Wat is een chelating shampoo?

Wat is een chelating shampoo?

Wat is het, hoe werkt het en waarom zou jij het moeten gebruiken binnen je routine?

Wat is een chelating shampoo?

Een chelating shampoo gaat net een stapje verder dan een clarifying (sterk reinigende) variant. Hij is ontworpen om naast product build-up ook mineralen (zoals magnesium en calcium) uit hard water goed te verwijderen uit je haar. Hij wordt dan ook met name gebruikt door mensen die in een omgeving wonen waar er hard water uit de kraan komt.

Hard water, maar ook chloor, zweet en zeewater kunnen op je haar ophopen waardoor je haar extra droog, breekbaar en moeilijk te behandelen is.

Ze bevatten 'chelating agents'. Dit zijn actieve moleculen die eigenlijk het grootste werk doen: het verwijderen van opgehoopte mineralen uit je haar.

Hoe werkt het?

Zoals aangegeven zijn de chelating agents het meest belangrijke ingrediënt. Ze klampen zich vast aan de onzuiverheden en mineralen die in je haar zitten zodat alles er goed uitgespoeld kan worden.

EDTA

De meest voorkomende chelating agents zijn EDTA, een afkorting voor Ethylenediaminetetraacetic Acid. Dit is een kleurloze, in water oplosbare stof die onzuiverheden en mineralen kan verwijderen. Het is eigenlijk een synthetisch aminozuur.

Let op! Het hoeft niet altijd chelating te zijn als het EDTA bevat. Sommige formuleringen bevatten namelijk EDTA in een hele lage concentratie als conserveermiddel om het product langer houdbaar te maken. Hoe hoger EDTA in de ingrediëntenlijst staat, hoe beter het in staat is om onzuiverheden en mineralen van hard water uit je haar te verwijderen.

Dit zijn synthetische EDTA's (gemaakt in een laboratorium):

 • Tetrasodium EDTA
 • Disodium EDTA
 • HEDTA
 • Sodium Oxalate
 • TEA-EDTA
 • Trisodium EDTA
 • Oxalic acid

Er zijn ook natuurlijke alternatieven voor EDTA, namelijk:

 • Sodium Phytate
 • Sodium Gluconate
 • Phytic acid

Wat is het verschil met een clarifying reiniger?

Het grootste verschil ligt bij de mate van reiniging. Chelating shampoos reinigen sterker. Clarifying shampoos richten zich voornamelijk op de oppervlakte van het haar, terwijl chelating agents ook werk doen onder de haarschacht.

Beide zijn sterke reinigers en kunnen je haar beschadigen als je geen conditioner of masker gebruikt na het wassen.

Wanneer gebruik je een chelating shampoo?

Allereerst willen we benadrukken dat je hem niet regelmatig hoeft te gebruiken. Gebruik je hem dagelijks of vrij regelmatig? Dan kan dit juist de verkeerde kant op werken omdat je dan ook de goede huidolie van je hoofd telkens verwijdert. Gebruik het maximaal 2 keer per maand. Het is aan te raden om hiermee te experimenteren: kijk hoe je haar reageert, wellicht is 1 keer per maand al voldoende. Gebruik voor alle andere wasbeurten gerust je 'normale' milde shampoo.

In de volgende gevallen kan je de chelating variant proberen/gebruiken:

 • Er komt hard water uit je kraan (je kan zoeken op Google hoe hard je water is, je kan het ook zelf meten).
 • Er komt te 'zacht' water uit je kraan, wat betekent dat er een minimale concentratie van mineralen is en je eerder build-up kunt ervaren.
 • Je hebt dof haar.
 • Continu last van pluizig haar.
 • Overmatige haaruitval.
 • Je zwemt veel in chloorwater of zeewater.
 • Je haar zakt uit.
 • Je haar is extreem zacht.

Hoe gebruik je een chelating shampoo?

Maak je gehele haar vochtig en neem een beetje van de shampoo in je handpalm. Wrijf tussen je handen om de shampoo goed te verdelen. Breng de shampoo vervolgens aan op je haar en masseer het goed in op de hoofdhuid en verdeel het overtollige over je haarlengtes. Spoel het vervolgens direct uit en vervolg de wasbeurt met een conditioner of haarmasker.

Welke voordelen heeft het?

Je zult opmerken dat je haar beter behandelbaar is, gezonder is en meer glans kan hebben. Daarnaast kan het de werking van je andere haarproducten bevorderen omdat ze beter kunnen worden opgenomen door het haar. Dus wees altijd voorzichtig met het afschrijven van producten, test eerst voordat je conclusies trekt!

De problemen gaan niet weg

Blijf je problemen houden en denk je dat dit te maken heeft met hard water dat uit je kraan komt? Dan kun je eventueel een waterfilter laten plaatsen. Hierdoor zal je water zachter worden. Hoewel hier hoge kosten aan verbonden zijn en het niet voor iedereen een optie is (bijvoorbeeld als je in een huurhuis woont), zijn er ook nog andere opties. Er zijn bijvoorbeeld speciale douchekoppen die het water een beetje kunnen filteren.

Heb je nog vragen over een chelating shampoo? Laat het ons gerust weten in de reacties. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.