Wat doet proteïne in haarproducten en wat zijn de beste?

Proteïne zit in haarproducten omdat het beschadigd haar kan herstellen en versterken. Als je leest op internet en forums bestaan er veel theorieën over proteïne. Dat bijvoorbeeld een lage porositeit alleen maar kleine proteïne moet gebruiken. Maar, klopt dit wel? En is dit überhaupt wetenschappelijk onderbouwt en waarom gebruiken we het nou echt?

Geschrieben von
Eline
Veröffentlicht
In deze blog vertellen we je meer over proteïne en wat de beste beste producten met proteïne zijn. Het is geen zwart-wit verhaal, we kunnen je aan het einde van dit artikel dus niet exact zeggen of proteïne wel of niet voor je werkt (hoewel dit wel vaak wordt gedaan). Je kan er wel meer over leren zodat je goed weet hoe je hier eventueel mee zou kunnen experimenteren. Want, er is namelijk wel 1 feit en dat is dat er verschillende soorten proteïnen zijn. 

Waarom gebruiken we proteïne?

Ons haar bestaat voornamelijk uit proteïne (keratine). In andere woorden zijn het de bouwstoffen van ons lichaam: je huid, nagels en spieren bestaan ook voornamelijk uit proteïne. 
Al jaren worden gehydroliseerde proteïne gebruikt in haarproducten. Maar, je kan bijvoorbeeld ook proteïne vinden in voeding. In voeding hebben we het vaak over grote soorten proteïne en als een proteïne is verdeeld in kleinere stukjes noemen we dit gehydroliseerde proteïne. Dit doen fabrikanten omdat een hele proteïne vaak niet kan doordringen tot ons haar en gehydroliseerde proteïne wel. 
In de basis doet proteïne het meest voor haar dat erg beschadigd is (vaak hoog poreus). In andere gevallen werkt grote proteïne vaak als een conditioning agent (legt een laagje om het haar, om het onder andere te beschermen) en kunnen kleine proteïne soorten doordringen tot ons haar en het haar bijvoorbeeld sterker maken. 
Maar, hoe weet je nu precies of jij proteïne nodig hebt? Het is een best ingewikkeld verhaal. Want wist je dat het heel moeilijk is om vast te stellen of je haar poreus is? En wist je dat het niet altijd op alle plekken even poreus is? 
Hoe herken je proteïne in haarproducten?
Je kan proteïne herkennen door de ingredientenlijst van je haarproduct erbij te pakken. Zoek naar 1 van de volgende termen:
 1. Amino acids
 2. Hydrolyzed keratin, wheat protein, oat flour, silk protein 
 3. Keratin
Je kan ook gebruik maken van sites zoals
isitcg.com
om te achterhalen of er proteïne in je haarproduct zit. Je kan ook je product opzoeken op onze website, wij hebben namelijk bij elk artikel aangegeven of het wel of geen proteïne bevat.

Waarom zou je proteïne gebruiken?

Proteïne wordt door fabrikanten en merken gebruikt om je haar sterker, glanzender en minder breekbaar te maken. Daarnaast zorgt het ook voor extra hydratatie. Heb je beschadigd haar? verf je je haar of is je haar chemisch behandeld? Dan kan het zijn dat de proteïne je haar sterker kan maken. Deze foto laat zien wat proteïne kan
Je ziet dat de proteïne het hoog poreuze haar als het ware vult en hierdoor kan je haar dus sterker worden daarnaast leg het ook een laagje om je haar. 
Bij laag poreus haar doet proteïne het volgende (foto links) en bij hoog poreus (rechts)
Afbeelding hoe proteïne kan werken op het haar
Proteïne is eigenlijk een conditioning agent. Het kan zich namelijk goed hechten aan het haar en anderzijds kan het je haar sterker maken, verzachten en glans geven. Proteïne bevat geen wassen of olie en dat maakt het een perfect ingrediënt om haar te verzorgen zonder het te verzwaren. Daarnaast zorgt proteïne er ook voor dat je haar vocht beter kan absorberen en dat ook goed kan vasthouden. 
Wie heeft proteïne nodig?
In het algemeen kan je stellen dat de volgende kenmerken duiden dat je proteïne kan gebruiken in je routine:
 1.  Fijner haar tot medium dik kan baat hebben bij proteïne, het kan je haar meer stevigheid geven.
 2. Haar dat gebleekt is of high lights heeft
 3. Chemisch behandeld haar
 4. Haar dat overmatig te vaak geborsteld is
 5. Haar dat vaak in aanraking komt met chloor of zout
 6. Haar dat vaak blootgesteld wordt aan zon
 7. Haar dat droog is
 8. Haar waarop vaak hitte tools zijn gebruikt zoals een stijltang
 9. Breekbaar haar
 10. Droog haar
 11. Uitzakkend haar

Wat voor soorten proteïne zijn er?

Als we het over proteïne hebben, is het belangrijk om ze op te delen in 2 soorten op basis van het moleculaire gewicht.
1. Hoog moleculaire gewicht (grote proteïne):
Deze proteïne kan niet doordringen tot het haar. Ze brengen vaak een laagje om je haar en zijn in dit geval een conditioning agent. 
2. Laag moleculair gewicht (kleine proteïne) 
Dit zijn vaak gehydroliseerde proteïne en amino acids. Deze proteïnen zijn kleiner en zouden eventueel kunnen doordringen tot ons haar. Ze kunnen hierdoor je haar verbeteren en sterker maken.  

Wat voor soort proteïne heb ik nodig?

Grote proteïne werkt vaak als 'film former' en kunnen je helpen bij het vocht vasthouden in je haar. Kleinere proteïne kunnen doordringen tot je haar. 
In de regel wordt vaak gezegd dat grote proteïne geschikt is voor hoog poreus (meer beschadigd) haar. Je herkent 'grotere proteïne (ehandig ezelsbruggetje, het 'eetbare')
 • hydrolyzed wheat, soy, rice, quinoa 
 • Gelatine
In de regel geschikt voor:
 1. Hoger poreus haar (meer beschadigd haar)
 2. Breekbaar haar
 3. Fijn/medium dik haar
 4. Geverfd/gebleekt haar
Kleine Proteine herken je aan:
 • Amino acids 
 • Peptides
 • Hydrolyzed silk, keratin, collegen
In de regel geschikt voor:
 1. Alle soorten haar (van fijn tot dik)
 2. Hoog, laag en medium poreus haar

Hoe pas ik proteïne toe in mijn routine?

Begin rustig met het toepassen van proteïne in je haarproducten. Je hoeft echt niet van a tot z alles in je haarverzorging met proteïne te gebruiken. Tenzij je echt ontzettend, beschadigd haar hebt. Maar, in de praktijk komt dit nauwelijks voor. 
 • Wil je proteïne gaan toevoegen aan je routine? Begin dan met een haarmasker. Die laat je namelijk lang intrekken. 
 • Wil je meer proteïne toevoegen aan je routine of is je haar extreem beschadigd? Doe dit dan rustig, voeg het toe aan je conditioner en eventueel leave-in. Blijf je haar in de gaten houden! 
 • Blijft je haar uitzakken? Voeg naast een haarmasker, ook proteïne toe aan je conditioner of leave-in conditioner. 

Wat zijn de nadelen van proteïne?

Steeds meer chemisten verbazen zich over het 'wel of geen proteïne verhaal'. Heleen Kibbelaar (Instagram: ScienceMeetCosmetics) beschrijft namelijk het volgende. Het gebruik van proteïne in haarproducten is een hype en wordt gebruikt door fabrikanten omdat ons haar uit proteïne bestaat en dit bijvoorbeeld kan afbreken door chemische behandelingen, bleken etc. De oplossing? Producten met proteïne. 
Maar schrijft Heleen, het is moeilijk om met proteïne deze beschadigingen op te lossen aangezien elke proteïne een unieke compositie heeft en dat er een ander mechanisme nodig is om het haar te kunnen herstellen en beschermen. Neem bijvoorbeeld Cationic ingrediënten, dit zijn ingrediënten die je haar kunnen beschermen tegen pluis en maken het haar glanzender, gladder en geven bescherming. Deze ingrediënten zijn 'positively charged' en ons haar is 'negatively charged' dit maakt dat ze goed met elkaar kunnen binden. Ze leggen een beschermend laagje om het haar. 
Daarom, geeft Heleen aan dat proteïne helemaal niet alleen nodig is om het haar te herstellen. Omdat er andere conditioning agents zijn die ook net zoals proteïne een laagje om het haar leggen om het te beschermen en dit zelfs misschien nog beter kunnen dan proteïne. En geeft dus aan dat het beter is om je te richten op andere conditioning agents, dan proteïne. Kortom, zorg ervoor bij breekbaar en beschadigd haar dat je producten gebruikt met de juiste conditioning agents. 
Tot slot geeft Helaas aan dat het ook moeilijk om exact je porositeit van je haar te weten. Je haar kan in de punten meer poreus zijn dan andere delen van je haar. 

Conclusie

Heb je breekbaar, beschadigd of geverfd haar? Dan kan je haar baat hebben bij proteïne maar zorg er dat je ook let op hoe je voelt wanneer je de conditioner of masker hebt gebruikt: voelt het niet zacht of glad aan? Zoek dan een andere conditioner uit. Je kan daarbij dus ook letten op grote proteïne. Daarnaast is het belangrijk om je haar verder zoveel mogelijk met rust te laten: borstel het niet te veel, zit er niet teveel aan en kijk hoe je haar reageert op bepaalde producten.
Bovendien is het altijd belangrijk om je eigen haar in de gaten te houden. Als voor de 1 proteïne niet werkt hoeft dit niet te betekenen dat dit voor jou ook niet werkt (zelfs als je beide de zelfde haareigenschappen hebt). 
En tot slot, is het altijd belangrijk om je eigen haar in de gaten te houden. Als voor de 1 proteïne niet werkt hoeft dit niet te betekenen dat dit voor jou ook niet werkt (zelfs als je beide de zelfde haareigenschappen hebt). 

5 tips voor de beste producten met proteïne

1. Curlsmith Bond Salve
Curlsmith Bond Salve
De Curlsmith Bond Salve is een treatment. Dat betekent dat je hem niet altijd bij je routine hoeft te betrekken maar, af en toe (denk bijvoorbeeld aan 1 keer in de 2, 3 of 4 weken). Dit product bevat proteïne en is in staat om het haar door te dringen en de zwavel bruggen (die gebroken kunnen zijn) te herstellen.  
2. Aunt Jackie's Mousse
 
Aunt Jackie's Mousse
Deze mousse geeft je krullen volume en een extra setje! Een luchtige styler die proteïne bevat. 
3. Giovanni Smooth as Silk Conditioner
Giovanni Smooth as silk Conditioner
Je haar pakt nog beter proteïne uit haarproducten als het in je conditioner, treatment of masker zit. Het moet namelijk intrekken op je haar. Deze conditioner is erg licht en is ideaal voor beschadigd haar.
 
Aunt Jackies Rescued conditioner
Twijfel je nog over het toevoegen van proteïne aan je routine? Dan is dit product een echte aanrader. Je kan hem namelijk op 3 manieren gebruiken: als masker, conditioner en leave-in!
5. Holy Curls Shampoo
Holy Curls Shampoo
Hou je meer van natuurlijke producten? Dan is dit een top optie! Natuurlijke ingrediënten en gemaakt zonder een negatieve impact te hebben op ons milieu! 
Wil je alle producten zien met proteïne? Check dan
deze speciale collectie
Credits naar: Hair Sience Blog en @SienceMeetCosmetics, Georgina Stanciu