Transformeer je krullen met de Curly Girl Methode!

De Curly Girl Methode is perfect voor iedereen, van slag tot sterke krul en alles daartussenin. Je begint met de Curly Girl Methode door eerst je krultype te ontdekken. Op basis daarvan kies je het starterspakket dat het beste bij jouw krullen en haarbehoeften past. We leggen je stap voor stap uit hoe je verder gaat, zodat je jouw haar kunt transformeren naar de mooiste krullen waar je weer helemaal blij en zelfverzekerd van wordt!

Over de CG Methode

Collapsible content

Wat is de CG Methode?

De CG Methode staat voor de Curly Girl Methode. Het is een methode die voorschrijft hoe je allerlei soorten krullen goed kunt verzorgen en welke producten je het beste kunt gebruiken. De methode is in 1991 geïntroduceerd door middel van het boek: ‘The Curly Girl Handbook’ geschreven door Lorraine Massey.

Omdat de methode al een tijd bestaat, heeft het de afgelopen jaren veel verbeteringen en moderniseringen ondergaan doordat er veel content over krullen wordt gedeeld op social media zoals Instagram, Tiktok en facebookgroepen.

De methode is nog steeds erg actueel en wordt toegepast door vrouwen en mannen over de hele wereld die hun krullen de beste verzorging wil geven!

Is de CG-methode geschikt voor jou?

Heb je verschillende haarproducten geprobeerd, maar blijven je krullen pluizig, droog en niet naar wens? De CG Methode is dan de oplossing die je zoekt! Deze verzorgingsmethode is speciaal ontworpen voor alle soorten krullend haar, van slag tot sterke krul. Iedereen kan elk moment starten met de CG Methode.

Voor welke soorten krullen is de CG Methode bedoeld?

De CG Methode is voor ieder krultype. Of je nu lichte slag, sterke krul of een krultype ergens daartussenin hebt, iedereen kan starten met de methode.

Hoe start je met de curly girl methode?

Als je start met de Curly Girl Methode, stap je volledig over op CG-proof producten. Dit betekent dat je haarverzorgingsproducten gebruikt die vrij zijn van uitdrogende alcohol, wax, minerale olie, siliconen en sulfaten.

Waarom vermijden we bepaalde ingrediënten in haarproducten?

We vermijden deze ingrediënten onder andere omdat ze te agressief zijn voor ons haar of omdat ze je haar kunnen afsluiten. Want wist je dat je sulfaten ook kunt vinden in reinigers die je bijvoorbeeld voor je keuken of vloer gebruikt?

Ze kunnen je haar beschadigen, laten uitdrogen en zelfs je natuurlijke krullen laten verdwijnen.

Hoe verander je jouw haarverzorgingsroutine met de CG-methode?

Door over te stappen naar CG-proof producten, verander je meer dan alleen je haarproducten. Je leert ook hoe je je krullen goed wast, verzorgt en stylet.

Daarnaast ontdek je welke tools je kunt gebruiken om het beste uit je krullen te halen, wat essentieel is om je krullen optimaal te verzorgen en te definiëren. Denk bijvoorbeeld aan een stylingborstel, speciale handdoek en kussensloop.

Wat kan je verwachten?

 • Haarclips paars in het haar voor en na foto
1 of 3
Foto’s 1 en 2 zijn het resultaat van Curls By Babs met de producten van CurlyTools. Rechts zie je Tess, een ambassadeur van CurlyTools.

Je krultype bepalen

Bekijk de volgende afbeeldingen en bepaal op basis daarvan welk krultype het best in de buurt komt van je eigen haar. Klik dan verder om de juiste starterkit te vinden.

We verdelen krullend haar in 3 hoofdcategorieën: type 2, 3 en 4. Elk type heeft ook nog een a, b en c onderdeel, waardoor je je haar nog beter kan bepalen.

 • Krultype 2A

  Licht golvend, weinig volume: Dit krultype is het meest losse krulpatroon binnen type 2 krullen. Het haar heeft zeer losse S-golven en sommige lokken kunnen ook steil zijn. Een kenmerk van type 2A krullen is dat er weinig tot geen volume is. Zoek producten die zeer licht zijn voor je krullen en gebruik stylers met een stevige hold.

 • Krultype 2B

  Golvend en duidelijkere S-vormen: Dit krultype lijkt op krultype 2A, maar heeft iets duidelijkere losse S-vormen. Dit haar kenmerkt zich doordat het onderin meer krult dan het bovenste gedeelte van het haar. Ook bij type 2B krullen is het verstandig om zware producten te vermijden en de focus te leggen op lichte producten.

 • Krultype 2C

  Kleinere, meer gedefinieerde S-vormen: Krultype 2C heeft duidelijker gedefinieerde S-vormen die meer buigen dan de vorige twee krultypen. Krultype 2C heeft meer definitie maar heeft nog steeds baat bij lichte producten.

1 of 3
 • Krultype 3A

  Veerkrachtige krullen: Dit haartype heeft een duidelijke spiraalvorm en de krullen zullen bij dit type makkelijker in model komen dan bij type 2 krullen. Type 3A krullen kunnen zwaardere producten gebruiken als het haar dikker is.

 • Krultype 3B

  Strakkere krullen en meer natuurlijk volume: Dit krultype heeft ook een duidelijke spiraalvorm en kan meer volume hebben, aangezien de krullen erg veerkrachtig zijn. De krullen zijn ten opzichte van type 3A nog strakker en beginnen bij de aanzet. Ook bij dit type krullen kun je zwaardere producten gebruiken, afhankelijk van de haartextuur.

 • Krultype 3C

  Strakke, kleine spiralen: Krultype 3C laat steeds meer volume en definitie zien. Het zijn strakke, kleinere spiralen die snel in model komen en veerkrachtig zijn. Ook bij dit type krullen kun je zwaardere producten gebruiken, afhankelijk van de haartextuur. Dit type krullen kan droger zijn.

1 of 3
 • Krultype 4A

  Kleine, veerkrachtige spiralen: Dit krultype heeft ontzettend kleine S-vormen. Ze hebben veel veerkracht en zijn sterk spiraalvormig. Vaak is dit krultype droger dan de andere krultypen en is het kwetsbaarder.

 • Krultype 4B

  Kroezend met zeer dichte textuur: Bij dit type gaat de S-vorm over in een Z-vorm. De textuur wordt bij dit type krullen ook wat grover en is minder gedefinieerd dan bijvoorbeeld type 4A krullen.

 • Krultype 4C

  Kroezend bijna geen patroon: Dit haartype heeft duidelijke Z-vormen die bijna niet zichtbaar zijn, waardoor de definitie niet goed zichtbaar is. Ook heeft dit haartype de eigenschap kwetsbaar te zijn en heeft het een groot vermogen om in te krimpen wanneer het vochtig is.

1 of 3

Stappenplan: CG methode van A tot Z

Als je voor de eerste keer begint met de Curly Girl Methode, volg je de volgende stappen. Alle producten vanaf stap 1 zijn inbegrepen in de starterspakketten van onze website.

Collapsible content

Stap 0: Final-Wash

Voordat je start met de CG-methode, doe je eenmalig een wasbeurt met een final-wash. De final-wash is eigenlijk gewoon een shampoo waarmee je vuil en oude restjes goed uit je haar en hoofdhuid kunt halen omdat het een sulfaat bevat. De final-wash is daarom niet CG! Je gebruikt hem alleen voordat je start met de CG-methode (je eerste keer wassen).

Let op! Bewaar de final-wash wel. Je kunt hem nogmaals gebruiken als je je haar regelmatig verft of als je een keer een product hebt gebruikt dat niet CG is.

Stap 1: Masker

Heb je de final-wash shampoo geheel uitgespoeld? Dan kun je vervolgens het masker aanbrengen op je haar. Je hoeft de aanzet van je haar niet te bedekken: focus je echt op de haarlengtes. Laat het masker ongeveer 10-30 minuten intrekken en spoel het vervolgens volledig uit tenzij anders aangegeven op het label.

Stap 2: Leave-in conditioner

Breng een klein beetje van de leave-in aan op kletsnat haar. Kam met je vingers door je haar en strijk de laatste beetjes die op je hand zitten over je haar heen. Gebruik daarna een borstel om de leave-in goed door je haar te verdelen.

Stap 3: Gel

Dep het overtollige water uit je haar met een microvezel handdoek Je hoeft het niet helemaal droog te deppen, maar zorg ervoor dat je haar niet meer kletsnat is. Nu breng je de gel aan. Neem een ruime hoeveelheid en verdeel dit tussen je handen. Breng het vervolgens op dezelfde manier aan als de leave-in conditioner (de stap hiervoor). Breng nu weer een beetje water aan op je haar, buig je hoofd voorover en knijp de gel goed in je haar. Zorg ervoor dat je na het watersprayen een soort squeeze-geluid hoort zodra je in je haar knijpt.

Stap 4 : Drogen

Ben je klaar met de gel? Dan zit je eerste wasdag er bijna op! Dep je haar nogmaals droog met een handdoek. Het is nu tijd om je haar verder te laten drogen. Dit kun je doen door het aan de lucht te laten drogen of door gebruik te maken van een speciale föhn voor krullend haar. Met een föhn zal je minder pluis ervaren en zal je haar na het drogen mooier in model blijven.

Stap 5: Olie

Als je haar droog is, kan het nu wat harder aanvoelen dan normaal. Wees gerust! Dit noemen we de ‘cast’ en het ontstaat doordat de gel nu helemaal is opgedroogd op je haar. Je kunt dit eruit knijpen met een beetje olie. Dit noemen we ook wel scrunchen.

Start nu ook met de Curly Girl Methode

Veelgestelde vragen

Meer informatie over de Curly Girl Methode

Hoe start ik met de CG Methode?

Om te kunnen starten met de CG Methode is het van belang dat je de juiste haarproducten in huis hebt, dat je ze in de goede volgorde gebruikt en op de juiste manier aanbrengt. Met de informatie die we eerder hebben gedeeld op deze pagina kan je op basis van je krultype een pakket kiezen.

Je kan ook zelf je haareigenschappen bepalen en op basis daarvan zelf producten uitzoeken. Je bekijkt dan ook je porositeit en wat je textuur is. Daarna kun je aan de slag en leer je steeds beter hoe je jouw krullen goed kunt stylen en verzorgen.

Hoe bepaal ik wat voor krullen ik heb?

Voordat je start met de methode, is het van belang dat je weet hoe het ervoor staat met je krullen. Op basis daarvan kun je de juiste haarverzorging kiezen. Als je online zoekt op de term “haareigenschappen,” krijg je veel testjes te zien: van het meten van je elasticiteit tot aan je porositeit. Wij houden het liever eenvoudig: het is namelijk handiger dat je eerst weet welke producten je allemaal gaat gebruiken en in welke volgorde. Kies vervolgens op basis van je krultype een kit.

Met welke producten kan ik starten binnen de CG Methode?

Misschien heb je al een kijkje genomen in onze webshop. Er zijn ontzettend veel producten te vinden voor krullend haar. Gelukkig hoef je niet direct alles in huis te halen om te kunnen starten. Het is wel van belang dat je begint met een bepaalde basis van producten zoals de producten die je ontvang bij een starterspakket. Dit maakt het voor jou duidelijker en zorgt ervoor dat je niet direct te veel in huis hebt. Zo kunnen je krullen goed wennen aan de producten die passen binnen de CG Methode.

Waarom hebben jullie CG startersets samengesteld?

Als je begint met de CG Methode, kan de informatie erg overweldigend zijn. Vaak lees je dat naast het krultype en de porositeit ook de textuur, elasticiteit en hoeveelheid haar wordt bepaald. Dit is veel informatie, waardoor het soms lastig is om te beginnen met de CG Methode. Veel haarproducten zijn geschikt voor meerdere krultypes en daarom hebben we speciale starterkits gemaakt. Onze wavy kits bevatten bijvoorbeeld alleen lichte haarproducten, terwijl de type 3/4 kits iets zwaardere producten bevatten.

Welke CG Producten zijn er?

(Milde) shampoos

Milde shampoos zijn het allerbeste voor krullend haar. Je kan ze gerust wekelijks gebruiken en bevatten milde reinigers.

Clarifying shampoos reinigen sterker dan milde shampoos. Daarom adviseren we je om deze shampoo af en toe te gebruiken (bijvoorbeeld 1 keer per maand). Deze shampoo kan je helpen als je last hebt van build-up (kenmerken: uitzakkend haar, dof of een vettige hoofdhuid).

Conditioner

Na een shampoo gebruik je altijd (!) een conditioner. Een conditioner zorgt dat je krullen worden beschermd en zorgt er voor dat je gemakkelijker je haar kan borstelen.

Deep-conditioner (haarmasker)

Een deep-conditioner is een masker. Ze zijn geconcentreerder dan een conditioner en kunnen je haar dus extra goed voeden. Gebruik een deep conditioner niet te vaak, hooguit wekelijks of 1 keer in de 2 weken.

Leave-in conditioner

Een leave-in conditioner gebruik je nadat je de conditioner uit je haar hebt gespoeld. Het zorgt voor de verzorging voor je haar voordat je het gaat stylen.

Gel

Een gel is perfect om je krullen in model te houden en pluis te verminderen. Het is echt een onmisbaar product voor krullend haar en slag. Een gel legt een laagje om je haar dat snel droogt, waardoor je haar goed en mooi in model blijft.

Olie

Een olie is multifunctioneel. Gebruik hem voor het wassen om je haar te beschermen of om het harde laagje van de gel uit je haar te kneden. Wij verkopen alleen gemixte soorten olie, deze zijn namelijk een stuk lichter dan pure oliën en daarom te gebruiken voor ieder krultype.

Treatments

Naast de bovenstaande producten zijn er ook nog bond builders (die beschadigd haar en geverfd haar herstellen) en treatments voor bijvoorbeeld een gevoelige huid.

Tools

Naast de juiste haarverzorging zijn ook bepaalde tools nodig om je krullen nog beter en mooier te kunnen stylen. Denk aan speciale klemmen om je haar vast te zetten, scrunchies, handdoeken en speciale borstels.

Hoe ga je verder?

Hoe was ik de volgende keer mijn haar?

Als je de volgende keer je haar gaat wassen, vervang je de final-wash door een CG Shampoo. Daarna gebruik je een conditioner of een masker. De andere stappen blijven hetzelfde. Wil je hier meer informatie over? Bekijk dan het CG wasschema. Heb je fijner haar of een losser krulpatroon? Dan kun je ook een masker aanbrengen voordat je het gaat wassen. Dit heet een ‘Dirty Deep-Co’. Je doet dit omdat het masker dan iets minder zwaar is voor je haar. Je gebruikt eerst het masker en daarna een shampoo en conditioner.

Wat doe ik op de dagen dat ik mijn haar niet was?

De dagen wanneer je niet gaat wassen, noem je een refresh dag. Maak je haar een beetje vochtig met een waterverstuiver. Breng een heel klein beetje leave-in aan op je haar. Strijk vervolgens de gel over je haar en kneed dit goed in je haar. Föhn vervolgens je haar helemaal droog. Voelt het weer wat harder aan? Kneed dit dan met je handen eruit.

Wanneer moet ik mijn haar weer wassen?

Dit hangt af van je eigen wensen. Sommige curlies kunnen vooruit met één keer wassen per week. Je volgt dan de routine die we hiervoor hebben aangegeven één keer per week. Vind je het prettiger om je haar vaker te wassen? Dan kun je bijvoorbeeld een co-wash gebruiken of het alleen met een conditioner spoelen. Wil je een iets schoner gevoel? Gebruik dan een milde shampoo samen met een conditioner.

Wat moet ik doen als ik vaker mijn haar wil wassen?

Wil je het vaker dan twee keer per week wassen? Gebruik dan een co-wash. Dat is een extra milde reiniger die je dagelijks kunt gebruiken.

Hoe slaap je met krullen?

Veel curlies slapen op een satijnen kussensloop of gebruiken een bonnet (een slaapmutsje). Wil je hier meer informatie over? Lees dan de blog over het slapen met krullend haar.

Wat moet ik doen als mijn krullen routine niet werkt?

Ben je minder dan één maand geleden gestart met de CG Methode? Geef je haar dan nog even de tijd om goed te wennen. Bekijk onze blog en social media voor aanvullende tips! Blijft het een probleem? Neem dan contact met ons op!