Vrouw doet olie in haar haar

Wat is de CG Methode?

De CG methode staat voor de Curly Girl Methode. In de kern is het een methode die voorschrijft hoe je (allerlei soorten) krullen goed kan verzorgen én welke producten je daarbij het best kan gebruiken. De methode is in 1991 geïntroduceerd door middel van het boek: ‘The Curly Girl Handbook’. De methode is al van een tijdje terug maar heeft gelukkig de afgelopen jaren heel wat verbeteringen gekregen. De methode is nog steeds erg actueel en wordt toegepast door vrouwen en mannen over de hele wereld.
Je hebt waarschijnlijk al allerlei producten geprobeerd van verschillende merken en winkels: maar niets werkt voor je krullen. Je krullen zijn pluizig en eigenlijk weet je niet goed wat je er aan kan doen. Herken jij jezelf hierin? Dan is de CG methode iets voor jou!
Heb je slag, een sterkere krul of iets dat daar tussenin zit? Iedereen met wat voor krultype dan ook kan beginnen met de methode.
Foto van CG Producten in een verzenddoos

Hoe werkt de CG Methode?

Als je start met de methode gebruik je alleen nog maar cg proof producten. Dit betekent dat je haarverzorging vrij is van
sulfaten
,
minerale olie
,
siliconen
,
wax
en
uitdrogende alcohol
.
We willen deze ingrediënten vermijden omdat ze te agressief zijn voor krullend haar: het kan je haar extreem laten uitdrogen, je krullen doen verdwijnen en zelfs beschadigen.
Bovendien verander je niet alleen van haarproducten maar leer je ook hoe je krullen op de juiste manier kan wassen, verzorgen en stylen en leer je welke tools je daarbij kan gebruiken om alles uit je krullen te kunnen halen.

Resultaten van de CG Methode

Hieronder zie je voorbeelden wat de CG Methode kan doen met je haar! Alle resultaten en foto's zijn het werk van Curls By Babs met de producten van CurlyTools.

Een voor en na foto van iemand die net de CG methode heeft toegepast
Een voorbeeld van voor en na van iemand die de CG Methode heeft toegepast

Hoe start ik met de CG Methode?

Om te kunnen starten met de CG Methode is het van belang dat je de juiste haarproducten in huis hebt, dat je ze op de goede volgorde gebruikt én op de juiste manier aanbrengt.
Nu denk je misschien, hoe doe ik dit allemaal? Dat gaan we je in een aantal stappen uitleggen. Het is in ieder geval van belang om je
haareigenschappen
te bepalen en op basis daarvan de juiste haarverzorging te kiezen. Daarna kan je aan de slag gaan en leer je steeds beter hoe je jouw krullen goed kan stylen en verzorgen.

Hoe bepaal ik wat voor soort krullen ik heb?

Voordat je start met de methode is het van belang dat je weet hoe het er voor staat met je krullen. Op basis daarvan kan je de juiste haarverzorging kiezen.
Als je online zoekt op deze term haareigenschappen krijg je heel veel testjes te zien: van het meten van je elasticiteit tot aan je porositeit. Wij houden het voor nu liever gemakkelijker: het is namelijk handiger dat je eerst weet welke producten je allemaal gaat gebruiken en in welke volgorde.

Met welke producten kan ik starten binnen de CG Methode?

Misschien heb je al een kijkje genomen in onze webshop. Er zijn ontzettend veel producten te vinden voor krullend haar. Maar gelukkig hoef je echt niet direct alles in huis te halen om te kunnen starten. Het is wel van belang dat je start met een bepaalde basis van producten. Naast dat het daarvoor voor jou duidelijker is heb je niet direct teveel in huis en kan je je krullen goed laten wennen aan de producten die passen binnen de CG methode. We nemen je eerst mee in de belangrijkste soort artikelen voor krullend haar.

Milde shampoos

Milde
shampoos
zijn het allerbeste voor krullend haar. Je kan ze gerust wekelijks gebruiken en bevatten milde reinigers.
Een overzicht van milde shampoos die bij CurlyTools zijn te verkrijgen

Clarifying shampoos

Clarifying shampoos reinigen sterker dan milde shampoos. Daarom adviseren we je om deze shampoo af en toe te gebruiken (bijvoorbeeld 1 keer per maand). Deze shampoo kan je helpen als je last hebt van build-up (kenmerken: uitzakkend haar, dof of een vettige hoofdhuid).
Een voorbeeld van clarifying shampoos bij CurlyTools

Conditioner

Na een shampoo gebruik je altijd (!) een
conditioner
. Een conditioner zorgt dat je krullen worden beschermd en zorgt er voor dat je gemakkelijker je haar kan borstelen.
CG Conditioners

Deep conditioner

Een
deep-conditioner
is een masker. Ze zijn geconcentreerder dan een conditioner en kunnen je haar dus extra goed voeden. Gebruik een deep conditioner niet te vaak hooguit wekelijks of 1 keer in de 2 weken.
CG Deep conditioners

Leave-in conditioner

Een
leave-in conditioner
gebruik je nadat je de conditioner uit je haar hebt gespoeld. Het zorgt voor de verzorging voor je haar voordat je het gaat stylen.
CG Leave-in conditioners

Gel

Een
gel
is perfect om je krullen in model te houden en pluis te verminderen. Een onmisbaar product voor krullen!
CG Gels

Olie

Een
olie
is multifunctioneel. Gebruik hem voor het wassen om je haar te beschermen of om het harde laagje van de gel uit je haar te knijpen. Wij verkopen alleen gemixte soorten olie, deze zijn namelijk een stuk lichter dan pure oliën en daarom te gebruiken voor iedereen.
Verschillende soorten CG Olie

Bond Builders & Treatments

Verder zijn er nog bond builders (die beschadigd haar en geverfd haar herstellen) en
treatments
voor bijvoorbeeld een gevoelige huid.
CG Treatments

Tools

Naast de juiste haarverzorging zijn ook bepaalde
tools
nodig om je krullen nog beter en mooier te kunnen stylen. Denk aan speciale klemmen om je haar vast te zetten, scrunchies, handdoeken en speciale borstels voor krullen.
CG Tools
Nu weet je welke producten het meest belangrijk zijn om te kunnen starten met de CG Methode. Naast deze producten zijn er nog veel meer producten te vinden zoals haarsprays, refresh sprays en serums. Start eerst met de benodigde haarproducten en voeg eventueel later andere haarproducten toe om nog meer uit je krullen te halen.

De eerste stappen van de CG Methode

Voordat je begint aan de methode volg je de onderstaande stappen.

Heb je alle stappen doorlopen? Gefeliciteerd! Want dan ben je officieel gestart met de CG Methode! Hierna geven we je nog een aantal extra tips. Heb je zin om direct al aan de slag te gaan? Scroll dan direct door naar onze starterkits.

Extra tips

Je hebt de eerste stappen doorlopen.. hoe ga je nu verder?

De juiste producten shoppen

Je weet nu precies welke stappen je moet nemen, in welke volgorde je producten gebruikt en hoe je ze kan aanbrengen. Maar met welke producten ga je nu beginnen?
Naast dat je natuurlijk zelf kan zoeken binnen onze shop, hebben we speciale CG Methode starterpakketten samengesteld. In deze kit zit alles wat je nodig hebt om te kunnen beginnen. Je kan naar aanleiding van de bovenstaande informatie eventueel nog artikelen toevoegen (zoals tools, olie en treatments). Je kan een kit kiezen op basis van je soort krullen:
Je kan een kit kiezen op basis van je soort krullen (gebruik hiervoor eventueel de afbeelding om de juiste keuze te maken):
  • Type 2: Wavy, golvend haar, slag, s-vormige krullen
  • Type 3: Curls/Coils, sterkere krul, spiraal-vormig
Verschillende krultypes met bijbehorende letter en nummer om je krultype te bepalen