Wat als de CG Methode niet werkt bij jou?

Binnen onze Facebook groep is het 1 van de meest gestelde vragen. Help, wat doe ik fout? en waarom werken mijn producten niet? Misschien herken jij dit ook wel. Het kan best moeilijk zijn om de perfecte krullen routine te vinden. Het kost veel tijd en het allermoeilijkste is nog om je krullen (en jezelf!) de tijd te geven om je eigen succesvolle routine te creëren voor je krullen. En bovendien wil je natuurlijk geen tonnen uitgeven aan telkens nieuwe haarproducten. In deze blog gaan we je uitleggen wat je kan doen als je routine niet (of nog niet helemaal) werkt.

Written by
Eline
Published

Help! mijn producten werken niet

Vaak schuiven we de 'schuld' naar onze haarproducten. En dit is begrijpelijk. Want als je heel veel tijd heb besteed aan je haar en je net alles in huis hebt gehaald voor de CG Methode kan het flink balen zijn. Want op Instagram en Facebook zie je al die mooie resultaten, waarom heb jij dit niet? Allereerst is het heel belangrijk om te beseffen dat niet alleen de producten een belangrijke rol spelen in het succes van je haarroutine. Ook de manier van wassen, stylen en de tools die je hiervoor gebruikt. Dit brengt ons direct bij punt 1: Check eerst je huidige routine. 

1: Check je routine (hoe was/style je het?)

Met je routine bedoelen we eigenlijk met name de manier waarop je je haar wast, hoe je je gel aanbrengt en of je alle artikelen wel in huis hebt. Hieronder nemen we een aantal belangrijke (en de meest gemaakte) punten met je door. 
1. Heb je alle producten in huis?
Sommige curlies die beginnen met de CG Methode, hebben van alles in huis gehaald maar, niet altijd de juiste. Pak je producten er bij en check of je de onderstaande producten in huis hebt: 
 1. CG Shampoo:
   Gebruik je om te reinigen (wekelijks). Breng de shampoo aan op vochtig haar en masseer het in op de hoofdhuid en verdeel de shampoo ook goed over de haarlengtes. 
 2. Conditioner:
   Breng je aan over de haarlengtes, en laat je kort intrekken
 3. Masker:
   Breng je aan over de haarlengtes, en laat je kort intrekken
 4. Leave-in
  of
  créme
  (beide hoeft eerst niet): Dit gebruik je na het wassen op vochtig haar (dus, niet kletsnat haar) en hoef je niet uit te spoelen
 5. Gel:
  dit is een must have! Het voorkomt pluis en brengt je krullen in model 
 6. Olie:
   Dit breng je aan als je haar helemaal droog is. Je kan hiermee het harde laagje van de gel eruit kneden (cast) en voorkomt pluis en geeft extra verzorging (ook voor fijner haar!). 
De bovenstaande producten vormen de basis van de CG Methode. Als je deze producten in huis hebt ben je al een heel eind. 
2. Gebruik van conditioner en masker
Gebruik altijd(!) na een shampoo een conditioner of masker. Door de shampoo gaan je haarschubben openstaan met een conditioner of masker sluit je die weer. Een aantal handige tips bij het gebruik van deze 2 producten: 
 • Heb je fijn haar? Dan zou je een
  dirty deep-co
  kunnen proberen 
 • Focus je bij deze producten op de haarlengtes als je het aanbrengt. Je hoeft het niet in te masseren op je hoofdhuid. Wil je wel wat voeding bovenop je hoofd (bij je roots?) strijk het er dan overheen. 
 • Laat het product goed intrekken, spoel het niet direct uit. Wacht bij een conditioner echt enkele minuten (2/3 minuten minimaal). 
 • Borstel het product eventueel goed door, hiermee ontwar je direct je haar en zorg je dat het product overal in je haar verdeeld zit. 
3. Borstelen
Borstel je haar niet droog. Doe je dit regelmatig? Dan kan je je haar beschadigden. Borstel je haar door tijdens het wassen (als er een conditioner of masker in je haar zit, bijvoorbeeld tijdens het intrekken). 
4. Tips bij het stylen van je haar
Het stylen van je haar is in het begin 1 van de moeilijkste stappen. Er zijn ontzettend veel manieren. Als je nog niet helemaal bekent bent met het stylen van je krullen adviseren we je eerst om op
deze pagina
verder te lezen. Onderaan de pagina vertellen we je per stap hoe je de bovenstaande 6 producten gebruikt en in welke volgorde.
Heb je dit onder de knie? Dan kan je de volgende tips nog proberen: 
 1. Gebruik weinig van je leave-in conditioner of créme. Begin met de hoeveelheid van een euromunt
 2. Breng je producten aan op je haar? Verdeel het product dan altijd goed tussen je handen door even een aantal keren goed te wrijven. 
 3. Heb je veel haar? of merk je altijd dat je haar niet overal hetzelfde gestyld is nadat het droog is? Dan is het handig om secties in je haar te maken. Je brengt dan producten aan op je haar per sectie. Dit kan je doen met
  alligator clips
  . Breng je haar eerst eens in twee delen: het bovenste deel (van oor tot oor) en de onderlaag. Heb je een product aangebracht? Borstel het dan telkens even kort door zodat alles goed verdeeld is. 
 4. Ga jij altijd met je vingers door je haar om een product aan te brengen? Probeer dan eens de
  praying hands methode
  uit. Hierdoor verdeel je het product beter over je haar door er alleen met je vingers door te gaan. 
 5. Gebruik voldoende water bij het stylen! En dan bedoelen we veel water. Merk je tijdens het stylen op dat je haar wat slierterig is of dat je hele dunne strengen hebt, of dat je er niet meer helemaal makkelijk door heen komt? Dan is het echt aan te raden om je haar weer even goed nat te spayen met een
  waterspuit
 6. Heb je de gel aanbracht? Maak de haarlengtes dan weer helemaal vochtig met je haarspray. We bedoelen dan echt: kletsnat. Heb je dit gedaan? Dan kan je gaan 'scrunchen'. Breng je hoofd altijd goed naar links, naar rechts en naar voren zodat je alle delen van je haar hebt gehad. Ben je klaar en zie je het krulpatroon goed verschijnen? Dan pak je je handdoek erbij en scrunch je het nog even kort met je handdoek. Hiermee haal je nog wat vocht uit je haar en maak je je haar klaar voor het drogen. 
 7. Heb je last van pluizig haar? of zakt het snel uit? Dan kan je na punt 6 nog een beetje gel er bij pakken. Dit 'glaze' je over je haar en scrunch je er daarna nog even goed in. Je kan hiervoor eventueel nog een 2e gel bij gebruiken (dus, een andere gel dan de eerste). Bijvoorbeeld 1 met meer hold. 
5. Welke tools heb je in huis?
Naast de juiste haarverzorging en manieren van stylen zijn ook de tools van belang binnen je routine. Hierna sommen we de belangrijkste voor je op:
 1. Waterspray: een must have! Want als je uitgebreid je haar gaat stylen, kan je haar wat droger worden omdat je misschien iets langer bezig bent of omdat misschien haar hebt dat sneller droogt. Je haar stylen werkt beter op iets vochtiger haar. 
 2. Handdoek
  : Gebruik je nog een katoenen handdoek? Die moet je direct aan de kant leggen! Deze zijn te ruw voor je haar en beschadigen je haar. 
 3. Sectie clips:
  om je haar te verdelen tijdens het stylen. Hierdoor kan je gemakkelijk bij alle delen van je haar zonder dat je delen mist. 
 4. Fohn met diffuser: 
  Dit vinden we 1 van de meest belangrijke tools. Laat jij je haar nog aan de lucht drogen? Dan kan je krulpatroon minder mooi opdrogen. Met een fohn heb je dit beter onder controle en zullen je krullen mooier opdrogen. Het is veilig om je haar te fohnen. De diffuser (de ronde kop met pinnen) zorgt namelijk voor een gelijkmatige verdeling van de hitte. Fohn altijd eerst op een lage stand en begin bij de hoofdhuid (dus buig je hoofd voorover als je start. Werk vervolgens rustig naar boven. Begint je haar wat droger aan te voelen? of wat harder? Zet hem dan op de meest harde stand (zo ben je sneller klaar!). 
6. Wacht met de olie tot je haar helemaal droog is!
Wacht met het aanregen van de olie, als je haar 100% droog is! Dit is beter voor je haar en zo zal het beter in model blijven. 

2: Bekijk je haarproducten 

Misschien heb je bij de plaatselijke drogist wat producten uit het (krullen)schap gehaald en ben je daar mee aan de slag gegaan. Dit is oké. Maar, we merken op basis van de vragen die in onze groep worden gesteld dat de producten niet altijd even goed werken. Dit komt met name doordat de producten uit de krullenschappen bij de drogisterijen erg zwaar zijn. Let op, dit hoeft niet altijd zo te zijn! Maar dit zien we wel vaak terug. Maar nu zal je denken, hoe los ik dit op?
1. Te zware/vettige producten 
Zie je veel woorden als 'oil' en 'butter'? Dan is dit een zwaar product. Zeker als 1 van deze ingrediënten lijst veel voorkomt in het midden en wat hoger op de lijst. Heb je een losser krulpatroon of heb je niet heel dik haar? Dan kunnen de producten te zwaar zijn. Het is dan handig om te switchen. Heb je geconstateerd dat ze te zwaar zijn? Dan kan je eens kijken naar de volgende merken: 
 • Giovanni Cosmetics
   (lage tot gemiddelde prijsklasse, ultra lichte producten):, zeer geliefd bij krultype 2, lossere krulpatronen en wavy's. 
 • Curl Jelly Gel
  : een hele lichte gel die een medium hold geeft. Je zou deze ook kunnen gebruiken als tweede gel. 
 • LA Hold gel (van Giovanni Cosmetics)
  Geeft een sterke hold en heeft een wat dikkere (maar wel lichte) substantie 
 • Curlsmith (top kwaliteit, hogere prijsklasse):
  Heb je budget voor producten die in een wat hogere prijsklasse liggen? Dan zijn deze producten zeker een aanrader. Alle producten hebben een travel size van 60ML. Dat maakt het ideaal om producten eens uit te testen. 
  • Curlsmith Strenght lijn (paarse labels): Zijn geschikt voor iedereen met wat meer beschadigd haar (geverfd, hoog poreus, uitgezakt haar, te zacht haar). 
  • Curlsmith Shine lijn (witte flessen):  Zeer geschikt voor normaal tot gezond haar of voor iedereen die last heeft van een gevoelige huid. 
2. Welke producten moet je aanpassen?
Oke, misschien ben je nu tot de conclusie gekomen dat je producten te vettig/te zwaar zijn en dus niet voor je werken. En hoe dan verder? Begin bijvoorbeeld eens met een nieuwe shampoo, conditioner en gel. Schaf eventueel eerst travel sizes aan om het eens te testen. 
Extra tip: als je een product test, ga dan altijd voor een product dat minimaal 60ML bevat (dit is de standaard maat voor een travel size). Helaas bieden nog niet alle merken dit aan maar, tegenwoordig is er al heel wat te vinden en hebben
wij veel travel sizes voor je klaar staan
. Waarom voor een 60ML gaan? Dit heeft er mee te maken dat je een product gewoonweg vaker moet testen dan 1 keer. Een sample kan je proberen: maar je krullen moeten een product echt vaker hebben gebruikt om er iets van te zeggen. Probeer een sample vooral voor de geur van een product. De textuur zegt namelijk ook niets over hoe zwaar iets is, lees hiervoor altijd de ingrediënten lijst! Of check de filters op onze website (we hebben namelijk een speciale filter voor lichte producten). 
Nog een extra tip: sluit je conditioner aan op het merk van de shampoo die je gebruikt. De sluiten dan goed bij elkaar aan. 
Nog eentje ;): Heeft het merk ook een créme of leave-in? Sluit die er dan ook op aan. Je masker, gel en andere artikelen mogen best van een ander merk zijn. En daarnaast is wisselen tussen andere merken bij een leave-in of conditioner niet heel erg: maar we adviseren je in dit geval om het zo te doen (anders wordt het natuurlijk wel heel ingewikkeld allemaal). 
3. Last van jeuk?
Heb je last van jeuk? Zet de artikelen dan direct (!) aan de kant en spoel je haar uit met een shampoo. Jeuk wordt vaak getriggerd door een ingrediënt in een artikel. Dat jeukende gevoel is eigenlijk een soort seintje: het irriteert je hoofdhuid en kan leiden tot problemen. Het is soms lastig te achterhalen. Wil je hier meer informatie over? Check dan
deze blog over een jeukende hoofdhuid
(check hem ook als je last hebt van roos, of schilfers). 
We hebben hiervoor speciale producten in onze collectie mocht de jeuk/roos blijven aanhouden. Bekijk de blog voor meer info of filter binnen de webshop op producten voor een gevoelige hoofdhuid. 
4. Je shampoo
Shampoos zijn er in verschillende soorten. Je hebt shampoos die extreem reinigen (
clarifying shampoos
) er zijn milde shampoos. Je herkent sterk reinigende (clarifying shampoos) aan onder andere de volgende ingrediënten: 
 • Sodium Lauryl sulfate 
 • Sodium C14-16 Olefin sulfonate
 • Disodium 2-sulfolaurate 
(Ze staan vaak hoog in de lijst, op plek 2 tot en met 5). Als je deze shampoo heel vaak gebruikt kan je hoofdhuid misschien sneller vettig worden. Stap dan over naar een meer milde shampoo. Milde shampoos zijn het best voor krullend haar. Ze reinigen goed maar, strippen niet je hele hoofdhuid. 
Wil je meer weten over shampoos? Lees dan
hoe je de beste shampoo kiest
5.
Build-up
Volg je al best wel lang de methode? en is het lang geleden dat je een final-wash hebt gedaan? of heb je die nog helemaal niet gedaan? en blijft je haar maar uitzakken, pluizig of wil het gewoon niet zitten? Doe dan eens een final-wash en breng daarna een masker aan en vervolg je 'normale' routine. Wie weet doet dit wonderen voor je. 
6. Je gebruikt de snot gel 
De snot gel
. Een hele bekende. Maar, deze gel bevat veel ingrediënten die opstapelen op je haar. Het resultaat? Build-up, zoals we hiervoor beschreven. Volg de stappen die we hiervoor hebben beschreven. 
7. Gebruik een haarspray
Blijft je haar maar uitzakken, ook na al onze tips? Dan hebben we een aantal concrete tips voor je. 
 1. Gebruik een
  haarspray
  als je haar droog is na het fohnen. Daarna voelt het weer een beetje vochtig aan. Dan fohn je je haar nogmaals. Je zal merken dat je haar wat beter in model blijft omdat het iets stugger is. Een haarspray wordt soms nog wel eens vermeden omdat het plakkerig zou zijn. Maar, als je niet al te veel gebruikt plakt het niet en kan het je juist helpen. 
 2. Voeg een
  masker met proteïne
  toe aan je routine of gebruik een treatment met proteïne. Zacht haar heeft wat extra 'kracht' nodig. Probeer eens de
  Curlsmith Bond Salve
  of the
  Aunt Jackie's Rescue
  (beide zijn voor alle soorten krullen/texturen). 
 3. Gebruik een tweede gel. En zorg dat je dan een gel in huis hebt met een sterkere hold en een tweede met een wat lichtere hold. Sterke gels: 1)
  Boucleme Strong Hold
  2)
  La Hold
  3)
  Curlsmith Strong Hold
  en de gels met wat lichtere hold zijn: 1)
  Curl Jelly
  Gel 2)
  Brand5 Gel

Extra hulp nodig?

Bericht ons gerust! Misschien heb je een concrete vraag of wil je nog meer informatie over de bovenstaande punten. Laat het gerust weten via het
contactformulier
We proberen altijd om op dezelfde dag nog te reageren. Heb je een uitgebreide vraag? Dan reageren we binnen 1-2 werkdagen (dan hebben wij iets meer de tijd om je goed te helpen).
En tot slot hebben we nog een aantal laatste handige tips (dit zijn echt de laatste.. :) 
 1. Krullenkapper:
   Wanneer ben je voor het laatst naar de kapper geweest? Dit kan echt wonderen doen voor je haar! Want misschien is het op een manier geknipt waardoor niet alles uit je haar komt. Ga het liefst naar een krullenkapper, zij knippen het droog en zien dan goed hoe je krullen vallen. 
 2. Ga testen: Probeer van alles uit, niets is fout! Het is leuk om te doen en zo kom je tot je eigen perfecte routine. 
 3. Shop je nieuwe producten met korting: we helpen je graag met onze producten. Shop ze daarom met 10% korting met de code: advieskorting
 4. Lees de
  begrippenlijst
  door: We hebben een hele lijst gemaakt met allerlei handige termen en tips, wie weet vind je een leuke stylingsmethode en leer je nog meer! 
 5. Lees onze
  blog
  door: We doen ons best om vaak nieuwe blogs te posten met problemen die we vaak teruglezen. Suggestie voor een blog? stuur hem zeker naar ons door! 
 6. En tot slot: zit niet teveel aan je haar. Zo haal je je krullenpatroon uit elkaar en krijg je pluis. Zonde van al je harde werk!
Heel veel succes en hopelijk heb je iets aan deze blog gehad!