🐣 10% korting op alles met de code: PASEN10
Voor 21:00 uur besteld? Vandaag verzonden!
Gratis verzending vanaf €45

Wat is build-up bij de CG Methode?

Waarschijnlijk heb je zelf ook wel gemerkt dat je inmiddels veel verschillende producten gebruikt bij de CG-Methode. Van shampoo, conditioners, leave-in's tot gel of mousse. Ondanks dat je slechte ingrediënten vermijdt, kunnen producten gaan opstapelen op je hoofdhuid en/of op je haar. Dit noemen we in cg-termen ook wel: build up. Maar, wat is build-up eigenlijk? waar herken je het aan? en nog belangrijker: hoe kom je er vanaf en wat doe je er tegen?

Geschreven door
Eline
Gepubliceerd

Wat is build-up? 

Build-up ontstaat doordat productrestjes achterblijven op je haar en hoofdhuid. Het vormt telkens een laagje om je haar, waardoor je haar afgesloten kan worden en het resulteert in dat je haar niet meer goed zit en het moeilijker in model te brengen is. 
Hoe herken je build-up?
Build-up is soms lastig te verklaren maar, vaak zijn er wel een aantal signalen te zien aan je haar. De volgende signalen zijn de meest voorkomende (let op, je hoeft ze niet allemaal te hebben!): 
  • Je haar is slap en /of futloos
  • Je haar zakt uit
  • Het is moeilijk om je haar in model te brengen
  • Je hebt last van veel pluis
  • Je hebt dof haar en dus, weinig glans 
  • Je hebt last van jeuk op je hoofdhuid 
  • Je ervaart dat er een vettig laagje op je hoofdhuid zit
  • Je hebt nooit of nauwelijks cast in je haar
  • Producten werken niet meer voor je haar
Wie ervaart sneller build-up?
We merken uit de praktijk dat vrouwen met wat fijner, dunner en een losser krulpatroon (type 1/2) sneller last hebben van build-up dan vrouwen met dikker haar.  
Gels die build-up veroorzaken
Sommige soorten gel bevatten veel polymers. Een voorkomende is bijvoorbeeld PVP die vaak wordt gecombineerd met vergelijkbare verwanten. Als een gel een hoge concentratie veel van deze synthetische polymers bevat kan het echt een laag om je haar leggen. Was je je haar dan niet regelmatig? En gebruik je de gel dagelijks? Dan kan dit resulteren in buildup. Dus, check je gel! Zie je op de ingrediëntenlijst veel ingrediënten die lijken op PVP en staan ze allemaal hoog in de lijst? Dan kan het raadzaam zijn om eens te zoeken naar een gel met een lagere hold level of een gel die fixerende humectanten bevat. 

Waarom je iets moet doen tegen build-up

Nu weet je hoe je build-up kan herkennen. Maar, waarom is build-up eigenlijk slecht voor je haar?
Dit komt doordat build-up of ook wel ophoping op je haar resulteert in laagjes die telkens om je haar gaan liggen, hierdoor sluit je haar zich af en kunnen producten niet meer worden opgenomen door het haar. Je haar kan hierdoor niet meer gevoed worden en dat resulteert weer in de bovenstaande kenmerken die we eerder hebben benoemd. 

Ik heb last van buildup wat moet ik nu doen?

Heb je last van build-up? No worries, want wij gaan je helpen! Want wist je dat je hier heel gemakkelijk vanaf kan komen? Het is goed dat je het opgemerkt hebt want met een paar handige tips ben je binnen no-time af van de buildup en kan jij weer een frisse start maken. Het kan iedereen overkomen. Kies 1 van de onderstaande opties, dit is wat je kan doen tegen buildup:
  • Doe nogmaals een finalwash. Of in andere woorden ook wel een reset wash genoemd. Een final wash bevat sulfaten, zit is een heftige reiniger. Maar als je je haar hiermee wast en daarna een masker gebruikt is dit gewoon toepasbaar. Let op, doe niet al te vaak een
    final-wash
    want het kan je haar wel uitdrogen! 
  • Een
    clarifying shampoo
    gebruiken. Een clarifying shampoo is een CG Shampoo die iets effectievere reinigers bevat dan een gemiddelde of milde shampoo. Ze bevatten geen sulfaten maar, varianten die hier wel op lijken. Ook bij deze shampoo adviseren we je het gebruik te beperken, dus gebruik hem bijvoorbeeld eens in de 1 tot 3 weken als je vaak last hebt van build-up. Monitor je haar hierbij goed, wat gebeurt er met je haar? Wordt het droger? Beperk dan het gebruik nog meer. 
  • Spoelen met appelazijn. Jep, appel azijn. Dit natuurlijke middel kan je goed helpen om je haar en hoofdhuid te ontdoen van buildup. Deze variant noemen we als derde. Hij is wel effectief maar, onze voorkeur ligt toch eerder bij punt 1 of 2 omdat deze middelen speciaal geformuleerd zijn om onze haren te wassen. Bij het spoelen van je krullen met appelazijn is het handig om de onderstaande uitleg goed door te nemen. 
Haar spoelen bij build up

DIY: Hoe moet je spoelen met appelazijn?

Appelazijn wordt heel veel gebruikt als natuurlijke conditioner en is een prachtige toevoeging op je CG-assortiment. Dit wordt ook wel een AVC rinse genoemd. 
Koop een troebele appelazijn en verdun deze met water. Hierbij geldt: 1 deel appelazijn op minimaal 2 delen water. Let op dat het niet in je ogen komt, want dat gaat prikken. Gebruik het in plaats van of voor je conditioner voor een optimaal resultaat! Breng het aan in je haar en vooral je hoofdhuid en laat het een paar minuten intrekken. En klaar! 

Extra tips voor build-up 

We hebben je in deze blog al een aantal tips gegeven over het voorkomen en verhelpen van build-up. Maar, er zijn nog een aantal extra tips die we je mee willen geven. 
Shampoo en conditioner tips 
We horen soms nog te vaak dat mensen geen shampoo gebruiken. Dus, geloof ons: haal die shampoo in huis! Je hoeft je haar niet elke dag te wassen met een shampoo: 1 keer per week is voor de meesten voldoende.
Heb je fijner haar? En ben je bang dat producten te zwaar zijn? Zorg dat dat je iets uitzoekt in
deze collectie
En, we zetten nog een aantal handige tips op een rij voor het gebruik van een shampoo en conditioner:
  1. Tot slot is het handig om je haar echt goed vochtig te maken. Pak eventueel de douchekop in je hand om je haar goed vochtig te maken, en draait je hoofd goed naar links, rechts en voorover. 
  2. Gebruik je conditioner echt voor de haarlengtes, dus vermijd je hoofdhuid! 
Gebruik een scalp brush
Even snel je haar wassen? Dan kan het zijn dat je niet alle delen van je hoofdhuid goed schoonmaakt. De oplossing? Gebruik een
scalp brush
! Die heeft siliconen pinnen en een handvat waardoor je de shampoo heel goed kan masseren op je hoofdhuid. En het geeft ook nog eens een heerlijk gevoel! 
Latic acid in je haarmasker of conditioner
Wist je dat bepaalde ingrediënten in conditioners en maskers ook kunnen helpen tegen het verwijderen van overtollig residu van je haar? Een voorbeeld hiervan is Latic acid. Het is een melkzuur dat je kan helpen met het verwijderen van buildup. 
Leave-in en/of creme
Verder is het handig om een keuze te maken tussen het gebruik van een leave-in of cream. Kies het liefst niet beide, maar gebruik 1 van de 2. Waarom? Dit zijn vaak producten die olie en butters bevatten om je haar te voeden. Als je beide gaat gebruiken kan het iets te veel zijn van het goede, zeker bij fijner haar! 
Kleine hoeveelheden
Less is more. Begin altijd met kleine hoeveelheden als je leave-in producten gaat gebruiken, zoals een leave-in conditioner, cream of stylers zoals een gel of mousse. Gebruik eerst kleine hoeveelheden en bekijk vervolgens goed hoe je haar hier op reageert.
Hardwater, kalk en het wassen van je haar 
Het water waarmee je je haar wast of dat je in je haar sprayt kan ook een rol spelen bij productophoping. Woon je in een omgeving waar er hard water uit de kraan komt? Dan kan de kalk in het water een laagje om je haar leggen waardoor je haar niet goed meer kan ademen. Hier is helaas niet altijd veel aan te doen. Je zou eventueel een waterfilter op je douchekop kunnen zetten. Er zijn ook andere oplossingen om hard water te voorkomen. Wil of kan je er geen actie op ondernemen? Dan is het belangrijk om regelmatig een clarifying shampoo te gebruiken.

Misschien heb je geen build-up

En dan tot slot maken we het je nog een klein beetje lastig. Want, misschien heb je helemaal geen last van build-up. Het kan ook zijn dat je een shampoo gebruikt die niet geschikt is voor je haar. Was je je haar continu en regelmatig met een clarifying shampoo? Dan wordt je hoofdhuid continu 'gestript'. Je hoofdhuid maakt natuurlijke huidolie aan, dit doet je hoofdhuid om je hoofdhuid te beschermen en om een goede balans te houden. Maar, gebruik je telkens een agressieve reiniger? Dan was je dit laagje telkens weg. Het resultaat? dat kan 1 van de symptomen zijn die we aan het begin van onze blog al hebben aangegeven. 
Anderzijds, kan het ook zijn dat je juist geen goede reiniger in huis hebt (dus een shampoo die extreem mild is) en je juist telkens de vuil en restjes niet verwijderd. Wil je meer weten over de juiste shampoo? Lees dan hier verder. 
Succes, wij weten zeker dat je met deze tips een heel eind gaat komen. Kom je er nog niet helemaal uit? Dan kan je ons gerust berichten via de
contactpagina.