Wat is de CG Methode?

De CG methode is afkorting van de Curly Girl Methode. Het is een verzorgingsmethode speciaal voor krullend haar die bedacht is door Lorraine Massey. De CG Methode geeft je richtlijnen over hoe je je krullen het best kan verzorgen en hoe je het op de juiste manier kan stylen. Daarnaast gebruik je binnen de CG Methode alleen nog maar CG Producten. Dit zijn producten die vrij zijn van siliconen, sulfaten, minerale oliën en uitdrogende alcohol.

Wat is het effect van de CG Methode?

Met de CG Methode ga je terug naar je natuurlijke krullen. Want wist je dat onder andere sulfaten - dat vaak in shampoos zit - je haar volledig kan uitdrogen en je krullen/slag kan doen verdwijnen? Doordat je alleen nog maar CG Producten gaat gebruiken zal je merkbaar gezonder haar krijgen.

Stappenplan: Hoe start ik met de CG Methode?

Iedereen met wat voor soort krullen dan ook, kan op elk moment starten met de CG Methode! Dus heb je wavy hair, curly of coily krullen? De CG Methode past bij iedereen.

We gaan per onderdeel kort in op elke stap. Wil je meer informatie? Klik dan door naar de aanvullende informatie.

Stap 1: Het bepalen van je haareigenschappen

Krullen kunnen op elkaar lijken maar, wist je dat ze echt heel erg van elkaar kunnen verschillen? Hiermee stippen we gelijk een ontzettend belangrijk punt aan. Je haareigenschappen zijn ontzettend belangrijk om te achterhalen. Waarom? Omdat we je op basis van je haareigenschappen de juiste producten kan kiezen voor je haar. Dat is handig! Want wie kent het gevoel niet? er zijn tal van shampoos, conditioners, gels: maar welke moet je kiezen? Met het bepalen van je haareigenschappen vorm jij een goed uitgangspunt om de juiste keuze te kunnen maken.

Meer informatie over het bepalen van je haareigenschappen.

Stap 2: Kennis maken met producten binnen de CG Methode

Op basis van je haareigenschappen kan je dus de juiste producten uit gaan kiezen. Maar misschien heb je al een kijkje genomen in onze shop, waar moet je beginnen? En misschien zie je wel productnamen waar je nog nooit van hebt gehoord, zoals bijvoorbeeld een co-wash of een pre-poo? No worries! We nemen je kort mee in de wereld van de producten die vaak worden gebruikt binnen de CG Methode.

Om het je gemakkelijk te maken en je overzicht te geven. Kan je haarproducten bij ons vinden binnen 3 categorieën: Wassen, Verzorgen en Stylen.

Binnen de categorie wassen kan je vind je de doorgaande producten zoals een shampoo en een conditioner. Daarnaast vind je in deze categorie ook een co-wash. Een co-wash is een een product die tussen een shampoo en een conditioner in zit, wij noemen het ook wel vaak een 2-in-1 product. Tot slot vind je in deze categorie ook een pre-poo. Klinkt gek, maar het is een heel zinvol product. Het is namelijk een voorbehandeling voordat je begint met wassen (pre-shampoo behandeling).

Binnen de categorie verzorgen vind je producten je haar helpen te voeden, beschermen en het sterker te maken. Denk bijvoorbeeld aan een masker (een andere term hiervoor is: deep conditioner), leave-in conditioner, olie, serum, detangler, treatment, heat protector en droogshampoo.

Tot slot vind je in de categorie stylen allerlei producten waarmee je je haar helemaal afmaakt. Denk aan een gel, creme, mousse, refresh spray, wax en root of hairspray.

Niet schrikken, je hoeft echt niet al deze producten in huis te hebben om te kunnen beginnen met de CG Methode. Je start meestal met de 6 basis producten. Op deze manier blijft het overzichtelijk en ga je je krullen beter leren kennen.

Stap 3: Welke producten gebruik je als je start met de CG Methode en hoe gebruik je ze?

Als je start met de CG Methode gebruik je zoals genoemd vaak 6 producten. Hieronder lichten we ze kort toe en vertellen we je hoe je het kan gebruiken. De volgorde die we hier hanteren, is ook gelijk het stappenplan voor je 1e wasbeurt met de CG Methode.

Product 1: Final-Wash

De final wash is een shampoo. Deze shampoo gebruik je eenmalig wanneer je start met de CG Methode. Je gebruikt hem eenmalig omdat hij niet CG is. Hij bevat namelijk sulfaten. De reden dat je deze shampoo gebruikt is om alle productresten van je oude haarproducten goed te kunnen verwijderen uit je haar.

Gebruik: Gebruik de final-wash tijdens het wassen. Breng de shampoo aan op je hoofdhuid en masseer de shampoo goed in op de hoofdhuid. Spoel het vervolgens geheel uit.

Product 2: Masker (of deep conditioner)

Heb je de final wash shampoo geheel uit gespoeld? Dan kan je vervolgens het masker aanbrengen op je haar.

Gebruik: Neem een ruime hoeveelheid van het masker. Focus je alleen op de haarlengtes tot aan de punten van je haar. Laat het masker minimaal 5 minuten intrekken tot maximaal 30 minuten of volg het etiket van het masker dat je gebruikt. Spoel het vervolgens geheel uit.

Product 3: Leave-in conditioner

Met een leave-in conditioner vorm je een basis voor je haar. De leave-in conditioner is een product dat je kan laten intrekken. Het beschermt je haar en zorgt voor hydratatie. Let op, je brengt de leave-in conditioner aan op kletsnat haar, het liefst wanneer je net het masker uit je haar hebt gespoeld.

Gebruik: Neem een klein beetje van de leave-in conditioner (denk aan de hoeveelheid van een 5 eurocent) of als je veel haar hebt, de hoeveelheid van een euromunt. Breng de leave-in conditioner aan op kletsnat haar. Focus je hierbij ook weer op de haarlengtes tot aan de punten. Gebruik een borstel om het product nog beter te kunnen verdelen door het haar. Gebruik vervolgens een microvezel handdoek om het overtollige water uit je haar te knijpen.

Product 4: Gel

Heb je al het overtollige water uit je haar gehaald? Dan kan je aan de slag met de gel. Een gel gebruiken klinkt misschien gek, want is dat niet iets voor mannen? Nee! Want een gel is het perfecte product om je krullen in model te houden. Voor de meeste vrouwen met krullen die de CG Methode volgen is dit echt een onmisbaar product. Want wist je dat je met een gel een laagje om je haar legt? Dat zorgt ervoor dat je krullen goed blijven zitten gedurende de dagen die volgen na je wasdag. Daarnaast voorkomt het ook pluizig haar.

Gebruik: Neem een ruime hoeveelheid van de gel en wrijf dit tussen je handen. Breng de gel aan op vochtig haar. Doe dit door het haar tussen beide handen te brengen en vervolgens naar beneden te schuiven tot aan de punten. Gebruik daarna een speciale stylingsborstel om het product verder te verdelen. Buig nu je hoofd en je haar voorover en maak met je handen opwaartse knijpbewegingen. Voeg eventueel nog een klein beetje water toe met een waterspray zodat je een soppend of soaking geluid hoort.

Drogen

Ben je klaar met de gel? Dan zit je eerste wasdag er bijna op! Het is nu tijd om je haar te laten drogen. Dit kan je doen door het aan de lucht te laten drogen of door gebruik te maken van een diffuser.

Nu vraag je je vast af, dit zijn 4 producten. Hoe zit het met de andere 2? De andere 2 producten zijn nog niet aan bod gekomen omdat je die producten bij je volgende washday gebruikt.

Product 5: CG Shampoo

Je hebt al kennis gemaakt met de final wash. Maar dit product gebruik je eenmalig, aangezien hij niet CG is. Je gebruikt na je eerste keer wassen alleen nog maar een CG Shampoo. Een CG Shampoo bevat milde reinigers (en dus geen sulfaten!).

Gebruik: Breng de shampoo aan op je hoofdhuid en masseer de shampoo goed in op de hoofdhuid. Spoel het vervolgens geheel uit.

Product 6: Conditioner

Ook de conditioner is nog niet aan bod gekomen. Na een shampoo gebruik je altijd (!) een conditioner of masker. Dit is van grootbelang om dat door een shampoo je haarschubben open gaan staan. Door het gebruik van een conditioner of shampoo sluiten je haarschubben weer. Je kan een conditioner zo vaak gebruiken als je dat wilt ook zonder een shampoo.

Gebruik: Breng de conditioner aan op vochtig haar. Verdeel de conditioner over de haarlengtes tot aan de punten van je haar. Laat het kort intrekken, zo'n 3 minuten. Spoel het vervolgens geheel uit.

________________________________

De juiste producten kopen

Nu je helemaal up-to-date bent over de CG methode kan je nu kiezen welke producten je gaat aanschaffen. We hebben 2 opties, om de beste keuze te maken.

Optie 1: Zelf kiezen binnen onze shop

Wil je het liefst zelf producten kiezen? Begin dan bij de categorie shampoo en pak eventueel deze pagina er weer bij als naslag werk of om direct naar de juiste collectie te gaan.

Optie 2 (aanbevolen): CG Methode Starterkit samengesteld door CurlyTools

Vind je het toch nog lastig? Dan hebben we nog een betere oplossing. We hebben namelijk speciale starterkits samengesteld voor de CG Methode. In deze kit zitten alle producten die we hiervoor hebben benoemd. Alleen de final-wash koop je apart, naast je kit. Bij deze kit ontvang je ook een flyer, waar nogmaals alle stappen op staan genoteerd.

Via de onderstaande button 'Vind de producten voor jouw haar' kom je terecht in een tool, waar we nogmaals vragen om je haareigenschappen. Heb je alle vragen doorgenomen? Dan kom je direct terecht bij de juiste kit.

Start je Curly Girl Journey met de CG Methode!

Heel veel succes met jouw CG Methode reis! We weten zeker dat je ontzettend veel gaat leren over je krullen en het meest belangrijke: dat jij weer van je krullen gaat houden!

Vind de producten voor jouw haar