Nieuw? Schrijf je in en krijg 10% korting
Op werkdagen vóór 21:00 besteld = dezelfde dag verzonden!
Gratis verzending vanaf €45

Krullen föhnen: Welke technieken zijn er?

Je krullen drogen met een fohn met diffuser heeft veel voordelen. Je haar is sneller droog en je krijgt meer kruldefinitie. In ze blog vertellen we je hoe je dit het beste kan doen en wat de beste föhns voor krullen zijn.

Geschreven door
Eline
Gepubliceerd

Waarom een diffuser gebruiken voor je krullen? 

Een diffuser wordt vaak gezien als föhn. Maar, eigenlijk is de diffuser een opzetstuk die je op een haardroger kan klikken. De meeste haardrogers ontvang je vaak met verschillende opzetstukken waaronder de diffuser er 1 van is. De diffuser herken je door de ronde vorm en de uitstekende pinnen. 
De diffuser breng je tijdens het haardrogen op je haar. Je haar zal dus niet uit elkaar geblazen worden, door de pinnen blijven je krullen op hun plek zitten en blijft je definitie dus behouden. 
Door de handige pinnen van een diffuser kan je je haar ook wat omhoog liften voor iets meer volume. Probeer dit eens door de fohn op je hoofdhuid te zetten en de fohn omhoog te liften. 
Gebruik je geen diffuser? Dan kan je extra pluizig haar ervaren en blaas je als het ware je krulpatroon die je hebt gecreëerd tijdens het stylen, uit je haar. 
Voor wie is een diffuser geschikt?
Een fohn met diffuser kan bij ieder krultype gebruikt worden. Dus heb je wavy hair, of krullen of een coily haartype? Iedereen heeft er baat bij binnen je curly girl routine. Het houdt je krulpatroon intact en het zorgt ook nog eens voor meer volume (als je dat zou willen!). Wat zijn de voordelen van een haardroger voor krullen?
 1. Snellere droogtijd
 2. Je kruldefinitie blijft behouden 
 3. Je kan meer volume creëren 
 4. Je ervaart minder pluis
Voelt je haar harder aan na het drogen? Geen probleem! Want dit harde laagje wordt ook wel een cast genoemd. Dit harde laagje kan je er uit knijpen met een beetje
haarolie

Is het veilig om je haar te föhnen?

Een diffuser is vaak groot en rond hierdoor is hij extra geschikt voor krullend haar. De grote kop verdeeld de warme lucht over je haar in tegenstelling tot een normale opzetstuk die de warmte vaak door 1 uitgang uitblaast. Door de gelijkmatige verdeling kan je gerust op een warme stand je krullen föhnen. 
Kan je kort krullend haar ook föhnen?
Kort krullend haar kan je ook föhnen! Het maakt niet uit hoe lang of kort je haar heeft, iedereen heeft baat bij het föhnen met een diffuser. Het voordeel van korter haar is dat je vaak een fohn nodig hebt met een wat lager aantal wattage. Wattage zegt in andere woorden over hoe snel je haar droog is. Heb je een fohn met een hoge wattage? Dan is je haar eerder droog dan wanneer de wattage lager is. 
Tip: bij kort krullend haar kan je gerust gebruik maken van een fohn die een wattage heeft van rond de 700. 

Welke technieken zijn er om je krullen te föhnen?

Je zou denken, je zet de fohn in je haar en klaar. Maar, wist je dat er veel verschillende manieren zijn om je haar te kunnen fohnen? We lichten de verschillende technieken hieronder aan je toe. 
Pixie föhnen
De allereerste techniek die we gaan behandelen is de pixie methode of ook wel, pixie diffuse. Pixie is van oorsprong een engelse benaming voor onder andere small (klein). En dat is ook exact wat deze methode inhoudt: kleine secties/delen van je haar föhnen.
De voordelen:
Met deze methode kan je meer volume creëren. Je gebruikt namelijk de pinnen om je haar omhoog te liften. Daarnaast hou je de fohn regelmatig even vast op dezelfde plek, hierdoor fohn je je haar zo rustig dat je pluizig haar voorkomt. 
De nadelen: 
Soms is het best lastig om de middenlagen te föhnen, het is vaak een gekke positie om dat je je haar niet helemaal omhoog lift naar je hoofdhuid. Je kan dit af en toe wel doen, maar hierdoor kan je krulpatroon wel lichtelijk veranderen naar meer 'wonky' Curls'. Daarnaast vinden sommige curly's met fijn haar het vervelend om de fohn lang op dezelfde plek te houden. Merk je irritatie aan je hoofdhuid? Wissel dan direct van plek met de fohn! 
Stappen voor pixie föhnen: 
 1. Ben je klaar met stylen? Dan kan je aan de slag gaan met föhnen. Pak je diffuser er maar bij!
 2. Breng je hoofd voorover. Ga eventueel op een stoel zitten om het iets comfortabeler te maken. 
 3. Zet de fohn op een lage blaasstand. Qua warmte is het handig om voor je zelf na te gaan wat je prettig vindt. Je mag de fohn gerust op de meest warme stand zetten om de droogtijd te verkorten. Vind je dit te heet? Zet hem dan iets lager. 
 4. Zet de fohn op je hoofdhuid en hou hem daar even kort op zijn plaats, minimaal 30 seconden. Hou je het langer vol? Hou de fohn dan maximaal 3 minuten op de zelfde plek en werk zo je hoofdhuid af. Breng je hoofd ook naar links en naar rechts. 
 5. Is je hoofdhuid droog? Werk dan iets verder naar beneden. Zet de fohn op een bepaalde plek in het haar en lift het haar een klein beetje omhoog met de pinnen van de diffuser. Laat de fohn ook weer op deze plek een tijdje zitten. 
 6. Werk zo rondom je hoofd, zodat het haar na de hoofdhuid ook goed droog is. 
 7. Nu ben je bij de lengtes van je haar. Breng de fohn opnieuw in het haar en focus je weer op een klein stukje, hou de fohn hier ook weer vast en werk vervolgens door naar de volgende plekken. 
 8. Pas het bovenstaande telkens toe op elke sectie van je haar. Het is belangrijk dat je de lengtes van je haar niet direct omhoog lift met de fohn en dan gaat föhnen. Je krijgt dan een gek krulpatroon. 
 9. Is je haar droog 100% droog? Knijp dan de cast uit met een
  olie
Hieronder zie je een video van pixie diffuse. Let op, soms bestaan er verschillende meningen over de standen van de fohn. Wij adviseren het bovenstaande, geeft de video iets anders aan? Probeer dat dan zeker ook uit om na te gaan wat voor jou het beste werkt!
Hover methode
De hover methode, of ook wel hooveren of hoveren is een stukje anders dan de eerder genoemde techniek. Bij deze methode is het belangrijk om je haar juist niet aan te raken met de fohn, je hooverd dus de fohn om je haar, je maakt dan rustige rondmakende bewegingen met de fohn. 
De voordelen:
De vrouwen die deze methode gebruiken ervaren vaak eerder een cast dan bij de voorgaande methode. Dit komt doordat de fohn het haar niet aanraakt. De droogtijd is gelijk aan de eerder genoemde methode. 
De Nadelen
Als veel haar hebt, is de methode iets lastiger. Want het kan zijn dat niet al het haar even snel droog is. Het is dus handig om je hoofd goed naar links en rechts te brengen om alle delen van je haar te föhnen. Daarnaast zorgt deze methode niet voor meer volume. Dit komt doordat je de fohn niet gebruikt om je haar te liften, het kan dus iets platter zijn na drogen. Maar, vaak wel meer definitie. 
Stappen voor hover diffuse
 1. Ben je klaar met stylen? Knijp dan het overtollige water uit je haar met een microvezel handdoek. Dan kan je aan de slag gaan met föhnen. Pak je diffuser er maar bij!
 2. Breng je hoofd voorover. Ga eventueel op een stoel zitten om het iets comfortabeler te maken. 
 3. Zet de fohn op een lage blaasstand en een warme stand. Hou de fohn enkele centimeters vanaf de hoofdhuid en maak langzaam, draaiende bewegingen met de fohn. Herhaal dit totdat het droog is. 
 4. Werk langzaam naar beneden, blijf continu de rond draaiende bewegingen maken. Breng je hoofd ook naar links en naar rechts. 
 5. Is je haar redelijk droog? Breng dan je hoofd weer rechtop en Hoover ook de zijkanten van je hoofd en de delen die nog vochtig aanvoelen. 
 6. Herhaal het bovenstaande totdat je haar 100% droog is.
 7. Is je haar droog 100% droog? Knijp dan de
  cast
  uit met een
  olie
Hieronder zie je een duidelijke video over hoe je deze methode toepast: 
Hammock diffusing methode
De hammock diffusing methode is een iets onbekendere methode, maar wel een leuke techniek om eens te proberen. 
De voordelen: 
De voordelen van deze methode zijn dat je de fohn voor een grootgedeelte niet hoeft vast te houden. Dus een lamme arm tijdens het föhnen is verleden tijd! Daarnaast zorgt deze methode ervoor dat je krullenpatroon behouden blijft. 
De Nadelen: 
Heb je dikker haar of veel haar? Dan kan deze methode qua droogtijd langer voor je duren. Tot slot kan het zijn bij deze methode dat de hoofdhuid niet goed droog is, dus je zou altijd de roots van je haar nog moeten föhnen, bijvoorbeeld met de pixie methode. 
Stappen voor de Hammock diffusing methode:
 1. Ben je klaar met stylen? Knijp dan het overtollige water uit je haar met een microvezel handdoek. Dan kan je aan de slag gaan met föhnen. Pak je diffuser er maar bij!
 2. Breng je hoofd voorover. Ga eventueel op een stoel zitten om het iets comfortabeler te maken. Leg daarnaast de fohn op een tafel, die ongeveer dezelfde hoogte heeft als je hoofd. 
 3. Zet de fohn op een lage blaasstand en een warme stand. 
 4. Pak vervolgens een een microvezel handdoek. En leg deze in beide handpalmen. Breng de handdoek onder je haar en lift je haar naar boven zodat de luchtstroom tegen je haar aankomt. Maak bewegingen zodat je haar goed droog wordt aan alle kanten. Herhaal dit totdat je haar 100% droog is. 
 5. Is je hoofdhuid of de bovenkant van je haar nog vochtig? Gebruik dan de pixie methode om je haar verder te drogen. 
 6. Is je haar droog 100% droog? Knijp dan de
  cast
  uit met een
  olie
Hieronder zie je een duidelijke video over hoe je deze methode toepast: 

Laatste tips voor het föhnen van je haar

 1. Het is belangrijk dat je je haar rustig föhnt. Ga je te snel? Dan kan je je krullenpatroon verliezen en creëer je pluis.
 2. Start met diffusen bij de hoofdhuid. Buig je hoofd voorover en zet de föhn net niet op de hoofdhuid. Zorg dat je langzaam, roterende bewegingen maak. Buig je hoofd vervolgens naar links en naar rechts.
 3. Begin het liefst op een lage blaasstand. Is je haar redelijk droog aan het worden of voel je de cast in je haar? Zet hem dan pas op een harde blaasstand!
 4. Wil je je haar in een bepaalde richting föhnen? omdat je een bepaalde lok hebt laten knippen of valt je haar vaak naar voren? Dan kan je hiervoor handige
  clips
  gebruiken om je haar te sturen. Je houdt ze gewoon in tijdens het föhnen.
 5. Voorkom zoveel mogelijk dat je met je handen in het haar zit tijdens het diffusen. Dit zorgt namelijk voor pluis. 

Beste fohns voor krullen 

ls het op föhns aankomt voor krullen, zijn er verschillende modellen te verkrijgen. Let bij de aankoop van een diffuser op de volgende punten: 
 1. Wat is je budget?
 2. Wat voor soort model wil je graag hebben?
 3. Wil je een kleinere föhn of mag het ook een grotere variant zijn?
 4. Hoe groot is de diffuser blaasmond?
 5. Wil je een coolshot functie?
 6. Hoeveel wattage moet de föhn hebben?
 7. Wat voor technologie bevat de föhn?
De beste fohns voor krullen hebben een grote diffuser met uitstekende pinnen. Daarnaast kan je ook nog letten op de verschillende standen van een föhn. Maar aan dit laatste hangt vaak een prijskaartje. Wil je graag een föhn met een koude stand en verschillende warmte standen? Dan ga je vaak naar een iets hogere prijsklasse. 
Daarnaast kan je ook nog kijken naar de techniek en motor. De meeste haardrogers van tegenwoordig bevatten ceramische technologie. Deze technologie is nog beter in staat om je haar gelijkmatiger te drogen en verspreiden vaak negatieve ionen waardoor je haar meer glanzend en vrij van pluis zal zijn. 
Er zijn ontzettend veel haardrogers te krijgen voor krullend haar. Wij hebben expres ons assortiment klein gehouden omdat er enkele föhns zijn die wij het allerbeste voor krullend haar vinden.
Keramische technologie
Lees je dat de föhn keramische technologie bevat? Dan betekent het dat deze föhn extra geschikt is voor iedereen met fijn, beschadigd of geverfd haar. Door de keramische technologie wordt de warme lucht uit de föhn nog beter verdeeld en zorgt dit dus voor betere bescherming van je haar. 
Motor van de diffuser
DC Motor: Een DC motor is een variant die in veel föhns wordt gebruikt. Deze föhns kennen een grote snelheid en blaaskracht maar, maken ook iets meer geluid. Een DC motor gaat minder lang mee dan een AC motor. Verder is een DC Motor lichter. 
Een DC motor is geschikt als je je föhn zo'n 2 tot 3 keer in de week gebruikt. Dus wil je een föhn voor thuis en heb je een kleiner budget? Dan is een föhn met DC motor een goede keuze. 
AC Motor: AC motors kennen een lange levensduur, ze zijn kwalitatief beter dan een DC motor. Wel, zijn ze vaak iets zwaarden dan andere motoren. Ze zijn van zeer hoge kwaliteit, hier staat dan vaak wel een hogere aankooprijs tegenover ten opzichte van een DC motor of een digitale motor. 
AC Motors zijn zeer geschikt voor veelvuldig gebruik van een föhn en voor iedereen die een iets breder budget heeft. 
Digitale motor: Een digitale motor is één van de meest nieuwe motoren binnen de diffuser wereld. Ze maken weinig geluid en zijn erg licht. Er zijn nog weinig diffusers uitgerust met een digitale motor. 
Een digitale motor is geschikt voor veelvuldig gebruik van een föhn en voor iedereen die een breed budget heeft. 
Wattage van de föhn
Elke föhn heeft een wattage. Hoe hoger het wattage, hoe sneller je haar in principe droog is. Heb je een dikkere bos met krullen? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een föhn met een hogere wattage. Heb je fijn tot medium dik haar? Dan volstaan ook diffusers met een lagere wattage. 

Wat voor soort diffusers zijn er?

Diffusers kan je opdelen in 2 soorten categorieën. Er zijn föhns met een diffuser die je er op moet klikken én er zijn diffusers en föhns in 1 (die hoef je er dus niet op te klikken). 
Onze favoriete (en best geteste!) föhns: 
Deze haardroger heeft een hoge wattage, een grote diffuser kop en verschillende warmte standen. Hi is vooral geschikt voor lang en dikker haar maar, kan ook gebruikt worden voor iedereen die fijner of korter haar heeft en de ceramische technologie.
De CHI Compact Hair Dryer is het nieuwe zusje van de CHI Lava. We hebben deze opgenomen in het assortiment als alternatief op de CHI Lava. Het grote verschil tussen de föhns is de wattage. Hoe hoger de wattage hoe sneller je haar droog is. We adviseren een hogere wattage als je bijvoorbeeld dikker haar hebt, want dan kan de wattage een groot verschil maken in de droogtijd. Heb jij fijner of medium haar? Dan volstaat ook een fohn met een lagere wattage. Nog een groot verschil ten opzichte van de CHI Lava: Het formaat van de fohn. De compact (zoals de naam het al zegt) ligt voor bepaalde curlies echt beter in de hand. Daarnaast bevat de Compact uitstekende pins bij de diffuser blaasmond, en daarnaast is hij ook een stukje groter dan de CHI Lava.
2 dozen op elkaar van Bellissima
De tweede beste is de
Bellisma My Pro Diffon Ceramic
Dit is een hoogwaardige haardroger die vaak als instapmodel wordt bestempeld. Dit komt onder andere door de prijs (74,95 euro). Deze fohn heeft de helft minder wattage dan de variant hiervoor. Dat betekent dat hij extra geschikt is voor iedereen met kort tot medium lang haar. Heb je lang en dik haar? Dan kan de droogtijd  langer zijn dan een haardroger met een hogere wattage. Tot slot heeft deze fohn ook ceramische technologie en is hij super makkelijk mee te nemen op reis! 
En dan hebben we de andere variant van de Bellissima fohn. De ceramic variant. Dit is een fohn met ceramische technologie, net zoals de CHI föhns. Dit is beter voor beschadigd en/of geverfd haar en voor iedereen die het haar nog beter beschermt wordt bij het föhnen. Net zoals de Diffon fohn, heeft ook deze fohn het mooie kleine model die heerlijk handzaam is. De wattage is hetzelfde als de diffon variant, dus ook hiermee telt: heb je langer en dikker haar, en wil je een kortere droogtijd dan is een fohn met een hogere wattage aan te raden. Maakt de droogtijd je niet uit, dan volstaat ook een fohn van 700 watt. 

Wat heb ik nodig?

Nu weet je alles over het föhnen van je haar! Om dit op de beste manier te doen heb je dus de volgende dingen nodig: