Co Wash: Wat is het en hoe werkt het bij krullen?

Een co wash of co wassen is een afkorting van conditioner washing. Het is een haarproduct voor krullen die je gebruikt bij het wassen van je haar binnen de CG Methode. Je hebt deze term vast wel eens voorbij zien komen binnen de cg methode. Maar wat is co washen eigenlijk? En hoe vaak mag je het doen en past het bij jouw krullen? In dit artikel leggen we je er alles over uit!

Geschreven door
Eline
Gepubliceerd

Wat is een co wash?

Een
co wash
is een haarverzorgingsproduct die al meerdere jaren bestaat. In plaats van een cg shampoo of conditioner, gebruik je een co wash om je haar te wassen. De gedachte achter deze co washes is dat je je haar kan wassen met milde reinigers (Cationic Surfactants). Cationic Surfactants hebben de kracht om te reinigen maar, ze reinigen niet diep zoals een
CG Shampoo
dat doet.  
Destijds werd een cowash veel gebruikt door vrouwen met krullend haar en/of erg dik haar.  Door de jaren heen en de opkomende trend van het gebruik van een co wash, zijn er inmiddels tal van verschillende co-washes geformuleerd. Door nieuwe technieken en het gebruik van nieuwe of andere ingrediënten zijn op dit moment de co-washes geschikt voor alle soorten krullen en texturen van haar. 
voorbeeld van shampoo gevolgen op haar
Een co wash is eigenlijk een 2-in-1 product. Het bevat de reinigers van een shampoo en verzorgende ingrediënten van een conditioner. Deze 2 functies zijn dus in 1 product gebracht en hierdoor is de cowash ontstaan. 

Hoe werken de ingrediënten van een cowash? 

Als je een co wash zoekt is het belangrijk dat de formule een aantal reinigende ingrediënten bevatten. Dit is belangrijk aangezien de formule anders niet in staat is om je haar te reinigen.  
Co Washes zijn geformuleerd met Cationic Surfactants. Surfactant is in andere woorden een actieve stof van een haarproduct. Een Cationic Surfactant is een cleasing agent die ontzettend mild is en geschikt is voor dagelijks gebruik. Cationic Surfactants zijn dus milde cleaners en schuimen niet (zoals je ook op de foto ziet). Ze zijn niet samen te gebruiken met Anionic (Surfactants, die zijn sterk genoeg om het haar echt te reinigen en het te ontdoen van product build-up). Maar Cationic Surfactants zijn wel geschikt om je haar schoon te maken, zachter te laten voelen en en je haar te voeden. Kortom: Cationic Surfactants zijn mildere/zwakkere surfactants. Ze kunnen schoonmaken maar kunnen je haar niet volledig ontdoen van build-up en vuil. Cationic Surfactants kunnen build-up veroorzaken, dus gebruik altijd naast het co washen ook een cg shampoo binnen je routine. Anionic Surfactants zijn sterk genoeg om build-up en vuil goed te verwijderen. 
Uitleg van verschillende cleansers die sterk reinigen (clarifying)
Een co wash is dus een reinigend product die je tijdens het wassen van je haar kan gebruiken. Een co-wash is een product die je gerust mag gebruiken binnen de CG Methode zolang hij voldoet aan de richtlijnen van de CG Methode. Er zijn veel varianten van een co wash te verkrijgen, wij hebben alle CG varianten in onze collectie voor co washes opgenomen. 

Kan ik ook een conditioner gebruiken als co wash?

Een co wash is niet te vergelijken met een conditioner only wash. Dit komt omdat de meeste conditioners niet de reinigende effecten heeft die de cg co wash wel bevat. Vaak mag je een cowash ook aanbrengen op de hoofdhuid, bij het gebruik van een conditioner adviseren we je om je te focussen op de haarlengtes en je hoofdhuid te vermijden. De meeste co washes op de markt zijn gemaakt met cationic surfactants en dat maken ze dus echt een co-wash in plaats van een conditioner. 

Historie van de Co Wash 

We gaan nog even een stapje terug. Want waar komt de co wash eigenlijk vandaan? En wie heeft het bedacht? Haarstyling routines begonnen (zo ver bekend is) 4000 v.C. Vanaf de middeleeuwen werd externe hygiëne steeds belangrijker. Door de jaren heen werd opgemerkt dat zeep vuil en restjes kon verwijderen. In 1927 is de eerste vloeibare shampoo gemaakt. Die bestond toen uit zeep en meerdere soorten kruiden. 
Vanaf de jaren 1930 werden de sulfaten geïntroduceerd. Niet veel later werd door veel mensen opgemerkt dat sulfaten het haar en de hoofdhuid droger maakten. Het gevolg? Meer vocht was nodig voor het haar. Conditioners en co washes volgden, om het haar zachter aan te laten voelen, vocht toe te voegen en om het haar beter te kunnen behandelen. 

Werkt een co wash voor mij?

Sommige curlies raden het gebruik van een co wash af bij fijner haar of een lossere krul. Het zou te zwaar zijn voor het haar maar, er zijn steeds meer co-washes die een stuk lichter zijn. Met fijn haar is het dus extra belangrijk om naast je cowash ook een cg shampoo in je curly hair routine te gebruiken. Alle haartypes kunnen dus voordelen behalen met het gebruik van een co-wash. En zeker haar dat extreem droog is.  
Een cowash is niet gemaakt voor het regelmatige gebruik met als doel om je haar echt op en top te reinigen. Het is wel een product voor iedereen die het haar vaker wil wassen of dit moet door dat diegene vaker sport, dit graag wil of in een omgeving waarin het gewenst is om het haar vaker te wassen. Dus het gebruik van een co-wash kan maar, dan zal je ook binnen je routine regelmatig een cg shampoo moeten gebruiken om build-up en vuil goed te verwijderen. 
Het is niet wetenschappelijk bewezen maar, bepaalde blogs en artikelen vermelden dat co wassen een goed effect heeft op haarbreuk en het terug brengen van de balans na het overmatig reinigen met shampoos. 

Hoe gebruik je een co wash? 

Een co-wash is dus zoals gezegd een product die je gebruikt als je je haar gaat wassen. Elk merk heeft zijn of haar kijk op het gebruik van een product maar, bij een cowash zien we toch wel vaak dezelfde uitleg voor het gebruik terug. Dus, heb jij al een co wash in huis? Check dan naast onze uitleg ook altijd voor de zekerheid het etiket. 
Stappen plan voor het co washen van je krullende haar: 
 1. Maak je haar helemaal vochtig onder de douche met warm water
 2. Neem een royale hoeveelheid van de cowash in je handpalm
 3. Breng dit vervolgens aan op je hoofdhuid en masseer dit rustig in
 4. Breng eventueel nog water water aan om het nog beter te kunnen verdelen
 5. Focus je hierbij op je gehele schedel (dus ook de achterkant en de zijkanten!) dit zijn vaak plekken die nog wel eens vergeten worden! Buig hierbij je hoofd om alles goed in de kunnen masseren.
 6. Bij het ene product mag je de co wash ook aanbrengen over de haarlengtes en bij het andere product alleen op de hoofdhuid. Check hiervoor het etiket. 
 7. Laat het product vervolgens kort intrekken (3-5 minuten). Check hierbij ook altijd voor de zekerheid nogmaals het etiket. Deze duur gaat altijd boven alle andere informatie die te vinden is. In de tussentijd kan je je haar borstelen om het te ontdoen van knopen en klitten. 
 8. Voelt je hoofdhuid nog niet schoon? Herhaal dan de stappen van 1 tm 7. 
 9. Spoel vervolgens de co wash helemaal uit je haar
 10. Heb je last van extreem droog haar? Dan zou je eventueel nog een conditioner kunnen gebruiken 
 11. Ga vervolgens aan de slag met je stylingsproducten 

Hoe vaak gebruik je een co wash?

Hoe vaak je een product gebruikt leggen we je graag uit. We willen wel aan je benadrukken dat het altijd goed is om je eigen haar goed te blijven bekijken en te experimenteren met verschillende routines. Dit is onze richtlijn met betrekking tot het gebruik van een co-wash: 
 • Gebruik wekelijks een CG Shampoo samen met een conditioner of masker
 • Gebruik op je 2e wasdag alleen een conditioner
 • Wil je het vaker wassen? Omdat je vaak sport of werk je in een omgeving waardoor je het gewoon echt vaker moet wassen? Dan kan je de 2e wasbeurt eventueel vervangen door een cowash. Wil je het meer dan 2 keer in de week wassen? Gebruik dan ook een cowash. 
Je kan met de bovenstaande richtlijnen experimenteren daarnaast is het ook erg belangrijk wat je eigen wensen zijn. Wil je een iets schoner gevoel op je 2e wasbeurt? Gebruik dan gerust een cowash of wissel het dus af met een cowash. We vinden het wel erg belangrijk om naast het regelmatig gebruiken van een cowash te combineren met een wekelijkse cg shampoo beurt. 

Wat zijn de voordelen van een cowashen?

 • Het geeft je een frisser gevoel dan je krullen alleen te wassen met een conditioner
 • Een cowash zorgt voor extra vocht en hydratatie van het haar
 • Minder knopen en klitten na het wassen
 • Extra mild reinigen 

Wat zijn de nadelen van co wassen?

 • Build up (gebruik naast het co washen altijd wekelijks een cg shampoo!)
 • Vettig haar bij lossere krul patronen en/of fijner haar.
 • Jeukende hoofdhuid (als je geen cg shampoo gebruikt binnen je routine) 
 • Te zwaar voor bepaalde haartypes als je niet het juiste product kiest. 
Build up 
Doordat je verschillende producten gebruikt, kan je dus last krijgen van build-up. Door deze opeenstapeling van bepaalde ingrediënten kunnen andere verzorgende ingrediënten en vocht die in je producten zitten je haar niet meer bereiken. Dat wil je natuurlijk niet! Een buildup kan sneller ontstaan dan je denkt. Signalen van build up zijn: 
- Slap/ futloos haar
- Pluis
- Geen/ minder glans
- Jeuk op je hoofdhuid
- Een vettig laagje op je hoofdhuid
- Geen cast meer krijgen  
Wil je meer informatie over build-up? Hoe je het bijvoorbeeld voorkomt en hoe wat je er tegen kan doen? Lees dan de blog:
Wat is build-up
bij de CG Methode?

Welke CG Co wash is geschikt voor mijn krullen?

Zoals je hierboven ziet is het bij een lossere krulpatroon of bij fijner haar erg belangrijk om het juiste product te kiezen. Bij het kiezen van het juiste product spelen er meer factoren een rol, waaronder je haareigenschappen en niet heel onbelangrijk: je eigen wensen.
Het is belangrijk om te achterhalen wat je porositeit is. De porositeit van je haar gaat over de mate waarin je haar vocht kan opnemen en vasthouden. 
Daarnaast is het ook handig om de elasticiteit van je haar te weten.
De elasticiteit van je haar geeft je een indicatie over hoe gezond het is. Neem een losse haar vanuit het haar en rek deze voorzichtig uit. 
En tot slot vinden we ook 1 van de belangrijke zaken: je textuur. Je textuur moet je niet verwarren met je krulpatroon. Je krulpatroon vinden wij minder belangrijk: je textuur zegt beter wat je haar kan hebben. Heb je bijvoorbeeld fijner haar? Dan adviseren we je geen producten die allerlei zware butters en olie bevatten. Daarentegen mag je bij fijner haar wel gewoon een sterkere hold gel gebruiken.
Om terug te komen op de elasticiteit en porositeit: op basis van deze 2 kan je gaan bepalen of je een cowash gaat halen met of zonder proteïne. Het is ook belangrijk om te kijken hoe de rest van je routine er uitziet. Heb jij al veel cg producten in huis met proteïne? En wil je wel een goede balans houden? Dan kan je gerust kiezen voor een cowash zonder proteïne. Gebruik je helemaal geen proteïne in je routine? Dan kan een co wash met proteïne wel een aanrader zijn.
Twijfel je? Zorg dan eerst dat je een travel size in huis haalt. Je kan het product dan goed testen! 

Top 3: Beste co wash (CG) voor krullen

1. 
Curlsmith Co Wash
Stipt op nummer 1 staat de Curlsmith Quenching Conditioning Co Wash. Deze co wash is al meerdere maanden onze nummer 1 co wash. Waarom? Curlsmith maakt ontzettend fijne haarproducten met ingrediënten van top kwaliteit. Na het wassen van deze co was conditioner ben je klaar voor een nieuwe start. Je ervaart minder klitten en knopen en kan gemakkelijk door je haren heen kammen. Deze co wash bevat geen proteïne. Wil je hem heel graag proberen en heb je wel proteïne nodig? Zorg dan dat je een conditioner of masker hebt met proteïne. 
Voor wie is deze co was?
Deze co wash is volgens Curlsmith geschikt voor alle krultypes en texturen. Heb je fijner haar? of een losser krulpatroon? ga dan eerst voor de
travel size