Ken je dat gevoel? Je hebt net je haar gedaan en je voelt een keihard laagje om je haar.. gefeliciteerd je hebt namelijk een gel cast! Veel van onze klanten geven vaak aan dat ze dit laagje niet prettig vinden maar, wist je dat dit harde laagje er heel gemakkelijk weer uit kan krijgen? Het resulteert juist in mooiere, glanzende en veerkrachtige krullen! 

Wat is een gel cast?

Een cast kan je krijgen van het aanbrengen van een gel op je haar. Een gel bestaat voornamelijk uit ingrediënten die ervoor zorgen dat je haar op zijn plek blijft. De ingrediënten in je haargel die dat doen, zijn voornamelijk polymers zoals PVP (Polyvinyl Pyrolidone) of VP (Vinyl Pyrolidone) of 'film forming humectanten' zoals flaxeed, xantan gum. We noemen deze ingrediënten vaak ook wel 'hold agents'. 

De bovenstaande ingrediënten zijn in staat om een laagje om je haar te creëren. Hoe meer hold agents, of hoe hoger het aandeel in de gel. Hoe waarschijnlijker je een gel cast gaat ervaren. De gel cast is dus het opgedroogde en hard geworden gel in je haar. 

Na het drogen voelt je haar een beetje crispy aan, maar de cast is dus niet verkeerd. Een cast kan je helpen bij het in model houden van je krullen, pluis tegengaan en het binnenhouden van vocht. 

Heb ik een gel cast nodig?

Hier zijn de meningen over verdeeld. Een cast kan je helpen om je haar beter in model te houden en het een mooiere definitie te geven. Maar, zit je haar goed en heb je geen gel cast gehad? Dan is dat geen probleem! Het gaat er natuurlijk om of jij je prettig voelt bij je kapsel. 

Het is dus niet nodig, maar het kan je wel helpen. Want wist je dat als de luchtvochtigheid heel hoog is je ook kan profiteren van een cast? Je haar wordt door de gel dan beschermt omdat er dus een barrière om je haar heen zit. 

Wat moet je doen bij een cast?

We begrijpen dat je het niet prettig vindt om met keiharde krullen de deur uit te gaan. Want, dit kan er soms een beetje gek uitzien. Daarom is het handig om de cast uit je haar te knijpen. Je noemt dit in de krullen wereld ook wel: Scrunch out the crunch. In Facebookgroepen en online, wordt hiervoor vaak de afkorting SOTC gebruikt. 

SOTC is niets meer dan het uitknijpen van dat harde laag je om je haar. Het zal je haar direct zachter laten aanvoelen. Maar hoe werkt dit precies?

 1. Bepaal of je haar droog is (en dan bedoelen we echt, 100% droog!) 
 2. Neem een heel klein beetje(!) olie, en verdeel het tussen je handpalmen
 3. Scrunch vervolgens je haar
 4. Done! probeer nu zoveel mogelijk van je haar af te blijven. Zo blijft het nog beter en mooier in model. 

Tips: Waarom heb ik geen gel cast? 

Soms krijgen we veel vragen waarom je soms geen gel cast hebt. Dit kan verschillende redenen hebben. De meest voorkomende sommen we hierover voor je op!  

1. Je haar was te vochtig bij het aanbrengen van de gel 
Heb je je haarproducten aangebracht op drijfnat haar? Probeer eens het overtollig water uit je haar te knijpen met een microvezel krullen handdoek en dan je gel aan te brengen. 
2. Je hebt te veel producten voor de gel aangebracht
Het kan zijn dat wanneer je te veel leave-in conditioner of creme voor de gel aanbrengt dat je geen cast kunt krijgen. 
3. Je hebt last van build-up
Wanneer je last hebt van build-up kan je het beste een clarifying shampoo gebruiken. Daarna is de kans groter om een cast te krijgen! 
4. Je moet wat meer gel gebruiken
Probeer beetje bij beetje iets meer gel te gebruiken: wie weet creëert iets meer gel een betere gel cast! 
5. Je zit aan je haar tijdens het drogen. 
Ben je aan het föhnen en breng je telkens met je handen je haar in de diffuser? Dit is opzicht geen probleem zolang je dit voorzichtig doet. Maar, probeer eens je haar minder aan te raken. Dit kan een oplossing zijn voor het krijgen van een gel cast. 
5. Je hebt je haar te lang geplopt. 
Je kunt het beste je haar tussen de 10-20 minuten ploppen

De beste gels voor het creëren van een cast

Er zijn heel veel gels waar je echt een hele fijne cast mee kan creëren. Onze favorieten en bestsellers, hebben we op een rijtje gezet!

Umberto Giannini Curl Jelly Gel 

Giovanni LA Hold Styling Gel

Reacties

 • Eline van CurlyTools:

  Hi Tessa, je kan hiervoor bijvoorbeeld de Curl Jelly proberen van Umberto Giannini! https://www.curlytools.com/collections/alle-cg-producten/products/umberto-giannini-curl-jelly-gel

  12 september 2022

 • Tessa:

  Wat is een goede gel om een cast te krijgen?

  12 september 2022


Laat een reactie achter

Vind de producten voor jouw haar