Vor 21.00 bestellt ist heute verschickt
Gratis Versand ab 45€
Bezahlung per Paypal oder Überweisung möglich

Was ist ein Chelating Shampoo?

Was ist es, wie funktioniert es und warum sollte es Teil deiner Haarpflegeroutine sein?

Geschrieben von
Eline
Veröffentlicht
Heb jij sinds een bepaalde periode last van extreem droog, breekbaar en stug haar? Dan hebben wij misschien dé oplossing!

Wat is een chelating shampoo?

Een chelating shampoo gaat net een stapje verder dan een
clarifying (sterk reinigende) variant
. Hij is ontworpen om naast product build-up ook mineralen (zoals magnesium en calcium) uit hard water goed te verwijderen uit je haar. Hij wordt dan ook met name gebruikt door mensen die in een omgeving wonen waar er hard water uit de kraan komt.
Hard water, maar ook chloor, zweet en zee water kunnen op je haar ophopen waardoor je haar extra droog, breekbaar en moeilijker te behandelen is.
Ze bevatten 'chelating agent's'. Dit zijn actieve moleculen die eigenlijk het grootste werk doen: het verwijderen van opgehoopte mineralen uit je haar.

Hoe werkt het?

Zoals aangegeven zijn de chelating agents het meest belangrijke ingredient. Ze klampen/binden zich vast aan de onzuiverheden en mineralen die in je haar zitten zodat alles er goed uitgespoeld kan worden.

EDTA

De meestvoorkomende chelating agents zijn EDTA. Dit is een afkorting voor Ethylamine Diamine Tetraacetic Acid. Dit is een kleurloze, in wateroplosbare stof dat onzuiverheden en mineralen kan verwijderen. Het is eigenlijk een synthetische amino zuur of in het engels ook wel amino acids. Amino zuren zijn de bouwstenen van proteïne.
Let op! Het hoeft niet altijd chelating te zijn als het een EDTA bevat. Sommige formuleringen bevatten namelijk EDTA in een hele lage concentratie als preservative (= conserveermiddel) om het product langer houdbaar te maken. Hoe hoger EDTA in de ingrediëntenlijst staat hoe beter het in staat is om onzuiverheden en mineralen van hard water uit je haar te verwijderen.
Dit zijn synthetische EDTA's (gemaakt in een laboratorium):
  • Tetrasodium EDTA
  • Disodium EDTA
  • HEDTA
  • Sodium Oxalate
  • TEA-EDTA
  • Trisodium EDTA
  • Oxalic acid
Er zijn ook natuurlijke alternatieven voor EDTA, namelijk:
  • Sodium Phytate
  • Sodium Gluconate
  • Phytic acid

Wat is het verschil met een clarifying reiniger?

Het grootste verschil ligt bij de mate van reiniging. Ze reinigen een stukje sterker. Clarifying richt zich voornamelijk op de oppervlak van het haar, chelating agents kunnen ook werk doen onder de haarschacht.
Beide zijn sterke reinigers en kunnen je haar beschadigen als je het te vaak gebruikt. Wees er dus erg voorzichtig mee en gebruik het maximaal 2 keer per maand. Verwen je haar ook goed met een haarmasker of conditioner nadat je 1 van deze 2 reinigers gebruikt.

Wanneer gebruik je een chelating shampoo?

Allereerst willen we bij je benadrukken dat je hem niet regelmatig hoeft te gebruiken. Gebruik je hem dagelijks of vrij regelmatig? Dan kan dit juist weer de verkeerde kant op werken omdat je dan ook de goede huidolie van je hoofd telkens verwijdert. Gebruik het maximaal 2 keer per maand. Het is aan te raden om hier mee te experimenteren: kijk hoe je haar reageert, wellicht is 1 keer in de maand al voldoende voor je. Gebruik voor alle andere wasbeurten gerust je 'normale' milde shampoo.
In de volgende gevallen kan je chelating variant proberen/gebruiken:
  • Er komt hard water uit je kraan (je kan zoeken op google hoe hard je water is, je kan het ook zelf meten)
  • Er komt te 'zacht' water uit je kraan. Dan is er sprake van minimale concentratie van mineralen en kan je eerder build-up ervaren.
  • Je hebt dof haar
  • Continu last van pluizig haar
  • Overmatige haaruitval
  • Je zwemt veel in chloorwater of zee water
  • Je haar zakt uit
  • Je haar is extreem zacht

Hoe gebruik je een chelating shampoo?

Maak je gehele haar vochtig en neem een beetje van de shampoo in je handpalm. Wrijf tussen je handoen. om de shampoo goed te verdelen. Breng de shampoo vervolgens aan op je haar en masseer het goed in op de hoofdhuid verdeel het overtollige over je haarlengtes. Spoel het vervolgens direct uit. En vervolg de wasbeurt met een conditioner of haarmasker.

Welke voordelen heeft het?

Je zal opmerken dat je haar beter behandelbaar is, gezonder en glans kan bevorderen. Daarnaast kan het de werking van je andere haarproducten ook bevorderen omdat ze beter kunnen worden opgenomen door het haar. Dus, wees altijd voorzichtig met het afschrijven van producten test eerst, voordat je conclusies trekt!

De problemen gaan niet weg

Blijf je problemen houden en denk je dat dit te maken heeft met hard water dat uit je kraan komt? Dan kan je eventueel een waterfilter laten plaatsen. Hierdoor zal je water zachter worden. Hoewel hier hoge kosten aan verbonden zijn en ook niet voor iedereen een optie is als je bijvoorbeeld in een huurhuis woont, zijn er ook nog andere opties. Er zijn bijvoorbeeld speciale douchekoppen die het water een beetje zouden kunnen filteren!