Wat is de CG (Curly Girl) Methode?

Je hebt er nog nooit van gehoord of je wilt graag meer informatie de methode. Op deze pagina lees je alle informatie over wat de CG methode inhoudt en hoe je van start kan gaan. 

De CG Methode

De CG Methode is ontwikkeld door Lorraine Massey. De CG methode is ontwikkeld omdat veel mensen met krullend haar het lastig vinden om hun krullen goed te verzorgen. In haar boek 'The Curly Girl Handbook', geeft ze veel nuttige adviezen over hoe krullen goed verzorgd moeten worden. 

De CG methode in het kort:Het doel van de CG methode is om bepaalde ingrediënten die in veel haarverzorgingsproducten zijn te vinden, te vermijden. Waarom? De ingrediënten zijn niet goed voor krullen, het droogt uit en maakt je krullen stroef. De ingrediënten die we in ieder geval willen vermijden zijn, parabenen, sulfaten en siliconen. Elk haar is anders, maar iedereen met welk haartype dan ook, kan de methode toepassen. 

Starten met de CG Methode

Start je met de CG methode? Dan stop je met het gebruik van gewone shampoo. De meeste Shampoo's die je kan kopen in drogisterijen bevatten namelijk sulfaten. Sulfaten zijn reinigers die je haren uitdrogen doordat ze bijvoorbeeld de natuurlijke olie die je hoofdhuid produceert, verwijderd. 

Doordat je shampoo met sulfaten gebruikt, worden de schubben van je haren aangetast. Bij gezond haar, liggen de schubben plat. Bij het gebruik van een niet CG shampoo, zullen de schubben open liggen. Je haren worden ruw en glanzen niet en er ontstaan meer knopen in je haar. 

1. Finalwash om te starten met de CG Methode

Je weet dat je nu geen 'gewone' shampoo meer gaat gebruiken. Maar, voordat je met de CG methode begint, was je nog één keer je haren met een shampoo die wél sulfaten bevat.  Dit moet omdat je op deze manier alle siliconen uit je haar kan wassen. Let op, niet alle shampoos zijn geschikt voor de 'finalwash'. Om het voor jou makkelijk te maken, bieden wij een shampoo aan die geschikt is voor de final wash. Klik hier. 

 

 

 

Na de ''finalwash'' is het handig om je haar goed te voeden. Dit kan je doen door een masker te gebruiken. We hebben verschillende soorten maskers, die allemaal voldoen aan de CG methode. Deze vind je hier.

Hoe ga je verder met de CG methode?

Je weet dat je vanaf nu geen 'gewone' shampoo's meer gebruikt en dat je start met een final wash. Vanaf nu, gebruik je alleen nog maar CG methode producten. Eerst gaan we in op het wassen, vervolgens vertellen we je meer over CG vriendelijke producten. 

Wassen

Was je je haren meer dan 2 keren per week? Dit raden we sterk af! Was je haren niet vaker dan één keer in de week met een CG Shampoo. Gebruik je dit vaker dan één keer in de week? Dan kan de shampoo (ondanks dat het CG-proof is) een uitdrogend effect creëren. Hou voor nu bijvoorbeeld aan dat je twee keer per week  je haren gaat wassen. 
  • Wasbeurt 1: CG Shampoo en Voedend masker 
  • Wasbeurt 2: Co-wash (alleen wassen met CG Conditioner)  
Wasbeurt twee mag je zo vaak doen als jij dat nodig vindt. Test dit voor jezelf uit, merk je dat je haren beter reageren op minder vaak wassen? Pas dit dan toe aan je haarroutine. Was je vaker je haren? Kijk hoe je haren daar op reageren of bouw het wassen wekelijks af. 

Hoe je jouw krullen het best kunt wassen

Was je je haren onder de douche? probeer dan het water rustig door je haren te laten gaan en wrijf er niet teveel doorheen. Het is wel van belang om je hoofdhuid goed te masseren. Je kan bijvoorbeeld de volgende siliconen borstel gebruiken om de producten goed en rustig in je haren aan te brengen:

(Link naar product)

Stap 2: Conditioner 

Bij het wassen gebruik je een conditioner. Dit zorgt ervoor dat je haren goed worden gehydrateerd. De ene persoon zou in het begin meer conditioner nodig hebben dan de ander, test dit voor jezelf uit. Het is belangrijk dat je een CG conditioner gebruikt, zonder siliconen en andere ingrediënten die we willen vermijden.

Aanbrengen van de CG conditioner

Breng de conditioner aan vanaf de hoofdhuid naar de haarpunten. Je glijd als ware met je vingers door de krullen. Heb je het product aangebracht aan je haar? Dan is het van belang dat je haar gaat 'schrunchen'. Dit doe je door je hoofd en haren voorover te buigen, vervolgens maak je met je handen kommetjes en knijp je als ware het product in je haren. 

 

Haren kammen

Haren kammen doe je altijd wanneer je haar nog nat is! Zorg ervoor dat je of je vingers gebruikt of een speciale borstel. Gebruik je een borstel dat niet volgens de CG methode is? Dan kan dit je kruldefinitie sterk verstoren. Gebruik daarom een speciale kam, bijvoorbeeld de volgende:
(Link naar product)

 

Stap 3: Stylen

Nadat je je haren gewassen hebt, zijn er verschillende CG methode producten die je kunt gaat gebruiken. Welke het best zouden kunnen werken voor je haar, kan je lezen op de pagina 'CG methode, Wat zijn mijn haareigenschappen?'. 

Gebruik in ieder geval na het wassen een CG leave-in. Vervolgens is het raadzaam om een CG vriendelijke Gel in je haren aan te brengen. De gel geeft je krullen 'hold' zodat ze minder snel uitzakken. 

Is je haar bijna of helemaal droog? Dan kan je wellicht je haren weer voorzichtig 'schrunchen'. Dit moet je doen omdat sommige gels de neiging hebben om hardt te worden. Doordat je je haren 'schruncht' krijg je een natuurlijke kruldefinitie. 

Haren drogen

Gebruik nooit een gewone badstoffen handdoek! Deze stof is ontzettend ruw en brengt door de wrijving ontzettend veel pluis met zich mee. Gebruik een microvezel (of ook wel 'microfiber') handdoek, dit is een zachte stof dat het vocht snel uit je haren opneemt. 
Je kan je haar aan de lucht laten drogen. Echter, is het verstandig om je haren eerst een halfuur te laten drogen in een microvezel handdoek.
Je kan ook je haren föhnen. Als je dit doet, gebruik je een diffuser. Dit is een speciaal opzet stuk waardoor je meer kruldefinitie creëert. Hoe je dit het beste doet, lees je op de pagina 'CG methode, Je krullen föhnen met een Diffuser'. 
Je haren laten knippen (bijpunten), kan je het allerbest regelmatig doen. Hierdoor verfris je je haren en geef je je haar meer 'lucht'. Knip je haren om de 6-8 weken. 

Stap 4: CG methode producten

We hebben heel wat informatie doorgenomen over de CG methode. Het is dus van belang om CG vriendelijke producten te gebruiken, zoals CG Shampoo, CG conditioner, CG Leave-in en CG gel. 

Gelukkig hoef je in onze webshop niet lang te zoeken, al onze producten zijn geschikt voor de CG methode. Zie hier een overzicht van de gehele collectie: link naar alle CG haarverzorging. 

Stap 5: CG methode tools

Zoals je gelezen hebt, zijn er naast producten ook bepaalde tools om je krullen goed te verzorgen. Bijvoorbeeld een microvezel handdoek voor het drogen en een speciale krullenborstel. Verder is het gebruik van satijnen kussenslopen ook erg aan te raden voor minder pluis en glanzend haar.  Klik hier en je vindt alle tools!

Vragen?

Begrijp je dingen nog niet helemaal goed, of heb je andere vragen? Laat dit zeker weten! We helpen je namelijk graag. Je kan ons contactformulier invullen of stuur een mail naar eline@curlytools.nl of bel met ons via 06-81158045.