Hoe ga je om met Flash-drying?

Hoe ga je om met Flash-drying?

Flash-drying en krullend haar is een onderwerp dat we regelmatig voorbij zien komen binnen de CG groepen op Facebook. Wij vertellen je wat je er aan kan doen!

Wat is flash drying?

Flash-drying, of 'wet frizz', merk je meestal direct op wanneer je je haar aan het wassen bent. Heb je een masker of conditioner uitgespoeld en knijp je het overtollige water uit je haar? Dan merk je direct dat bepaalde delen en/of strengen van je haar pluizig zijn.

Flash-drying kan ook optreden tijdens je stylingproces, bijvoorbeeld bij het aanbrengen van je leave-in en gel.

Dit fenomeen kan erg vervelend zijn, omdat als je dit ervaart, de kans groot is dat je haar ook pluizig opdroogt na je gehele routine.

Wat gebeurt er met je haar tijdens flash-drying?

In principe droogt je haar extreem snel of zelfs onmiddellijk nadat je het hebt gewassen. Het kan dan lijken alsof je haar helemaal geen water heeft opgenomen. Dit gebeurt vaak niet met het hele haar, maar met bepaalde strengen of lokken.

Het haar dat te maken heeft met flash-drying kenmerkt zich vaak door het volgende:

 • Het kan droog en stijf aanvoelen.
 • Het voelt 'crunchy' aan.
 • Het kan aan elkaar kleven.
 • Er kunnen klitten ontstaan.

Je kunt het goed zien; bekijk hiervoor de onderstaande afbeelding:

dit is een voorbeeld van flashdry haar

Waardoor ontstaat flash-drying?

Haarproducten die zich aan het haar hechten, met name producten met film-formers, hetzij door het ontwerp (het is een actief bestanddeel) of door onbewuste keuze (het is een onderdeel van een plantextract of olie), kunnen de interactie tussen het water en het haar verstoren. Door die verstoring kan het zijn dat water niet of niet goed wordt opgenomen door het haar.

Bij wie ontstaat flash-drying?

Iedereen kan te maken krijgen met flash-drying. In de regel zou laag poreus haar er eerder mee te maken kunnen krijgen omdat dit soort haar minder goed vocht op kan nemen. Ons haar kan op verschillende plekken verschillen van poreusheid. Het zou dus ook goed kunnen, dat je flash-drying alleen opmerkt in de onderlagen van je haar.

Grof haar, sterkere krultypes en vrouwen met grijs haar kunnen ook gevoeliger zijn voor flash-drying omdat dit soort haar geneigd is om minder poreus te zijn. Let op, dit hoeft niet altijd zo te zijn!

Welke ingrediënten spelen hier een rol in?

Film-forming polymers zoals:

 • Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride
 • Polyquaternium-10
 • Polyquaternium-11
 • Polyquaternium-4
 • Polyquaternium-69

Product build-up kan er ook voor zorgen dat je last van flash-drying krijgt. Sommige ingrediënten kunnen zich opstapelen op je haar. Deze polymers zijn over het algemeen positief geladen en worden aangetrokken door het negatief geladen haar. Hierdoor vormt zich een laagje om je haar en worden beschadigingen 'opgevuld'. Ze helpen je haar beschermen, vocht vast te houden en fungeren als condition-agent voor je haar. Maar helaas kan een overmatig of regelmatig gebruik van deze polymeren leiden tot build-up, wat vervolgens flash-drying kan veroorzaken, omdat je haar niet langer vocht kan opnemen en vasthouden.

Andere ingrediënten die flash-drying kunnen veroorzaken:

 • Glycerine: Dit is een humectant en kan in grote hoeveelheden (5,0 - 10,0%), vooral als het als tweede of derde ingrediënt wordt vermeld, flash-drying veroorzaken. Onder vochtige haaromstandigheden kan dit ernstige pluis veroorzaken.
 • Andere humectanten zoals Hyaluronic Acid, Propylene Glycol, Honey, Sorbitol, en Aloe Vera kunnen soortgelijke effecten hebben.

Andere redenen voor flash-drying:

Hard water kan ook bijdragen aan flash-drying. Als je water hard is, bevat het een overmatige hoeveelheid mineralen die zich aan je haar kunnen hechten zoals conditioners dat doen. Dit kan vooral een probleem zijn als je poreus haar hebt, waarbij de mineralen zich nog sterker kunnen hechten. Uiteindelijk kan dit leiden tot droogheid, stijfheid en breekbaar haar.

Wat kan je er tegen doen?

Het beste is om je routine opnieuw te evalueren. Probeer na te gaan of je recent nieuwe producten hebt geprobeerd. Begin door één product uit je routine te verwijderen en te vervangen. Kijk hoe je haar reageert als je de producten apart van elkaar gebruikt. Als je veranderingen in je routine hebt aangebracht, zoals een nieuwe shampoo of gel, en je haar voelt droog en stroef aan, overweeg dan om terug te schakelen naar je oude gel of een alternatief te proberen. Gebruik de shampoo nog wel en noteer eventueel in je notities hoe je haar reageert.

Andere oplossingen:

 • Overweeg het gebruik van een proteïnevrije leave-in of crème als je veel producten gebruikt die proteïne bevatten.
 • Voeg een clarifying shampoo toe aan je routine om product build-up te bestrijden. Dit hoeft niet vaak te gebeuren; eens in de 1 of 2 maanden kan voldoende zijn. Experimenteer om te zien wat voor jou het beste werkt.

Kunnen we je ergens mee helpen naar aanleiding van deze blog? Laat het gerust weten in de reacties hieronder. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.