Wat is een CG Methode final wash?

Wil je graag starten met CG Methode? Dan heb je vast de term final-wash voorbij zien komen. Op deze pagina leggen we je uit wat het is en hoe je het gebruikt. 

Lees meer: Wat is de CG Methode?

Wat is een final wash?

Een final-wash is eigenlijk een niet-cg shampoo. Je gebruikt de shampoo voordat je aan de slag gaat met je nieuwe CG producten. 

Waarom gebruik je een final-wash als je start met de CG Methode?

Eigenlijk is de final wash niets anders dan een grondige wasbeurt. De shampoo bevat namelijk agressieve sulfaten die we binnen de CG Methode gaan vermijden. In je 'oude' haarproducten kunnen ingrediënten zitten die zich hebben kunnen opstapelen op je haar. Dit noemen we in de CG wereld ook wel product build-up

Heel veel haarproducten bevatten namelijk siliconen en bepaalde waxen die je niet zomaar uit je haar kan verwijderen. Daarom, gebruik je een final-wash (die sulfaten bevat. Met de final wash spoel je dit dus allemaal goed uit je haar waardoor je een frisse start kan maken.  

Hoe vaak gebruik je een final wash?

Je gebruikt hem normaal gesproken maar 1 keer. Maar, verf je je haar of heb je per ongeluk een product gebruikt dat niet CG is? Dan kan je de final-wash opnieuw doen. Bewaar de final wash dus! 

Is het verplicht om deze laatste wash te doen?

Nee. Het is zeker niet verplicht maar, we raden je het wel aan om te doen. Door deze grondige wasbeurt weet je zeker dat achtergebleven productresten goed uit je haar worden gehaald. Het is een agressieve reiniger maar je gebruik het daarom ook maar 1 keer. 

Op dit moment lees je af en toe ook op verschillende forums en websites dat een final wash overbodig is. Lorraine Massey (de bedenker van de CG Methode) heeft het in haar boek ook niet benoemd om deze final-wash te doen. Maar, waar komt het dan vandaan?

De final-wash is ontstaan uit de online communies over de CG Methode. Op basis van ervaringen van curlies is gebleken dat het echt kan werken, daarom raden we je aan om het wel te doen. 

Welke shampoo is geschikt als final-wash?

De vereiste van een final wash is dat de shampoo sulfaten bevat. Maar, het is wel belangrijk dat de shampoo geen siliconen bevat. Vind je het lastig om ingrediënten uit te pluizen? Dan kan je bij ons een final-wash halen met een sulfaat maar zonder siliconen. 

We krijgen wel eens de vraag of Dreft ook gebruikt kan worden voor een final-wash (ja, de afwasmiddel). Dit kan je gebruiken maar, wij raden je aan om een 'echte' shampoo te gebruiken. Daar zijn ze tenslotte voor gemaakt. 

Bekijken: Final Wash shampoo