Jeukende hoofdhuid door de CG Methode?

Zo'n 50% van de mensen heeft af en toe of regelmatig last van een jeukende of geïrriteerde hoofdhuid. De meeste klachten bestaan vaak al (al dan niet herkend) en worden verergerd door het gebruik van haarproducten beschrijft Dermatologe Harma Stenveld. De klachten ontstaan bijna nooit door het gebruik van bepaalde haarproducten maar, bestaan dus al en worden verergerd door contact met cosmetica.

Geschreven door
Eline
Gepubliceerd

Hoofdhuidproblemen en de CG methode

Zoals aangeven wordt de irritatie vaak niet verwerkt door alleen de haarverzorging. Maar, heel veel producten kunnen de hoofdhuid wel flink irriteren. De meeste irritaties worden vaak veroorzaakt door producten die je niet hoeft uit te spoelen. Denk aan een leave-in, gel of andere producten die je aanbrengt op je haar zonder het uit te spoelen. 
Uitspoelbare producten zoals een shampoo of conditioner leveren vaak minder problemen omdat het contactmoment korter is dan producten die je niet uit hoeft te spoelen. 

Roos of een droge hoofdhuid

Roos is in andere woorden ook wel een gietinfectie. Het is soms lastig te onderscheiden van een droge hoofdhuid want allebei kunnen ze schilfers opleveren. Roos is vaak te onderscheiden doordat de schilfers vetter zijn en meer samen klonteren. 
Bij een droge hoofdhuid herken je vaak dat de droogheid ook op andere plaatsen van het lichaam merkbaar is. Dat is bij roos niet het geval. 

Haaruitval

Na de overgang neemt de talgproductie af bij vrouwen. Hierdoor wordt de (Hoofd)huid droger en kan er sneller jeuk ontstaan. Daarnaast kan de verminderende talgproductie ook resulteren in haaruitval. 
Haaruitval is een steeds groter wordend probleem. Ga met aanhoudende klachten altijd naar de huisarts. Mogelijke oorzaken van haaruitval zijn namelijk ijzertekort, afwijkende hormoonspiegel of een schildklierprobleem. Je kan je huisarts dus vragen om een bloedonderzoek uit te voeren. 

Jeuk

Krijg je direct jeuk van een product zodra je hem gebruikt? Zet hem dan gelijk aan de kant! En spoel je haar vervolgens uit met een shampoo waar je huid wel tegen kan. Het is raadzaam om het product niet meer te gebruiken. 
Parfum in haarproducten kunnen zorgen voor irritatie en jeuk aan de hoofdhuid. Daarnaast kunnen ingrediënten in haarverf zoals PPD (paraphenylenediamine) extreme irritatie veroorzaken. Dit ingrediënt vind je voornamelijk in haarverf. Een allergie voor PPD komt nauwelijks voor, maar bij jeuk is het dus verstandig om bij je kapper aan te geven dat je een haarverf wil zonder PPD. 
Er wordt dan vaak Henna verf aan geraden. Maar zorg dat je bij het kiezen van Henna verf ook kritisch bent. Je kan je haar altijd verven met natuurlijke Henna. Maar er zijn ook varianten die wel PPD bevatten. 

Water en de gevolgen voor je hoofdhuid

Wist je dat water en een gevoelige hoofdhuid ook slecht samen gaan? Water kan de PH waarde verhogen waardoor je droge hoofdhuid nog droger wordt. Zorg bij een gevoelige hoofdhuid voor een milde shampoo en gebruik bij het wassen lauwwarm water. 

Stress en de gevolgen voor je hoofdhuid

Jeuk, eczeem en haaruitval kunnen ook veroorzaakt worden door stress. Heb je last van 1 van deze klachten? Dan kan dit vervolgens nog meer stress opleveren waardoor de klachten verergerd kunnen worden. 
Dermatologen adviseren bij stress en/of in combinatie met haaruitval om ook te kijken naar een gezond voedingspatroon. Eet afwisselend en zorg voor voldoende gezonde vetten. Ook voldoende slaap per nacht kan stress verminderen. 

Tips bij een gevoelige en geïrriteerde/jeukende hoofdhuid

 • Hoewel er maar een kleine groep allergisch is voor coco-betaine
  vind je hier een aantal shampoos die vrij zijn van dit ingrediënt
 • Haarproducten met parfum kunnen de hoofdhuid irriteren. Heb je last van jeuk? Dan kan je proberen om artikelen te gebruiken die
  vrij zijn van parfum
 • Ga bij aanhoudende klachten van extreme haaruitval altijd naar de dokter. En laat je niet zomaar de deur wijzen! Want vaak wordt er gezegd dat het ook komt door het weersinvloeden. Vraag altijd door naar een bloedonderzoek om zeker te zijn van de oorzaken van de haaruitval. 
 • Je kan eventueel een allergietest laten doen om te kijken of je allergisch bent voor bijvoorbeeld Coco-betaine. 
 • Zorg voor een niet al te lange wasbeurt en was je minder haar minder lang en zorg dat je gebruik maakt van een milde shampoo. 
 • Maak je borstels regelmatig schoon! 
 • Sla het ploppen eens over! Gisten en schimmels zijn gek op warmte. 
 • Zorg dat je op een lagere temperatuur je haar föhnt .
 • Breng verzorgingsproducten zoals een gel en leave-in niet direct aan bij de hoofdhuid. Maar verdeel het altijd over de haarlengtes. 

Speciale CG Producten voor een gevoelige huid

We hebben een collectie aangemaakt voor mensen die een gevoelige hoofdhuid hebben.