Tips to prevent curls from sagging and keep them bouncy and defined

Looking for solutions to prevent your curls from sagging? Check out our latest blog post to discover expert tips and tricks to keep your curls bouncy and defined. Join our Facebook community and find out what products work best for other curl enthusiasts!

Written by
Eline
Published

Waarom zakken je krullen uit?

Als je op deze pagina terecht bent gekomen herken je het vast wel. Je hebt een uitgebreide routine gedaan, alle stappen gevolgd en heel wat tijd gestopt in het stylen van je krullen. Het resultaat na het wassen en drogen? Perfecte krullen! Maar al snel merk je gedurende de dag, dat je krullen uitzakken. Dat is zonde!
Waarom je krullen uitzakken kan ontstaan door heel veel verschillende factoren. Het kan zijn dat je een losser krulpatroon hebt zoals waves. Zie je alle prachtige afbeeldingen op Instagram voorbij komen? Dan kan je best een beetje jaloers worden. Accepteer je krullen in ieder geval zoals ze zijn! Gelukkig hebben we wel een aantal handige tips om je krullen wél langer te laten zitten. We nemen de meest belangrijke en handige tips met je door!

Tips om van uitzakkende krullen af te komen

Gebruik de onderstaande tips niet 1 keer om ze vervolgens weer af te schrijven. Je krullen leren kennen is een proces, ook bij uitzakkend haar. Een handige tip is om op te schrijven welke producten je gebruikt en in welke hoeveelheid nadat je een tip hebt opgevolgd. Maak eventueel ook een foto van je haar, zo bouw je een handig document op waarin je goed bij houdt hoe je krullen reageren op bepaalde tips/producten en veranderingen. Je kan dit bijvoorbeeld doen in de notities van je telefoon!
Tip 1: Gebruik een Leave-in óf créme
We zien het vaak voorbij komen dat er binnen een routine een créme en een leave-in conditioner worden gebruikt. Beperk je tot 1 van de 2. Beide zijn namelijk relatief zwaar voor krullen met name als een losser krulpatroon hebt. Welke je gebruikt maakt in principe niet uit. Wij houden het liefst altijd aan dat je een shampoo, conditioner en leave-in óf creme van hetzelfde merk gebruikt.
Heb je een activator in huis? Dan raden we je ook aan om of deze variant te kiezen, of de creme of leave-in. Een activator is eigenlijk een soort mix van een gel en creme in 1 product.
Ga je aan de slag met 1 van deze producten? Deel je haar dan op in 2 delen. Dus, zorg bijvoorbeeld voor een onderlaag en bovenlaag. Je kan dit heel handig doen met
handige en stevige clips
. Pak een klein beetje van het product en breng het aan op je haar (hou de omvang van een 20 eurocent aan per sectie). Heb je het idee dat dit te weinig of te veel is? Test dit dan vervolgens weer bij je volgende wasbeurt! 
Tip 2: Experimenteer met de hoeveelheid stylingproduct
Met een leave-in of creme mag je echt heel zuinig aan doen. Denk aan de hoeveelheid dat lijkt op een euromunt of zelfs 20 eurocent. Begin met kleine beetjes en borstel je haar door zodra je 1 van de 2 hebt aangebracht op je haar.
In tegengestelde tot het bovenstaande hoef je je bij de gel niet in te houden. Je mag gerust royale hoeveelheden gebruiken, of te wel een flinke dot. Experimenteer hier ook mee en kijk hoe je haar reageert.
Tip 3: Gebruik een 2e gel en combineer het eventueel nog met een mousse of derde gel
Als je beginnend CG'er bent is het prima om het rustig aan te doen en te starten met 1 soort gel. Maar, heb je het gevoel dat je krullen uitzakken? Dan raden we je aan om voor een 2e gel te kiezen.
Check ook de huidige gel die je in huis hebt. Heb je het idee dat dit te weinig doet voor je haar? Dan kan het zijn dat een sterkere gel wonderen gaat doen en dan vooral als je ze samen met elkaar gebruikt. We hebben een hele handige collectie met de meest
sterke gels van onze collectie
Gels kan je dus verkrijgen in verschillende soorten hold levels. De ene gel zal je dus een sterkere hold geven dan de andere. Dit ligt met name aan de hoeveelheid hold agents die in de gel zitten en in welke hoeveelheid ze worden gebruikt voor de desbetreffende formule. Wij adviseren je om te kiezen voor een lage of medium hold gel die je combineer met een sterke hold gel. Start met de sterke gel en eindig met de medium of lage hold gel. Je kan dit in verschillende etappes doen:
Je gebruikt eerst de sterke gel en dan de 2e gel die je eventueel al in huis hebt. Ben je helemaal klaar met stylen dan kan je eventueel nog een 3e gel over je haar heen strijken en vervolgens in je haar scrunchen. 
Je kan ook kiezen voor een mousse in plaats van een derde gel. Een mousse geeft vooral bij je roots wat extra volume. Strijk de mousse ook over de haarlengtes van je haar: een lichte styler dat zeker bijdraagt aan een sterke hold.
Tip 4: Gebruik lichte producten
Shea Moisture, of andere merken met veel butters en olie kunnen best heavy zijn voor je haar met name bij vrouwen met een losser krulpatroon/fijner haar en waves.
Heb je al gekeken naar je huidige haarproducten? Misschien zie je woorden zoals "butters" en "olie" op de ingrediëntenlijst. Als dat het geval is, kunnen deze producten te zwaar zijn voor je haar, wat kan leiden tot uitzakkende krullen.
Als je last hebt van uitzakkend haar, raden we aan om te kiezen voor lichtere producten. Deze producten bevatten helemaal geen olie of butters, of ze bevatten deze ingrediënten in zeer lage hoeveelheden. In ieder geval zul je ze niet in de eerste helft van de ingrediëntenlijst vinden.
Om je zoektocht naar geschikte producten wat gemakkelijker te maken, hebben we een speciale collectie samengesteld met de
allerlichtste producten uit ons assortiment
. Neem snel een kijkje!
Tip 5: Gebruik de mousse-gel-mousse methode
Er zijn tal van verschillende combinaties om stylers aan te brengen. 1 daarvan is de mousse-gel-mousse methode. Deze methode kan je haar extra stevigheid geven. Hoe dit werkt? Dat lees je in
deze blog met uitgebreide video!
Tip 6: Laat laagjes in je haar knippen
Het knippen van laagjes kan soms echt wonderen doen voor je haar! Wil je het echt goed bijhouden? Ga dan om de 8-13 weken naar de kapper! Wil je graag weten waar krullenkappers zijn gevestigd? Bekijk de volledige lijst van
Nederlandse krullenkappers
.
Tip 7: Wellicht heb je last van product ophoping
In andere termen noemen we dit ook wel
build-up
. Dit kan doordat niet alle productrestjes en vuil komen die niet goed worden weggespoeld door je shampoo en dus ophopen op je haar.
Tip 8: Gebruik een haarspray
Een
haarspray
kan je haar wat extra hold geven nadat je je gehele routine hebt gevolgd. Het maakt je haar iets stugger waardoor je extra volume en hold krijgt. Er zijn maar weinig CG proof sprays, wij hebben de 2 beste voor je toegevoegd aan ons assortiment!
Gebruik hem als je haar voor 80% droog is of als je haar 100% droog is!
CG haarspray van Curly Secret
Tip 9: Bescherm je krullen tijdens het slapen
Slaap je nog op een katoenen kussensloop? Dan kunnen je krullen verdwijnen door de wrijving tussen de stof en je haar. De oplossing? Slaap op een satijnen kussensloop. Meer tips om je
krullen te behouden tijdens het slapen lees je in de blog
.
Tip 10: Blijf van je krullen af!
Probeer je haar zo min mogelijk aan te raken en te plukken, aangezien dit kan leiden tot uitzakken en verlies van definitie.
Kortom heel veel tips die je zouden kunnen helpen om te voorkomen dat je krullen langer blijven zitten! Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Laat het ons gerust weten via het contactformulier!