Zo'n 50% van de mensen heeft af en toe of regelmatig last van een jeukende of geïrriteerde hoofdhuid. De meeste klachten bestaan vaak al (al dan niet herkend) en worden verergerd door het gebruik van haarproducten, beschrijft dermatologe Harma Stenveld. De klachten ontstaan bijna nooit door het gebruik van bepaalde haarproducten, maar bestaan dus al en worden verergerd door contact met cosmetica.
Hoofdhuidproblemen en de CG methode
Zoals aangegeven wordt de irritatie vaak niet veroorzaakt door alleen de haarverzorging. Veel producten kunnen de hoofdhuid echter flink irriteren. De meeste irritaties worden vaak veroorzaakt door producten die je niet hoeft uit te spoelen. Denk aan een leave-in, gel of andere producten die je aanbrengt op je haar zonder het uit te spoelen.
Uitspoelbare producten zoals een shampoo of conditioner leveren vaak minder problemen omdat het contactmoment korter is dan bij producten die je niet hoeft uit te spoelen.
Roos of een droge hoofdhuid
Roos is in andere woorden ook wel een gistinfectie. Het is soms lastig te onderscheiden van een droge hoofdhuid, want beide kunnen schilfers opleveren. Roos is vaak te herkennen doordat de schilfers vetter zijn en meer samenklonteren.
Bij een droge hoofdhuid herken je vaak dat de droogheid ook op andere plaatsen van het lichaam merkbaar is. Dat is bij roos niet het geval.
Haaruitval
Haaruitval is een steeds groter wordend probleem. Vaak wordt gedacht dat dit direct gerelateerd is aan haarproducten. We sluiten dit niet uit, want er zijn zeker haarproducten die hormoonverstoorders kunnen bevatten, wat haaruitval kan veroorzaken. Maar vaak heeft haaruitval andere oorzaken, zoals ijzertekort, vitaminetekort, vochttekort of schildklierproblemen. Daarnaast kan haaruitval optreden tijdens of na de bevalling, bij het gebruik van medicijnen of door ziekte. Ook tijdens de overgang kunnen vrouwen last hebben van haaruitval. Na de overgang neemt de talgproductie af bij vrouwen. Hierdoor wordt de (hoofd)huid droger en kan er sneller jeuk ontstaan. Daarnaast kan de verminderde talgproductie ook resulteren in haaruitval.
Ga met aanhoudende klachten altijd naar de huisarts. Je kunt je huisarts vragen om een bloedonderzoek uit te voeren. Wil je helemaal zeker weten waar het vandaan komt? Dan kun je ook een afspraak plannen met een tricholoog of een bedrijf dat alles meet van je lichaam dat niet direct in het bloed af te leiden is.
Jeuk
Krijg je direct jeuk van een product zodra je het gebruikt? Zet het dan gelijk aan de kant en spoel je haar vervolgens uit met een shampoo waar je huid wel tegen kan. Het is raadzaam om het product niet meer te gebruiken.
Parfum in haarproducten kan zorgen voor irritatie en jeuk aan de hoofdhuid. Daarnaast kunnen ingrediënten in haarverf zoals PPD (paraphenylenediamine) extreme irritatie veroorzaken. Dit ingrediënt vind je voornamelijk in haarverf. Een allergie voor PPD komt nauwelijks voor, maar bij jeuk is het verstandig om bij je kapper aan te geven dat je een haarverf wilt zonder PPD.
Er wordt dan vaak henna-verf aangeraden. Maar zorg dat je bij het kiezen van henna-verf ook kritisch bent. Je kunt je haar altijd verven met natuurlijke henna, maar er zijn ook varianten die wel PPD bevatten.
Water en de gevolgen voor je hoofdhuid
Wist je dat water en een gevoelige hoofdhuid ook slecht samen gaan? Water kan de pH-waarde verhogen, waardoor je droge hoofdhuid nog droger wordt. Zorg bij een gevoelige hoofdhuid voor een milde shampoo en gebruik bij het wassen lauwwarm water.
Stress en de gevolgen voor je hoofdhuid
Jeuk, eczeem en haaruitval kunnen ook veroorzaakt worden door stress. Heb je last van een van deze klachten? Dan kan dit vervolgens nog meer stress opleveren, waardoor de klachten verergerd kunnen worden.
Dermatologen adviseren bij stress en/of haaruitval om ook te kijken naar een gezond voedingspatroon. Eet afwisselend en zorg voor voldoende gezonde vetten. Ook voldoende slaap per nacht kan stress verminderen.
Tips bij een gevoelige en geïrriteerde/jeukende hoofdhuid
- Hoewel er maar een kleine groep allergisch is voor coco-betaine vind je hier een aantal shampoos die vrij zijn van dit ingrediënt.
- Haarproducten met parfum kunnen de hoofdhuid irriteren. Heb je last van jeuk? Dan kan je proberen om artikelen te gebruiken die vrij zijn van parfum.
- Ga bij aanhoudende klachten van extreme haaruitval altijd naar de dokter. Laat je niet zomaar de deur wijzen! Vaak wordt gezegd dat het komt door weersinvloeden. Vraag altijd door naar een bloedonderzoek om zeker te zijn van de oorzaken van de haaruitval.
- Je kan eventueel een allergietest laten doen om te kijken of je allergisch bent voor bijvoorbeeld coco-betaine.
- Zorg voor een niet al te lange wasbeurt, was je minder haar minder lang en zorg dat je gebruik maakt van een milde shampoo.
- Maak je borstels regelmatig schoon.
- Sla het ploppen eens over. Gisten en schimmels zijn gek op warmte.
- Zorg dat je op een lagere tot medium temperatuur je haar föhnt.
- Breng alle producten, behalve een shampoo zoals een conditioner, masker gel en leave-in niet direct aan bij de hoofdhuid. Maar verdeel het altijd over de haarlengtes.
Speciale CG Producten voor een gevoelige huid
We hebben een collectie aangemaakt voor mensen die een gevoelige hoofdhuid hebben. Alle CG producten voor een gevoelige huid kan je hier vinden.