Tips om je krullen te beschermen tijdens de zomer of op vakantie

Tips om je krullen te beschermen tijdens de zomer

Ga je bijna op vakantie of geniet je in eigen land van warme en zomerse temperaturen? Dan is het handig om je krullen extra goed te beschermen. Want zon, zee, strand en chloor kunnen invloed uitoefenen op je haar. In deze blog geven we je een aantal handige informatie en tips om beschadiging zoveel mogelijk te voorkomen.

Zwemmen met krullend haar

Grote kans dat je gaat zwemmen tijdens vakantie in chloor of zeewater. Maar wist je dat chloor uitdrogend werkt en de natuurlijk aangemaakte hoofdhuidolie van je haar kan weghalen? Een aantal keren zwemmen is natuurlijk niet erg maar, door regelmatig je haar in chloor te hebben kan je haar extra droog en kwetsbaar worden. Vaak merk je meteen al na het zwemmen dat je haar droger en stugger kan zijn.

Hetzelfde geldt voor zeewater maar dan net iets anders. Zeewater haalt eerder het vocht uit je haar waardoor het ook droog en breekbaar kan worden. In beide gevallen is het dus handig om je haar te beschermen. 

Tips om je haar te beschermen tegen chloor en zeewater:

 1. Draag een badmuts of andere bescherming. Een badmuts is het beste om je haar te beschermen maar, dit is niet voor iedereen de beste oplossing. 
 2. Breng een klein beetje conditioner aan voordat je gaat zwemmen. Voordat je gaat zwemmen maak je je haar een klein beetje vochtig. Breng vervolgens een klein beetje leave-in conditioner of conditioner aan op je haarlengten. Hierdoor vorm je een beschermend laagje om je haar waardoor uitdroging kan worden voorkomen. 
 3. Doe je haar in een hoge knot of staart. Vind je het niet zo'n prettig idee dat je conditioner in het zwembad of in de zee wegspoelt? Dan zou je kunnen kiezen om je haar in een hoge knot of staart te doen. Zo voorkom je zoveel mogelijk dat je haar in contact komt met het water. 
 4. Spoelen na het zwemmen. Heb je gezwommen? Spoel je haar daarna eventueel direct kort uit met een conditioner of masker. Je haar voelt dan direct weer zachter aan en hiermee krijg je direct weer extra bescherming.

Hoe bescherm je krullen tegen de zon?

Niet alleen op warme zomerse dagen, maar ook op koele, heldere dagen kan UV-straling ons haar beschadigen. Wist je dat langdurige blootstelling aan UV-straling je haar pluiziger en droger kan maken? Bescherm je krullen dus altijd tijdens het zonnen, zelfs op een zonnige dag!

Tips om je haar te beschermen tegen UV-Straling

 1. Gebruik een pet, hoedje of bandana: Dit is vaak de allerbeste keuze om je krullen goed te beschermen. Is de binnenvoering van satijn? Dan heb je echt maximale bescherming aangezien dit voor minder wrijving zorgt. Naast een goede bescherming geeft, zorg het er ook voor dat je hoofdhuid niet verbrand kan worden. 
 2. Gebruik een UV protector voor je haar. Dit zijn speciale producten die je kunt gebruiken om je haar te beschermen met een UV-filter. Hoewel er een misvatting bestaat dat oliën bescherming bieden tegen de zon, is het essentieel om zeker te zijn van volledige bescherming. Daarom is het cruciaal om je krullen te beschermen met een UV-beschermende spray.

Vrouw met krullen in de zon

Meer handige tips voor je krullen tijdens de vakantie

Naast zwemmen en zon kan je tijdens je vakantie je haar ook op andere manieren extra beschermen:

 1. Doe je haar in een vlecht of steek het op. Op deze manier voorkom je zoveel mogelijk dat je haar wordt blootgesteld aan UV-straling.
 2. Neem een haarmasker mee op vakantie. Niets is zo vervelend als haar dat tijdens je vakantie niet goed in model zit of niet meer in model kan komen. Je zou er eventueel voor kunnen kiezen om een haarmasker mee te nemen op vakantie om het goed te kunnen verzorgen.
 3. Spoel wat vaker met een co-wash. We hebben vaak geen zin in een uitgebreide routine op vakantie. Probeer een co-wash; dit is een product dat reinigt maar ook gelijk verzorging biedt.
 4. Drink voldoende water. Dit is eigenlijk goed voor alles, ook voor je haar!
 5. Gebruik 100ml flesjes om je haarproducten mee te nemen. Ga je reizen met handbagage of wil je meerdere producten meenemen op reis? Gebruik dan 100ml travel-flesjes om je producten mee te kunnen nemen.
 6. Draag een pet. Een pet kan helpen om overdag wat minder zon op je haar te vangen. Dit is wellicht ook handig voor personen van wie de hoofdhuid snel verbrandt.
Een voorbeeld van travel flesjes en potjes die je mee kan nemen op reis als je krullend haar hebt

Reizen met krullend haar, wat neem je nog meer mee?

 • Neem je bamboevezel kussensloop mee. Deze lijkt op een satijnen variant, maar is een stuk koeler en comfortabeler om op te slapen.
 • Neem haaraccessoires mee. Scrunchies of andere elastiekjes: niets is zo fijn als je haar even opsteken tijdens warm weer of tijdens het zwemmen.
 • Neem je föhn mee. Ga je reizen met een grotere koffer? Dan raden we je aan om je föhn mee te nemen. Nat haar is altijd kwetsbaar, en met een föhn kun je het sneller drogen.
 • Neem je krullenhanddoek mee. De meeste hotels of accommodaties gebruiken katoenen handdoeken; neem je eigen krullen handdoek mee om je haar optimaal te drogen.
 • Een satijnen sjaaltje. Leuk voor een zomerse look, maar ook handig voor als het waait of als je op een quad/scooter gaat rijden en een helm moet dragen.

Je krullen verzorgen na de vakantie

Tijdens je vakantie staat genieten voorop. Het is helemaal prima om je gebruikelijke haarroutine even opzij te zetten en pas weer op te pakken als je thuis bent. Om je haar na de vakantie een boost te geven, is het een goed idee om zo snel mogelijk een voedend haarmasker te gebruiken. Hierna kun je je normale routine weer hervatten.

Met deze handige tips blijven je krullen tijdens je vakantie ook mooi en gezond. Heb je nog meer vragen of heb jij de ultieme tip? Laat het ons weten in de comments!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.