Nieuw: Pretty Curly Girl
Op werkdagen vóór 21:00 besteld = dezelfde dag verzonden!
Gratis verzending vanaf €45

Waarom krult krullend haar?

Vraag je je wel eens af waarom de 1 krullend haar heeft en de ander niet? In deze blog vertellen we je hoe dit precies zit! Voordat we hier op in gaan is het handig om eerst te weten waar haar eigenlijk is en hoe het is opgebouwd. 

Geschreven door
Eline
Gepubliceerd

Menselijk haar

Haar is weefsel dat groeit uit haarzakjes. Al deze haarzakjes zitten verspreid over onze hoofdhuid. En wist je dat een groot gedeelte van deze haarzakjes er al waren toen je geboren werd?
De haarzakjes zijn niet zichtbaar, ze zitten namelijk onder je huid. Haarzakjes hebben een tunnel/kegel achtige vorm. 
De haarzakjes worden bedekt door twee omhulsels. Er is de binnenste schede die eindigt net onder de opening van de olieklieren en een buitenste schede die helemaal tot aan de olieklieren groeit. Je kan de haarzakjes en de schedes dus niet zien om dat ze onder de hoofdhuid zitten.


Wetenschappelijke benadering van het haar afgebeeld
Haarschacht

Welk deel je we kan zien is de haarschacht. Dit zijn je haarlokken die je kan zien, borstelt en styled. 
De haarschacht is opgebouwd uit proteïne dat Keratin heet. Keratin is dezelfde proteïne waarmee bijvoorbeeld je vinger en nagel uit opgebouwd zijn. 
Elke haarschacht groeit uit een individueel haarzakje. De haarschacht is opgebouwd uit 3 lagen: De cuticule, cortex en de medulla.

Functies haarschacht

Haarzakjes bepalen wat voor haartype je hebt, bijvoorbeeld 1A (steil haar) of bijvoorbeeld 4A (coily haartype). Het bepaald in principe dus of je krullend haar wavy haar of steil haar hebt. 
Welk type haar je krijgt hangt af van de de type haarzakjes je hebt. Zijn de haarzakjes ovaal gevormd? Dan zal je waarschijnlijk krullend haar hebben. Zijn ze rond? Dan betekent dit dat je steil haar hebt.
Had je vroeger toen je klein was krulletjes? en nu je ouder bent niet meer? Dan kan het zijn dat de vorm van de haarzakjes zijn veranderd. Dit gebeurt niet bij iedereen maar, het is dus wel mogelijk.

Hoe werkt krullend haar afgebeeld in getekende afbeelding

Olieklieren

De olie klieren zijn in principe een natuurlijke conditioner. Ze scheiden olie en talg af. De olieklieren bepalen of je meer oily haar hebt of juist droger haar. 
Is er een hoge productie van olie en talg? Dan heb je waarschijnlijk een oily hairtype en vice versa. De aanmaak van olie en talg zal afnemen naarmate je ouder wordt. 
Een belangrijke note bij oily hair is dat hoe vaker je het wast met een sterke reiniger (omdat je waarschijnlijk af wil van het vettige gevoel) hoe meer talg en olie wordt geproduceerd en je klachten misschien wel toenemen. In dit geval is het  handig om je haar misschien iets minder vaak te wassen. 

Haarschacht

De haarschacht is dus het haar wat je daadwerkelijk ziet. Het groeit uit een individueel haarzakje (voor elke haar, heb je dus 1 haarzakje). 
Als het haar naar bovenkomt in het haarzakje zullen er in totaal 6 lagen ontstaan. Er zijn dan 3 binnenste lagen en 3 buitenste lagen. De buitenste lagen zorgen voor de vorm van de haarzakjes en de 3 binnenste lagen worden het daadwerkelijke haar. De 3 binnenste lagen zijn de: cuticle, cortex en de medulla. 

Cuticle

De cuticle beschermt de binnenste lagen van het haar. Het geeft je haar glans en bepaald je haar kwaliteit. De cuticle zorgt ook dat je haar vocht behoud en zorgt voor balans in de hydratatie van je haar. 
Gebruik je continu hitte tools of chemische behandelingen voor je haar? Dan kan de balans worden verstoord en zal je haar droog en breekbaar worden. 

Cortex

De cortex bepaald de textuur en kleur van je haar. Het bepaald dus of je haar dik of dun is. De cuticle beschermt de cortex. Dus hoe gezonder de cortex hoe gezonder je haar zal zijn. 

Medulla

De medulla zit niet in elk type haar. De medulla is vaak te vinden in dik haar. Het bepaald de sterkte van je haar. 

Keratin

Je haar is zoals eerder aangegeven opgebouwd uit proteïne. Ze worden met elkaar versmolten in de haarzakjes en harden uit zodra ze uit een haarzakje komen. Deze proteïne is ook wel bekend al keratine. 
Keratin is een hele sterke proteïne en is tegen veel bestemd: kammen, stylen, hitte tools etc. Keratin wordt bijgehouden door 2 type bonds. De Hydrogen en Disulphide.

Disulphide Bonds

De Disulphide bonds zijn de meest sterke. Doe je een permanent in je haar? dan zal de Disulphide bond 'breken' en het de structuur veranderen. Dit is dus de reden dat je haar kan veranderen nadat je bijvoorbeeld een permanent hebt gezet. 

Hydrogen Bonds

Hydrogen bonds zijn minder sterk dan de disulphide. Hydrogen bonds geven je haar flexibiliteit en maken het gemakkelijk om je haar te stylen. 
Zoals je dus kan lezen, zit er zoveel meer achter ons haar dan wat we kunnen zien! Nu weet je wat haar is en waar het uit bestaat. Maar hoe groeit ons haar eigenlijk?

Hoe groeit ons haar?

De haargroei fase bestaat uit 4 fasen. 
Groeifases van het haar afgebeeld in 4 stappen
  1. Anagen Fase
  2. Catagen Fase
  3. Telogen Fase
  4. Exogen Fase

Anagen Fase

Deze fase staat voor de groei fase. Tijdens deze fase groei je haar  2,54 centimeter per maand. De groeifase duurt ongeveer zo'n 3-5 jaar. 

Catagen Fase

Na de anagen fase komt de catagen fase. Deze fase duurt ongeveer 10 dagen en is ook wel een transitie fase. Je haar gaat in een periode van rust en stopt met groeien voor meerdere maanden. 

Telogen Fase

De telogen fase is een fase waarin je haar een rust periode neemt van ongeveer 3 maanden en dus stopt met groeien. Je haar blijft in de follicle mar stoppen met actieve groei na een periode van ongeveer 3 maanden. 

Exogen fase

De haarzakjes zorgen dat je haar daadwerkelijk uit het haarzakje kan komen in de exogen fase, deze haar strengen zullen dan uitvallen. Je hoeft niet bang te zijn, want elk haarzakje heeft zijn unieke groeifase. Niet al je haar zit in dezelfde groei fase of, in de uitval fase. Haaruitval is een natuurlijk proces hoort bij de groeifase van je haar. Zolang je haar natuurlijk groeit en de fases niet worden verstoord zal je haar telkens natuurlijk groeien en zal je geen last krijgen van haarverlies. 

Samenvatting 

Je haarzakjes bepalen dus of je haar wel of niet krullend is. Zijn ze erg ovaal? Dan heb je waarschijnlijk meer spiraal gevormde krullen. Heb je meer wavy hair? Dan is je follicle wel ovaal maar niet in de mate van iemand met een ovaal haarzakje.