Vegan CG Haarproducten

We zien het in de wereld van voeding al meer voorbij komen: vegan. Maar, wist je dat dit in de wereld van cosmetica ook steeds meer een trend aan het worden is. Steeds meer mensen gaan over op vegan cosmetica en voedingspatronen. Ook in de wereld van haarverzorging, zijn er steeds meer 'vegan' haarproducten te krijgen. En dat is een prachtige ontwikkeling, want er komen steeds meer nieuwe 'plant-based' alternatieven bij.

Written by
Eline
Published
Ook wij hebben een aantal vegan merken in ons assortiment zitten. Maar wat houdt dit nou precies in? en wat is precies vegan en wat heeft cruelty free met dit onderwerp te maken?

Wat is vegan?

In een notendop eten veganisten geen dieren en gebruiken ze ook niets wat afkomstig kan zijn van dieren of iets dat op dieren getest is. Voor voeding betekent dat bepaalde zuivel en vlees wordt vermeden. Maar, ook leren schoenen of cosmetica met diergelijke ingrediënten worden niet gebruikt door een veganist. 
Hoe herken je vegan producten?
Je herkent vegan producten vaak aan het label. De meest voorkomende (en betrouwbare) is de volgende: 
vegan haarproduct logo
Wanneer zijn haarproducten vegan?
Er zijn een aantal voorwaarden waaraan een haarproduct moet voldoen, om zich te kwalificeren als 'vegan' product. Dit hangt met name af van de ingrediënten, de verpakking en alles wat er bij het gehele proces komt kijken. Daarnaast wordt er nog wel eens gedacht dat de ingrediënten die afkomstig zijn van dieren die 'diervriendelijk' zijn verzorgd ook als vegan kunnen worden bestempeld. Maar, dat is niet waar. Voor vegan producten zijn geen dieren gedood of gebruikt. 
Dus, vegan producten bevatten (1) geen ingrediënten die afkomstig zijn van dieren en worden (2) niet op dieren getest! 

Hoe herken je dierlijke ingrediënten in cosmetica?

Soms zijn dierlijke ingrediënten best moeilijk te onderscheiden. Want, wist jij dat bijvoorbeeld bepaalde aminozuren en vitamine B verwerkt kunnen zijn in haarproducten maar in sommige gevallen ook afkomstig zijn van dieren? Dit is nog een lijstje van dierlijke ingrediënten:
  • Carmine: wordt vaak gebruikt als kleurstof in producten
  • Lanoline: vaak laag in de ingrediëntenlijst, dit is vet afkomstig van wol van schapen.
  • Bijenwax: deze zie je ook vaak voorbij komen, beeswax vermijden we in ieder geval al binnen de CG Methode
  • Honing: heeft een antibacteriële werking. Verwanten zijn: propolis en Royal jelly. 
  • Squalaan: Dit is gewonnen uit haaienleverolie. Hoewel dit ingrediënt in de haircare wereld nog nauwelijks wordt gebruikt, is het wel een nieuw up-coming ingrediënt. 
  • Collageen: een stofje dat naarmate je ouder wordt afneemt, dit wordt vaak ook verwerkt in skincare. 
  • Gelatine: een bekende DIY optie: Gelatine Masker. 
  • Silk protein, silk powder: Deze wordt nog wel eens over het hoofd gezien! Maar ook dit is een dierlijk ingrediënt. 
Let op! Soms zetten bepaalde merken een kleine note onder hun ingrediëntenlijsten. Het kan namelijk soms zijn dat ze look-a-like ingrediënten gebruiken van de bovenstaande, in die gevallen zijn ze dan vaak plant-based. Check altijd het merk, je label of vraag ons bij twijfel over een ingrediënt. 

Cruelty Free

Deze term wordt vaak verwisseld met vegan. Maar, het zijn wel degelijk verschillende termen met verschillende betekenissen. De term 'Cruelty Free' heb je misschien al wel eens op een product zien staan. Dit betekent dat de producten dierproefvrij zijn (dus niet op dieren getest). Maar let op! Het is wel mogelijk dat er dierlijke stoffen zijn gebruikt voor het product. 
Je herkent dierproefvrije artikelen aan bepaalde labels. Let op! Er zijn soms ook merken die labels gebruiken die op de onderstaande lijken. Hij moet echt overeenkomen met de onderstaande logo's: 

Cruelty Free label
Waarom vegan producten?

De keuze om wel of geen vegan producten te gebruiken is natuurlijk heel persoonlijk. Echter, hebben vegan producten wel een aantal extra voordelen. Het kan bijvoorbeeld goed zijn voor mensen die een gevoelige huid hebben. De ingrediënten van vegan producten zijn namelijk meestal milder van aard. Verder worden de vegan haarproducten vaker verpakt in recylebaar verpakkingsmateriaal. 
Een nadeel van vegan producten is vaak dat ze relatief duurder zijn dan niet vegan producten. Maar, gelukkig zien we hier ook steeds meer nieuwe trends in aangezien er steeds meer en nieuwe natuurlijke opties zijn. 

Vegan merken voor krullend haar 

Zoals we al hebben benoemd zijn er steeds meer merken die vegan haarproducten ontwikkelen. Het onderstaande lijstje laat een aantal vegan merken zien die je bij ons kan krijgen. Genoeg dus om een geheel vegan routine te maken! 
De meest populaire merken die vegan zijn :
Dit artikel is puur informatief en niet bedoelt om je slecht te laten voelen. Het is een nieuwe informatie waardoor je meer leert over je haarproducten. Het is leuk en goed om goed geïnformeerd te zijn of je haarproducten. Want, we letten op wat we eten waarom dan niet op wat we op ons haar smeren? 
En, ga jij over op een vegan curly girl routine? Laat het ons weten in de comments! :) Of, wil je toch nog doorlezen? Dan is de
ECO CG
blog een leuk, gerelateerd artikel.