Was ist Flash-Drying und wie kann man es vermeiden?

Flash-Drying und lockiges Haar sind häufig diskutierte Themen in CG-Gruppen auf Facebook. Erfahren Sie in unserem neuesten Blogbeitrag, wie Sie Flash-Drying vermeiden und Ihre Locken optimal pflegen können!

Geschrieben von
Eline
Veröffentlicht

Wat is flash drying?

Flash-drying of 'wet frizz' merk je meestal direct op wanneer je je haar aan het wassen bent. Heb je een masker of conditioner uitgespoeld? En knijp je het overtollige water uit je haar? Dan merk je direct op dat bepaalde delen en/of strengen van je haar pluizig zijn.
Naast dat het kan optreden wanneer je je conditioner uitspoelt kan je het ook opmerken tijdens je stylingproces, bij het aanbrengen van bijvoorbeeld je leave-in en gel.
Flash-drying kan erg vervelend zijn. Als je dit ervaart is de kans groot dat je haar na je gehele routine ook pluizig opdroogt.

Wat gebeurt er met je haar tijdens flash-drying?

In principe droogt je haar extreem snel/onmiddellijk nadat je het hebt gewassen. Het kan er dan op lijken alsof je haar helemaal geen water heeft opgenomen. Vaak gaat het niet om je gehele haar maar om bepaalde strengen en lokken.
Het haar dat hier mee te maken heeft kenmerkt zich vaak door het volgende:
  • Het kan droog en stijf aanvoelen
  • Het voelt 'crunchy'
  • Het kan aan elkaar kleven
  • Het kan zijn dat er klitten ontstaan
  • Je kan het goed zien, bekijk hiervoor de onderstaande afbeelding:

Waardoor ontstaat flash-drying?

Haarproducten die zich aan het haar hechten, met name producten met film-formers, hetzij door het ontwerp (het is een actief bestanddeel) of door onbewuste keuze (het is een onderdeel van een plant extract of olie) kunnen de interactie tussen het water en het haar verstoren. Door die verstoring kan het zijn dat water niet of niet goed wordt opgenomen door het haar.

Bij wie ontstaat flash-drying?

Iedereen kan te maken krijgen met flash drying. In de regel zou laag poreus haar er eerder mee te maken kunnen krijgen om dat dit soort haar minder goed vocht op kan nemen. Ons haar kan op verschillende plekken verschillen van poreusheid. Het zou dus ook goed kunnen, dat je flash-drying alleen opmerkt in de onderlagen van je haar.
Grof haar, sterkere krultypes en vrouwen met grijs haar kunnen ook gevoeliger zijn voor flash-drying omdat dit soort haar geneigd is om minder poreus te zijn. Let op, dit hoeft niet altijd zo te zijn!

Welke ingrediënten spelen hier een rol in?

Film-forming polymers
Product
build-up
kan er voor zorgen dat je last van flash dry kan hebben. Sommige ingrediënten kunnen zich opstapelen op je haar, de meest voorkomende zijn film-forming polymers.
Film-formers in haarproducten zijn over het algemeen positief geladen en worden aangetrokken door het negatief geladen haar. Hierdoor vormt zich een laagje om je haar en worden beschadigen 'opgevuld'. Ze helpen je haar beschermen, vocht vast te houden en fungeren als condition-agent voor je haar. Maar helaas kan een overmatig of regelmatig gebruik van polymeren leiden tot build-up. Dat kan vervolgens dan weer flash drying veroorzaken, omdat je haar niet langer vocht kan opnemen en vasthouden.
Dit zijn voorbeelden van polymers:
  • Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride
  • Polyquaternium-10
  • Polyquaternium-11
  • Polyquaternium-4
  • Polyquaternium-69
  • Salts
  • Agave
  • Herbal extracts, teas (black, green or herbal), henna and henna blends
  • xanthan, Psyllium
  • Proteins (maar ook ingrediënten die kunnen reageren als proteïne zoals rice protein
Maar er kunnen nog meer dingen hechten aan je haar waardoor je wet frizz kan ervaren.
Glycerine
Glycerine is een humectant (een water aantrekkende stof). Producten met grote hoeveelheden glycerine (5,0 - 10,0%) kunnen flash drying veroorzaken. Dit zijn producten waarbij glycerine als tweede of derde ingrediënt wordt vermeld. Hoewel glycerine een bevochtigingsmiddel en vochtinbrenger voor haarverzorging is, kan het onder vochtige haaromstandigheden ernstige flash dry veroorzaken, dit zorgt vervolgens dan weer voor pluis. Hoe dit precies werkt, lees je in een speciale blog over
glycerine in haarproducten
. Andere voorbeelden van humectanten die flash dry kunnen veroorzaken zijn:
  • Hyaluronic acid
  • Propylene glycol
  • Honey
  • Sorbitol
Aloe vera
Aloe vera staat bekent om je haar goed te verzorgen, verzachten en vocht in te brengen. Het is een natuurlijke humectant. Maar, sommige vrouwen met krullen ervaren vochtverlies en flash dry doordat de compositie van aloe vera bestaat uit onder andere polysaccharides, glycoside en proteïne die er juist voor kunnen zorgen dat het vocht uit je haar trekt.

Andere redenen

Hard water
Neem bijvoorbeeld het water dat uit je kraan komt. Het lijkt heel onschuldig maar, het kan zijn dat jouw water hard water is. Dat betekent dat het water overmatige hoeveelheid mineralen bevat. Deze mineralen hechten zich net zo goed als bijvoorbeeld een conditioner. Heb je poreus haar? Dan zou het zich nog beter kunnen hechten. Uiteindelijk zorgen deze overmatige mineralen voor droogheid, stijfheid en breekbaar haar.
Je kunnen controleren of er in jouw omgeving hard water uit de kraan komt. Je kan dit zelf controleren of door te zoeken op internet. Er zijn namelijk verschillende websites die bepaalde data hebben verzameld over het water dat uit jouw kraan komt. Er zijn oplossingen om dit water zachter te maken, hier staan vaak wel hoge kosten tegenover. Je zou ook kunnen kijken naar een chelating shampoo.
Naast het bovenstaande kunnen ook zweet, zwembad water en zeep flash dry veroorzaken.

Wat kan je er tegen doen?

We voorkomen liever eerst dan blussen, kijk of je iets kan met de onderstaande tips.

Je routine testen = key!

Het beste is om je routine in dit geval opnieuw uit te pluizen. Probeer voor jezelf na te gaan of je nieuwe producten hebt geprobeerd in de afgelopen tijd. Begin eens met 1 product uit je routine te halen en die te vervangen. Kortom, wissel ze af: gebruik ze eens apart van elkaar en kijk hoe je haar reageert.
Ben je veranderd van routine, door bijvoorbeeld een nieuwe shampoo te gebruiken en een nieuwe gel? En voelt je haar nu droog en stroef aan? Neem dan een stapje terug en zet de gel even aan de kant en gebruik je oude gel of een ander alternatief. Gebruik de shampoo nog wel en noteer eventueel in je notities hoe je haar dan reageert.
Nog even in een kort overzicht:
1) Zijn die producten een probleem als ze alleen worden gebruikt?
2) Zijn die producten een probleem als je ze meer dan eens na elkaar gebruikt?
3) Zijn die producten alleen een probleem als ze samen worden gebruikt?
Daarnaast kan je ook kijken of je haarproducten glycerine of aloe vera bevatten. Bevat je product 1 van deze 2 of beide ingrediënten? Ga hier ook mee aan de slag en wissel de producten met elkaar af om te zien wat ze doen voor je haar.

Andere oplossingen

Proteïne
Gebruik je veel producten die proteïne bevatten? Je zou dan eens kunnen proberen om een leave-in of creme te gebruiken die vrij is van proteïne. Heb je droog haar en/of haar met een hoge porositeit, hydrateer het dan eerst met crèmes voordat je gels en mousse aanbrengt.
Clarifying shampoo
Voeg een
clarifying shampoo
toe aan je routine. Dit kan je helpen tegen product build-up. Je hoeft de shampoo niet vaak te gebruiken hooguit eens in de 1 of 2 maanden. Experimenteer wat voor jou het beste werkt!
Kortom, het is handig om je huidige haarproducten te controleren en ze af en toe eens af te wisselen om te kijken hoe je haar reageert. Voeg eventueel een proteïnevrije cream of leave-in toe en doe af en toe een clarifying wash. Kunnen we je ergens mee helpen naar aanleiding van deze blog? Laat het gerust weten door ons te
contacten
!

Wil je nog meer weten over flash drying? Kijk dan deze video!

Video over flash drying