit kan genetisch bepaald zijn maar, wordt ook vaak beïnvloed door ingrediënten van haarproducten zoals hitte apparaten en het kleuren van je haar. Het is belangrijk om te weten wat de porositeit is van je haar. Dit helpt je kiezen van de juiste haarproducten.
  De porositeit van je haar is gemakkelijk te testen met de zogenoemde 'Float Test'. Neem een paar strengen van je haar of uit een borstel en doe ze in een glas met water. Het is belangrijk dat je met schoonhaar deze test uitvoert (dus zonder product!). Laat het haar ongeveer 2 tot 4 minuten in het water. Blijft het haar drijven? Dan heb je een lage porositeit. Zinkt het haar? Dan heb je een hoge porositeit. Zinkt het haar bij de eerste test en drijft het bij een andere test? Dan is het heel goed mogelijk dat jouw porositeit medium is. 

   

  Lage porositeit
  Bij een lage porositeit is het belangrijk dat je producten gebruikt die zoveel mogelijk op waterbasis zijn. Je neemt producten niet goed op waardoor je 'build-up' creëert. Hierdoor krijg je stijf en stro achtig haar. Zorg er voor dat je proteïne vrije producten gebruikt.
  Breng de producten het liefst aan op nat haar in plaats van drijfnat haar. Zo krijgt je haar beter de kans om het water op te nemen. Gebruik daarna je leave-in en gel. 

   

  Medium porositeit
  Je haar neemt precies de juiste hoeveelheid vocht op. Test voor jouw haar uit of het fijner is om je producten te gebruiken op drijfnat of nat haar.

   

  Hoge porositeit
  Je haar kan snel vocht opnemen maar, dit gaat er op hetzelfde tempo ook weer uit. Hierdoor kan je haar snel droog worden, heeft het weinig elasticiteit en raakt snel in de knoop. Je haar is dan extra gevoelig om te breken. 

   

  5. Elasticiteit

  Je haren rekken uit krimpen. Dit is je haarelasticiteit. Heb je gezond haar? Dan kan je haar nat zo'n 30% van de originele lengte oprekken en zonder te breken weer naar de originele lengte. Dus wil je weten wat je elasticiteit is? Trek een haartje uit je hoogt en rek deze uit.

  Rekt je haar een beetje en springt het weer terug naar de originele lengte? Dan heeft je haar niets extra te doen. Je haar is goede balans.

  Rekt je haar meer uit dan normaal? Dan heb je meer proteïne nodig.

  Lijkt je haar maar niet te breken? Dan heeft je haar ook proteïne nodig.

  Breekt het vrijwel direct? Dan heeft je haar meer moisture nodig.

  Voel het ruw en droog aan, dan heeft je haar meer moisture nodig. 

  Het is belangrijk dat je je haar goed leert kennen. Je kan deze test vaker uitvoeren (zowel nat als droog).  

  Nu weet je wat je haareigenschappen zijn. Volg het stappenplan om de juiste producten te kopen of zoek in het menu naar producten met of zonder proteïne. 


  Laat een reactie achter

  Vind de producten voor jouw haar