Final-wash shampoo: Wat is de beste voor de CG Methode?

Wil je gaan beginnen met de CG Methode? Dan heb je vast al heel wat producten tegengekomen die je moet gaan gebruiken. Je start met een final wash. Dit is een grondige, maar agressieve reiniger die je in de meeste gevallen eenmalig gebruikt. Maar, waarom gebruiken we die? en wat is de beste final-wash shampoo?

Geschrieben von
Eline
Veröffentlicht

Wat is het verschil tussen een cg approved shampoo en final wash?

Een CG approved shampoo voldoet aan de eisen van de cg methode. Dus, dat betekent dat hij vrij is van
sulfaten
,
siliconen
,
minerale olie
,
wax
, en
uitdrogende alcohol
. Deze shampoo wordt een onderdeel van je wekelijkse routine. 
In tegenstelling tot de cg shampoo, gebruik je een final wash in principe eenmalig. Er zijn bepaalde situaties wanneer je een final-wash opnieuw kan gebruiken maar, de hoofdregel is: je gebruikt hem eenmalig voordat je gaat starten. Hij is niet CG omdat hij sulfaten en vaak ook siliconen en/of minerale olie bevat. 
Tot slot is een final wash een stuk agressiever, is je haar geverfd? Dan kan je kleur sneller vervagen dan bij een cg shampoo. 
Hoe weet je welke variant je in handen hebt?
Dit vergt kennis over ingrediënten. Zie je bijvoorbeeld SLS staan (sodium lauryl suulfate) op de ingrediënten lijst? Dit is een meest voorkomende, je weet dan je in 1 oogopslag dat je een final-wash in handen hebt. Maar, er mogen geen siliconen inzitten. Die eindigen vaak op 'xane' of'cone'. Omdat we begrijpen dat dit best lastig kan zijn, hebben wij een
speciale collectie
aangemaakt. 

Waarom een final-wash of ook wel, reset wash?

Als je hiervoor reguliere producten hebt gebruikt uit de drogisterij is de kans heel erg groot dat je producten in je haar hebt gesmeerd die siliconen of minerale oliën bevatte. Dit is natuurlijk niet erg maar, binnen de CG Methode willen deze ingrediënten graag vermijden. En dan is het dus nodig om deze producten goed uit je haar te spoelen want, alleen dan kan je een perfecte start maken. 
Siliconen en minerale oliën kunnen gaan opbouwen op je haar. Siliconen doen dit bijvoorbeeld door telkens een laagje om je haar te leggen. Omdat cg-approved shampoos vaak een stuk milder zijn is het lastig om die siliconen en olien uit je haar te halen. Vandaar dat de final wash of ook wel reset wash in het leven is geroepen. 
Is het verplicht om een final wash te doen?
Het is niet verplicht, maar wij adviseren om het wel te doen. Als je op internet zoekt zal je af en toe ook tegen komen dat het helemaal niet zo handig is om t doen. Een reden om geen final wash te gebruiken is bijvoorbeeld omdat sommigen denken dat je met 1 wasbeurt niet alle 'slechte stoffen/resten' uit je haar kan halen.
Een reden om het wel te doen? Wij merken dat veel er wel baat bij hebben en daarnaast zijn er ook veel krullenkappers die een final wash gebruiken om het haar te 'resetten'. Het blijft dus altijd je eigen keuze, niets is goed of fout. Dus mocht je liever geen final wash willen gebruiken, start dan gerust met de CG shampoo die je in huis hebt. Je kan eventueel altijd later nog besluiten om hem wel te gebruiken (dit kan je doen wanneer je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je haar niet meer goed in model komt of wanneer je haar erg uitzakt.  

Wat moet je doen na de final wash?

De final-wash gebruik je precies zoals je je shampoo ook gebruikt. Na de final-wash hoef je niet te wachten, je kan direct aan de slag met je CG producten. Omdat een final wash nogal agressief is, is het van groot belang om je krullen daarna goed te verwennen. Je gebruikt dan een
haarmasker
. Die laat je intrekken en spoel je na ongeveer 30 minuten weer uit. 

Moet je een final wash vaker gebruiken? 

Er zijn steeds meer curlies die een final wash vaker gebruiken, bijvoorbeeld eens in de 2 of 3 maanden. Dit doen mensen vaak omdat sommige curlies met bijvoorbeeld fijner haar sneller last hebben van product
build-up
(dit zijn producten die zich opstapelen op het haar). Met de final-wash kan je weer een frisse start maken. Je mag de final wash dus vaker gebruiken als je hier behoefte aan hebt. Het is wel belangrijk dat je de gezondheid van je haar dan goed in de gaten houdt. Gebruik altijd na een final wash een voedend cg masker om je haar de optimale verzorging te geven.
Daarnaast kan je een final-wash ook weer gebruiken als je je haar regelmatig verft of wanneer je per ongeluk een niet cg approved product hebt gebruikt. 

Conclusie

  • Gebruik een final wash voordat je gaat starten met de methode. Hiermee kan je alle productresten goed uit je haar wassen en weet je zeker dat je een frisse start maakt. 
  • Gebruik altijd een masker na de final wash. Een final wash is echt agressief, dus gebruik altijd een voedend masker om schade aan je haar te voorkomen en je krullen goed te verwennen. 
  • Bewaar de final-wash. Want, soms kan hij nog wel eens van pas komen als je je haar verft, een niet cg product gebruikt of als je echt last hebt van uitzakkend haar als gevolg van build-up. 

Wat is de beste final wash shampoo?

De beste final wash shampoo is er 1 die een sulfaat bevat, maar geen siliconen of minerale oliën bevat. Daarnaast hoeft een reset wash niet duur te zijn. Voor maximaal 3 euro kan je er 1 in huis hebben. 
De perfecte shampoo om een goede start te maken met de CG Methode. Omdat de formule ook tea tree extracten bevat is hij ook goed te gebruiken bij personen die een gevoelige huid hebben.
XHC Shampoo
Deep cleansing shampoo van Curly Secret
Heb je nog vragen over de final-wash? Laat ze ons gerust weten!