Nieuw: Pretty Curly Girl
Op werkdagen vóór 21:00 besteld = dezelfde dag verzonden!
Gratis verzending vanaf €45

Haareigenschappen bepalen met de CG Methode

Hoe doe je dit op de juiste manier?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten krullen. De ene persoon heeft een beetje slag, de ander heeft coily krullen. Daarnaast kan het zijn dat jouw krullen erg lijken op die van iemand anders. Maar het hoeft in dat geval niet altijd zo te zijn dat jouw krullen dan dezelfde haareigenschappen hebben. Elke krul is uniek en dat maakt ook dat iedereen verschillende haareigenschappen heeft. 
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten krullen. De ene persoon heeft een beetje slag, de ander heeft coily krullen. Daarnaast kan het zijn dat jouw krullen erg lijken op die van iemand anders. Maar het hoeft in dat geval niet altijd zo te zijn dat jouw krullen dan dezelfde haareigenschappen hebben. Elke krul is uniek en dat maakt ook dat iedereen verschillende haareigenschappen heeft. 

Welke haareigenschappen gaan we achterhalen?

Iedereen heeft verschillende krullen die andere producten nodig hebben. Om te kunnen nagaan welke producten het beste aansluiten bij je haar, is het van belang om de volgende vijf haareigenschappen door te nemen:
 • Krultype (Haartype of ook wel krultype)
 • Dikte (ook wel densiteit genoemd)
 • Hoeveelheid 
 • Porositeit
 • Elasticiteit
Let op, we bepalen ze alle 5. Maar, we vinden porositeit en elasticiteit het meest belangrijk. 

1. Krultype bepalen

Om je krullen te kunnen typeren kunnen we kijken naar de verschillende verschijningsvormen. In de afbeelding hieronder kun je zien welke type bij welk soort krul past. Je kan ook een combinatie hebben van twee types.
In de onderstaande foto zie je verschillende soorten haartypes. Bekijk ook de 2e afbeelding. Probeer op basis van deze 2 foto's, je krultype te bepalen. 
Wavy's hebben vaak type 2 krullen (s vormige krullen). Heb je meer spiraalachtige vormen? Dan val je vaak onder type 3 krullen. Heb je kleinere krullen, of ook wel coily krullen? Dan val je vaak onder type 4 krullen. 
Je haartype bestaat dus uit een nummer (2,3 of 4)+ letter (a,b of c).  De meest makkelijke manier om je haartype te achterhalen kan met de volgende (eerste) afbeelding: 
Andre Walker Hair Typing Systeem voor het bepalen van je krultype
Kom je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan ook de onderstaande afbeeldingen:
Afbeelding met verschillende soorten echt haar om je krultype te kunnen bepalen

Andre Walker Hair Typing Systeem voor het bepalen van je krultype

2. Haardikte (densiteit) bepalen

e dikte van je haar bepalen. Het gaat hier om de dikte een individuele haar (de diameter van elke individuele haarstreng). Er zijn verschillende manieren om dit te bepalen. Vergelijk het bijvoorbeeld met een stukje garen of breng 1 individuele haar tussen je duim en je wijsvinger. Blijft het lastig? Probeer dan te kiezen waar jij het beste gevoel bij hebt. 
Dun: Is dunner dan garen of je voelt je haar amper als je het tussen je vingers wrijft. Fijn haar is de meest breekbare haartextuur. Mensen met fijn haar kunnen gewoon een bos haar hebben, want fijn haar betekent niet dat je dun haar hebt.
Gemiddeld: Is niet dunner of dikker dan garen je voel het een beetje als je het tussen je vingers wrijft. Bovendien is het de meestvoorkomende haartextuur. Het haar is niet zo breekbaar dan fijn haar. 
Dik: Is gelijk aan de dikheid van garen of je voelt het duidelijk als je het tussen je vingers wrijft. 

3. Hoeveelheid haar bepalen

De hoeveelheid van je haar is na te gaan door een deel van je haar te pakken en de hoofdhuid te observeren.
 • Kan je je hoofdhuid goed zien? Dan heb je weinig haar.
 • Zie je je hoofdhuid een beetje? Dan heb je gemiddeld haar.
 • Zie je bijna geen hoofdhuid? Dan heb je veel haar. 

4. Porositeit bepalen

De porositeit van je haar zegt iets over hoe goed je haar vocht kan absorberen en vasthouden. Dit kan genetisch bepaald zijn maar, wordt ook vaak beïnvloed door ingrediënten van haarproducten of hitte apparaten en het kleuren van je haar. Het is belangrijk om te weten wat de porositeit is van je haar. Dit helpt je kiezen van de juiste haarproducten.
Er gaan veel verschillende manieren rond over hoe je je porositeit kan bepalen. Wij geven voorkeur aan de droogtijd test. 
Float test 
De porositeit van je haar is onder andere te testen met de zogenoemde 'Float Test'. Neem een paar strengen van je haar of uit een borstel en doe ze in een glas met water. Het is belangrijk dat je met schoonhaar deze test uitvoert (dus zonder product!). Laat het haar ongeveer 2 tot 4 minuten in het water. Blijft het haar drijven? Dan heb je een lage porositeit. Zinkt het haar? Dan heb je een hoge porositeit. Zinkt het haar bij de eerste test en drijft het bij een andere test? Dan is het heel goed mogelijk dat jouw porositeit medium is. 
Droogtijd 
Vraag jezelf bij de droogtijd 2 dingen af: hoe snel word je haar vochtig (als je het gaat wassen) en hoe snel is het droog?
Kenmerken lage porositeit
 • Het duurt erg lang voordat je haar droog is 
 • Het duurt erg lang voordat je haar goed vochtig is 
Kenmerken normale porositeit
 • Je herkent je niet in de kenmerken van lage of hoge porositeit
 • Je haar droogt gemiddeld snel (tussen de 2 en 8 uren) 
Kenmerken hoge porositeit
 • Je haar is extreem snel droog  (binnen 2 uren)
 • Je haar is extreem snel vochtig 

5. Elasticiteit bepalen

De elasticiteit geeft informatie over de balans van moisture en proteïne. We gaan dan ook een test doen om de elasticiteit van je krullen te achterhalen.
2 vingers die een haar uit elkaar rekken om de elasticiteit van krullend haar te bepalen
Je haren rekken uit krimpen. Dit is je haarelasticiteit. Heb je gezond haar? Dan kan je haar nat zo'n 30% van de originele lengte oprekken en zonder te breken weer naar de originele lengte. Dus wil je weten wat je elasticiteit is? Doe dan de test! 

Hoe kan je de test doen?

Spray een beetje water op je haar. Gebruik voor deze test dus een een beetje vochtig haar, die natuurlijk uit je haren is gevallen of knip zelf een haar. Dus, trek er niet eentje uit, dan werkt de test niet meer! Vervolgens trek je dit haartje uit elkaar, dus wikkel het haartje bijvoorbeeld om beide wijsvingers. Kijk wat er gebeurt, breekt het haartje direct? of duurt het eventjes voordat het breekt? Herhaal deze test een aantal keer en probeer op verschillende plekken van je haar. Dus achter, bovenop, etc.  

Heb je de haartest gedaan? Check het resultaat!

Nadat je de haartest hebt gedaan, kun je hieronder checken welke elasticiteit je hebt. Je moet één van de onderstaande resultaten kiezen, dus je hebt of een lage, normale of hoge elasticiteit.
1. Mijn haar breekt vrijwel direct
Dit betekent dat je een lage elasticiteit hebt, je kan het beste producten gebruiken zonder proteïne.
2. Mijn haar rekt een beetje, het breekt niet direct
Dit betekent dat je een normale elasticiteit hebt. Je kan het beste producten met en zonder proteïne gebruiken.
3.Mijn haar lijkt maar niet te breken
Dit betekent dat je een hoge elasticiteit hebt. Je kan het beste producten gebruiken met proteïne.
Tip: Stel dat het haartje telkens anders breekt (dus het ene haartje snel en de ander kan langer rekken). Dan kan je uitgaan van een normale elasticiteit. 
Wat betekent de elasticiteit voor je haar?
 • Rekt je haar een beetje en springt het weer terug naar de originele lengte? Dan heeft je haar niets extra te doen. Je haar is goede balans.
 • Rekt je haar meer uit dan normaal? Dan heb je meer proteïne nodig.
 • Lijkt je haar maar niet te breken? Dan heeft je haar ook proteïne nodig.
 • Breekt het vrijwel direct? Dan heeft je haar meer moisture nodig.
Vind je het lastig, dan kan je ook kijken naar de volgende kenmerken: 
 • Voel het ruw en droog aan, dan heeft je haar meer moisture nodig. 
 • Voelt het zacht aan en zakken je krullen uit? Dan heeft je haar meer proteïne nodig
Het is belangrijk dat je je haar goed leert kennen. Je kan deze test vaker uitvoeren (zowel nat als droog).

Samenvatting

We hebben nu de volgende dingen vastgesteld:
 • Type (Haartype of ook wel krultype)
 • Dikte (ook wel densiteit genoemd)
 • Hoeveelheid 
 • Porositeit
 • Elasticiteit
En nu denk, je wat zegt dit nu over mijn haar? en hoe kan ik nu een betere keuze maken? We nemen je eerst mee in de bepaalde tips, gekoppeld aan je porositeit. 
 • Lage porositeit
Bij een lage porositeit is het belangrijk dat je producten gebruikt die zoveel mogelijk op waterbasis zijn. Je neemt producten niet goed op waardoor je 'build-up' creëert. Hierdoor krijg je stijf en stro achtig haar. Zorg er voor dat je meer proteïne vrije producten gebruikt dan met proteïne. Breng de producten het liefst aan op nat haar in plaats van drijfnat haar. Zo krijgt je haar beter de kans om het water op te nemen. Gebruik daarna je leave-in en gel. 
 • Medium porositeit
Je haar neemt precies de juiste hoeveelheid vocht op. Test voor jouw haar uit of het fijner is om je producten te gebruiken op drijfnat of nat haar. Verder is het belangrijk dat je binnen je routine producten met proteïne en zonder proteïne gaat gebruiken. 
 • Hoge porositeit
Je haar kan snel vocht opnemen maar, dit gaat er op hetzelfde tempo ook weer uit. Hierdoor kan je haar snel droog worden, heeft het weinig elasticiteit en raakt snel in de knoop. Je haar is dan extra gevoelig om te breken. 

De juiste producten kiezen

En nu denk je vast, hoe kies ik de juiste producten die passen bij mijn haareigenschappen?

CG Starterpakket

Wil je graag starten met de CG Methode? Dan kan je
hier
verder lezen! Op die pagina leggen we je van a tot z uit hoe je start en welke producten je kan gebruiken.

Zelf shoppen

Ga naar alle
haarverzorging
 en kies op basis van het onderstaande schema de juiste balans. 
 • Heb je niet veel proteïne nodig? Kies dan voor alleen een masker met proteïne. 
 • Heb je wel een klein beetje proteïne nodig? Zorg dan voor 2-3 items met proteïne (bijvoorbeeld in je masker en leave-in)
 • Heb je veel proteïne nodig? Kies dan naas een leave-in conditioner en masker ook voor een proteïne treatment die je regelmatig kan gebruiken.
Verdeling van proteïne en moisture binnen je krullen routine
Trial and Error is key! Ga van start, en je leert je krullen steeds beter kennen!

Ontdek CG Methode Starterpakketten

Wil je starten met de CG Methode? En wil je gemakkelijk en snel beginnen? Kies dan een kit op basis van jouw krultype!

Bekijk alle starterpakketten