Wat is de CG Methode?

De CG methode staat voor de Curly Girl Methode. De CG methode is bedacht door Lorraine Massey. In 1999 heeft Lorraine het boek ‘The Curly Girl Handbook’ gelanceerd. In de afgelopen jaren is de curly hair methode gemoderniseerd en dus nog steeds actueel.

Je hebt waarschijnlijk al allerlei producten geprobeerd van verschillende merken, maar niets werkt voor jouw krullen. Je krullen zijn pluizig en eigenlijk weet je niet zo goed wat je er aan kan doen. Herken je dit?  Dan is de CG methode iets voor jou! 

De CG Methode is een verzorgingsmethode speciaal voor iedereen met krullend haar. Het maakt niet uit wat je krultype is: van slag tot de sterkere krultypes, iedereen kan met de CG methode beginnen.

De CG Methode geeft je richtlijnen over wat voor krultype je hebt, welke verzorging daar bij past en hoe je die gebruikt. Met de CG Methode ga je terug naar je natuurlijke krullen, ga je er alles uit halen zodat jij weer van je krullen gaat houden!

Hoe werkt de CG Methode?

Als je start met de CG Methode ga je alleen nog maar CG verzorging gebruiken. Deze zijn allemaal vrij van slechte ingrediënten zoals sulfatenminerale oliën, siliconen, wax en uitdrogende alcohol. 

Deze ingrediënten ga je binnen de CG Methode vermijden omdat ze kunnen zorgen voor het uitdrogen, het laten verdwijnen en beschadigen van je krullen.

Naast het gebruik van de juiste verzorging ga je ook leren hoe je je krullen op de juiste manier kan wassen, verzorgen en stylen en welke tools en accessoires daar goed bij passen.

Iedereen met welk krultype dan ook, kan op elk moment beginnen met de CG Methode. Ontdek hier een aantal voor en na resultaten van de CG Methode.

Hoe start ik met de CG Methode?

Nu denk je misschien, hoe start ik nu? Dat gaan we je in een aantal stappen uitleggen. 

Haareigenschappen

Voordat je start met de methode, is het van belang dat je je haareigenschappen achterhaalt. Waarom? Omdat je haareigenschappen je een goed beeld kunnen geven over je haar en welke verzorging daar passend bij is. 

Iedere krul is anders en heeft een andere verzorging nodig. Dus voor de ene curly girl kan een artikel wél werken en voor de ander totaal niet. Dit is dus een belangrijke stap. Voordat we verder overgaan op je haareigenschappen is het handig om alvast te weten welke basis verzorging benodigd is en welke stappen je in het begin doet. 

Verzorging

Er zijn heel veel verzorgingsartikelen te vinden. Maar, gelukkig hoef je echt niet direct alles in huis te halen om te kunnen starten. Het is wel van belang dat je start bij een bepaalde basis. Dit is handig om in huis te hebben als je wil gaan starten met de CG methode. 

  1. Final-wash shampoo
  2. Shampoo
  3. Conditioner 
  4. Masker (ook wel, deep conditioner genoemd)
  5. Leave-in conditioner
  6. Gel  

Voordat je van start gaat 

Voordat we je uitleggen welke stappen je neemt, willen we je graag nog 1 ding aan je uitleggen.

Voordat je start met de CG methode doe je eenmalig een wasbeurt met een final-wash. De final-wash is een shampoo die oud vuil en oude restjes goed uit je haar kan halen omdat het een sulfaat bevat. De final-wash is dus niet CG! Je gebruikt hem dus alleen voordat je start met de CG Methode. 

Heb je de final-wash en de bijbehorende stappen gedaan? Dan ga je daarna aan de slag met je cg verzorging.

Stappenplan: De eerste keer wassen met de CG Methode 

Bij de eerste CG Wasbeurt gebruikt je de volgende artikelen: 

Stap 1: Final-Wash

Als je start met de CG Methode gebruik je een final-wash. Een final-wash is een shampoo dat niet binnen de CG Methode past omdat hij sulfaten bevat. Toch gebruik je hem eenmalig. Want met de final-wash spoel je alle oude restjes en vuil uit je haar.

Hoe gebruik je de final-wash?

Masseer de shampoo tijdens het wassen goed in op de hoofdhuid. Gebruik de shampoo ook op de haarlengtes. Spoel de shampoo daarna geheel uit. 

Let op! Bewaar de final-wash wel. Je kan hem nogmaals gebruiken als je je haar regelmatig verft of als je een keer een niet-cg artikel hebt gebruikt.

Stap 2: Masker (deep conditioner) 

Heb je de final wash shampoo geheel uit gespoeld? Dan kan je vervolgens het masker aanbrengen op je haar.

Hoe gebruik je het masker?

Breng het masker aan over de haarlengtes. Je hoeft de aanzet van je haar niet te bedekken, focus je echt op de haarlengtes. Laat het masker ongeveer 10-30 minuten intrekken en spoel het vervolgens geheel uit. 

Stap 3: Leave-in conditioner 

Met een leave-in conditioner vorm je een basis voor je haar. De leave-in conditioner kan je laten intrekken. Het beschermt je haar en zorgt voor extra hydratatie.

Hoe gebruik je de leave-in? 

Breng een klein beetje van de leave-in aan op kletsnat haar. Kam met je vingers door je haar en strijk de laatste beetjes die op je hand zitten over je haar heen door middel van de praying hands methode. 

voorbeeld van praying hands methode

 

Stap 4: Gel

Heb je al het overtollige water uit je haar gehaald? Dan kan je aan de slag met de gel. Een gel gebruiken klinkt misschien gek, want is dat niet iets voor mannen? Nee! Een gel is perfect om je krullen in model te houden en pluis te verminderen.  Voor de meeste vrouwen met krullen die de CG Methode volgen is dit echt een onmisbaar! Want wist je dat je met een gel een laagje om je haar legt? Dat zorgt ervoor dat je krullen goed blijven zitten gedurende de dagen die volgen na je wasdag. Daarnaast voorkomt het ook pluizig haar. 

Hoe gebruik je de gel?

Knijp het overtollige water uit je haar. Je hoeft het niet helemaal droog te deppen maar, zorg dat je haar niet meer kletsnat is. Nu breng je de gel aan. Neem een ruime hoeveelheid en verdeel dit tussen je handen. Breng het vervolgens op dezelfde manier zoals boven afgebeeld aan. Breng je hoofd nu voorover, en borstel of kam je haar door. Breng nu weer een beetje water aan en knijp de gel in je haar zoals we hieronder in de video laten zien:

@curlykiet HOW TO SCRUNCH A small change in how you scrunch can make a big difference ⭐️ Tag a friend that needs to watch this tutorial 👇 #scrunch #scrunching #curls #krullen #hair #explorepage #hairtutorial #curly #curlyhairtutorial #curlyhairstyle #curlyhairroutine #cgm #cgmethod #curlycommunity #curlyhairtips #cgmethode #updo #curlyupdo #curlytips #viral #curlyhairtipsandtricks #curlyhairtutorial #curlyhairtransformation #krullentips #wavyhairtips ♬ Sunny Day - Ted Fresco

 

Tip: Maak je geen zorgen over het harde gevoel dat je opmerkt wanneer je het droogt. Die kan je eruit halen door je haar te scrunchen. 

Tip 2: Heb je veel haar? Verdeel je haar dan in secties. Dus maak bijvoorbeeld een onderlaag en bovenlaag zodat je alle stukken van je haar goed bedekt met de gel. 

Stap 5: Drogen 

Ben je klaar met de gel? Dan zit je eerste wasdag er bijna op! Dep nogmaals het haar droog met een handdoek. Het is nu tijd om je haar verder te laten drogen. Dit kan je doen door het aan de lucht te laten drogen of door gebruik te maken van een diffuser.

Heb je cast in je haar? (voel je een harder laagje) dan kan je een klein beetje olie gebruiken om dit er uit te knijpen. Dit doe je door het voorzichtig te scrunchen zoals we je lieten zien bij de voorgaande stap. 

De volgende CG wasbeurten

Heb je de finale wash gedaan en de bovenstaande stappen genomen? Dan kan je bij de volgende wasbeurten je CG verzorging erbij pakken. Je gaat dan dus ook aan de slag met je cg shampoo en conditioner. 

Starten met de CG Methode 

Nu je helemaal up-to-date bent over de CG methode kan je nu kiezen welke verzorging je gaat aanschaffen. We hebben 2 opties, om de beste keuze te maken.

1. Zelf je verzorging kiezen in de shop

Ga naar onze keuze hulp tool, en doe per categorie (zoals shampoo, conditioner, gel etc.) een quiz om te achterhalen welk artikel bij je past. Op basis daarvan kies je zelf je gehele routine. 

2. Starterspakket kiezen (meest gekozen)

Het kan in het begin best lastig zijn om je haareigenschappen te bepalen. Daar hebben we een oplossing op verzonnen namelijk: De CG Methode Starterspakket. In deze kit zit alles om te beginnen en je kiest hem op basis van je haartype. 

Bij deze kit ontvang je ook een flyer, waar nogmaals alle stappen op staan genoteerd. Via de onderstaande button 'Vind de producten voor jouw haar' kom je terecht in een tool, waar we nogmaals vragen om je haareigenschappen. Heb je alle vragen doorgenomen? Dan kom je direct terecht bij de juiste kit.

Vind de producten voor jouw haar