Wat is de CG Methode?

De CG methode staat voor de Curly Girl Methode. De CG methode is bedacht door Lorraine Massey. In 1999 heeft Lorraine het boek ‘The Curly Girl Handbook’ gelanceerd. In de afgelopen jaren is de curly hair methode gemoderniseerd en dus nog steeds actueel.

Je hebt waarschijnlijk al allerlei producten geprobeerd van verschillende merken, maar niets werkt voor jouw krullen. Je krullen zijn pluizig en eigenlijk weet je niet zo goed wat je er aan kan doen. Herken je dit?  Dan is de CG methode iets voor jou! 

De CG Methode is een verzorgingsmethode speciaal voor iedereen met krullend haar. Het maakt niet uit wat je krultype is: van slag tot de sterkere krultypes, iedereen kan met de CG methode beginnen.

De CG Methode geeft je richtlijnen over wat voor krultype je hebt, welke verzorging daar bij past en hoe je die gebruikt. Met de CG Methode ga je terug naar je natuurlijke krullen, ga je er alles uit halen zodat jij weer van je krullen gaat houden!

Hoe werkt de CG Methode?

Als je start met de CG Methode ga je alleen nog maar CG methode producten gebruiken. Deze producten zijn allemaal vrij van slechte ingrediënten zoals sulfatenminerale oliën, siliconen, wax en uitdrogende alcohol. 

Deze ingrediënten ga je binnen de CG Methode vermijden omdat ze kunnen zorgen voor het uitdrogen, het laten verdwijnen en beschadigen van je krullen.

Naast het gebruik van de juiste verzorging ga je ook leren hoe je je krullen op de juiste manier kan wassen, verzorgen en stylen en welke tools en accessoires daar goed bij passen.

Iedereen met welk krultype dan ook, kan op elk moment beginnen met de CG Methode. Ontdek hier een aantal voor en na resultaten van de CG Methode.

Hoe start ik met de CG Methode?

Nu denk je misschien, hoe start ik nu? Dat gaan we je in een aantal stappen uitleggen. Het is in ieder geval van belang om je haareigenschappen te bepalen en op basis daarvan de juiste haarverzorging te kiezen. 

Hoe bepaal ik mijn haareigenschappen?

Voordat je start met de methode is het van belang dat je je haareigenschappen gaat achterhalen. Waarom? Omdat je haareigenschappen je een goed beeld kunnen geven over de status van je haar en welke verzorging daar passend bij is. 

Je haareigenschap achterhalen? Lees hier verder

Met welke CG Methode producten kan ik starten binnen de CG Methode?

Misschien heb je al een kijkje genomen in onze webshop. Er is ontzettend veel te vinden. Maar gelukkig hoef je echt niet direct alles in huis te halen om te kunnen starten. Het is wel van belang dat je start met een bepaalde basis van producten. Naast dat het daarvoor voor jou duidelijker is heb je niet direct teveel in huis en kan je je krullen goed laten wennen aan de producten die passen binnen de CG methode. 

Als je start met de Methode, is het handig om de volgende producten in huis te halen: 
  1. Final-wash shampoo
  2. Shampoo
  3. Conditioner 
  4. Masker (ook wel, deep conditioner genoemd)
  5. Leave-in conditioner of créme (als je dikker haar hebt) 
  6. Gel 
  7. Olie

Stappenplan: De eerste keer wassen met de CG Methode 

Voordat je verder leest, is het handig om onderscheid te maken in 2 dingen. Namelijk, de eerste wasbeurt en de wasbeurten die daarop volgen. Bij je allereerste keer wassen met de CG methode gebruik je een final wash shampoo. Die shampoo hoef je daarna in de meeste gevallen niet meer te gebruiken. 

Stap 1: Final-Wash

Voordat je start met de CG methode doe je eenmalig een wasbeurt met een final-wash. De final-wash is een shampoo die oud vuil en oude restjes goed uit je haar kan halen omdat het een sulfaat bevat. De final-wash is daarom dan ook niet CG! Je gebruikt hem alleen voordat je start met de CG Methode (je eerste keer wassen). 

Let op! Bewaar de final wash wel. Je kan hem nogmaals gebruiken als je je haar regelmatig verft of als je een keer een niet-cg artikel hebt gebruikt.

Meer weten over de final wash? Lees verder

Stap 2: Masker (deep conditioner) 

Heb je de final wash shampoo geheel uit gespoeld? Dan kan je vervolgens het masker aanbrengen op je haar. Je hoeft de aanzet van je haar niet te bedekken, focus je echt op de haarlengtes. Laat het masker ongeveer 10-30 minuten intrekken en spoel het vervolgens geheel uit.

Stap 3: Leave-in conditioner 

Met een leave-in conditioner vorm je een basis voor je haar. De leave-in conditioner kan je laten intrekken. Het beschermt je haar en zorgt voor extra hydratatie. Breng een klein beetje van de leave-in aan op kletsnat haar. Kam met je vingers door je haar en strijk de laatste beetjes die op je hand zitten over je haar heen door middel van de praying hands methode.

voorbeeld van praying hands methode
Voorbeeld: Praying Hands Methode 
 
Stap 4: Gel

Nu kan je aan de slag gaan met het stylen van je haar. Een gel gebruiken klinkt misschien gek, want is dat niet iets voor mannen? Nee! Een gel is perfect om je krullen in model te houden en pluis te verminderen.  Voor de meeste vrouwen met krullen die de CG Methode volgen is dit echt een onmisbaar! Want wist je dat je met een gel een laagje om je haar legt? Dat zorgt ervoor dat je krullen goed blijven zitten gedurende de dagen die volgen na je wasdag. Daarnaast voorkomt het ook pluizig haar. 

Dep het overtollige water uit je haar met een microvezel handdoek. Je hoeft het niet helemaal droog te deppen maar, zorg dat je haar niet meer kletsnat is. Nu breng je de gel aan. Neem een ruime hoeveelheid en verdeel dit tussen je handen. Breng het vervolgens op dezelfde manier zoals boven afgebeeld aan.

Breng je hoofd nu voorover, en borstel of kam je haar door. Breng nu weer een beetje water aan en knijp de gel in je haar. 

Stap 5: Drogen 

Ben je klaar met de gel? Dan zit je eerste wasdag er bijna op! Dep nogmaals het haar droog met een handdoek. Het is nu tijd om je haar verder te laten drogen. Dit kan je doen door het aan de lucht te laten drogen of door gebruik te maken van een speciale fohn voor krullend haar. Met een fohn met diffuser zal je minder pluis ervaren en zal je haar na het drogen mooier in model blijven. 

Stap 6: Olie
Heb je cast in je haar? (voel je een harder laagje) dan kan je een klein beetje olie gebruiken om dit er uit te knijpen. Dit noem je ook wel scrunchen. 
Lees meer: Wat is scrunchen?

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel gestart met de CG Methode! 

Heb je alle bovenstaande stappen doorgelopen? Congrats! Want dan ben je nu officieel gestart! Hoe nu verder? Laat je krullen goed wennen aan de nieuwe producten het heeft echt even de tijd nodig. En nu denk je vast, hoe zit het nu met de volgende wasbeurt? Je kan een aantal dagen wachten voordat je het weer gaat wassen. We geven je meer informatie via de onderstaande link. 

Hoe nu verder? Bekijk het CG Wasschema

En nu? De juiste producten shoppen voor de CG Methode!

Misschien heb je zo af en toe al even geklikt op een link naar de bijbehorende collectie pagina. Want je weet nu alle stappen maar hoe weet je wel producten je nu kan gebruiken? We hebben hiervoor 2 opties: je kan zelf zoeken binnen onze collecties of je gaat van start met een starterspakket.  

Zelf je verzorging kiezen in de shop

Ga naar onze keuzehulp tool om te achterhalen welk artikel bij je past. Op basis daarvan kies je zelf je gehele routine. Je start met de keuzehulp tool voor de juiste shampoo. Heb je een shampoo uitgekozen? Dan kies je van hetzelfde merk ook een conditioner en leave-in conditioner (bij fijner haar) of crème (bij dik haar). 

Of alle producten bekijken? Ontdek ze hier 

Starterspakket kiezen (meest gekozen)

Het kan in het begin best lastig zijn om je haareigenschappen te bepalen. Daar hebben we een oplossing op verzonnen namelijk: De CG Methode Starterspakket. Deze kits zijn geschikt voor alle soorten krullen van lichte slag tot de sterkere krultypes

Help, ik kom er niet uit!

Heb je na het lezen van deze informatie pagina nog hulp nodig? Geen probleem, wij staan voor je klaar! Je kan je vragen stellen via ons contactformulier of bekijk onze blog voor nog meer tips and tricks over de curly girl methode! 

Vind de producten voor jouw haar