Siliconen in haarproducten

Siliconen vermijden we binnen de CG Methode. Siliconen zijn synthetische stoffen vergelijkbaar met vloeibaar rubber of plastic. Ze creëren een laagje rond je haar dat het waterafstotend maakt. Op het eerste gezicht lijkt je haar hierdoor gezonder en glanzender, maar eigenlijk biedt dit laagje geen echte voordelen voor je haar.

Waar zitten siliconen in?

Siliconen vind je niet alleen in producten als spenen voor baby's en bakvormen, maar ook in bepaalde soorten lijm en kit. In haarproducten, zoals paraffin (wax), Vera microcirstallina, en petrolatum, leggen siliconen een 'seal' om je haar. Dit betekent dat de voedende ingrediënten van shampoos of conditioners je haar niet echt kunnen bereiken en het dus niet voeden. Daarom gebruiken we binnen de CG Methode geen siliconen.

Hoe herken je siliconen? 

Op de ingrediëntenlijst kun je siliconen herkennen aan de woorden die eindigen op ‘-cone’, ‘-conol’, ‘-xane’, en ‘-col’, zoals:

 • Cetearyl Methicone
 • Cyclopentasiloxane

Er zijn echter ook wateroplosbare siliconen die je wel kunt gebruiken binnen de CG Methode. Deze veroorzaken geen build-up en zijn met water te verwijderen. Voorbeelden van wateroplosbare siliconen zijn:

 • PEG-8 Dimethicone
 • Dimethicone Copolyol
 • Lauryl Methicone Copolyol
 • Hydrolyzed Wheat Protein (Hydroxypropyl Polysiloxane)

  Wat gebeurt er als ik een haarproducten met siliconen gebruik? 

  In eerste instantie lijkt je haar glanzender en kun je er gemakkelijker doorheen kammen, maar bij langdurig gebruik van producten met siliconen kan er build-up ontstaan. Je haar gaat er uiteindelijk doffer uitzien en voelt zwaarder aan. Dit leidt tot vaker wassen en kan resulteren in een vicieuze cirkel van haarverzorging die we binnen de CG Methode proberen te vermijden.

  Shop siliconen vrije haarproducten 

  Bekijk ons assortiment van siliconenvrije haarproducten. Ze zijn perfect om je haar lekker licht en gezond te houden—zonder de zware spullen die je haar naar beneden halen.