Wat is scrunchen?

Heb je wavy hair? Dan is het toepassen van scrunchen een echte aanrader voor binnen je wavy hair routine. Niet alleen wavy hair heeft hier baat bij maar, ook alle andere soorten krullend haar. Echter, bij een lossere krulpatroon behaal je vaak het meeste effect. Natuurlijk gaat dit wel samen met de beste haarstylingsproducten. We beloven je, gebruik je scrunchen en de juiste stylingproducten bij wavy hair? Dan gaat er een wereld voor je open! Maar hoe werkt scrunchen? Wij leggen het je uit!

Written by
Eline
Published

Wat is scrunchen?

Scrunchen is een bepaalde techniek voor krullend haar om meer uit je krullen te kunnen halen. Scrunchen is in principe een handbeweging die je maakt in je haar. Je maakt namelijk met je handen opwaartse knijpbewegingen in je haar zoals we je op de foto laten zien: 
Vrouw met krullend haar dat scrunchen uitbeeld

Wat zijn de voordelen van scrunchen?

  • Verbeteren krulpatroon
  • Beter opname van stylingsproducten
  • Meer volume creëren  

Stappenplan voor scrunchen

1. Wassen en verzorgen
Heb je je haar gewassen met een cg shampoo en conditioner? Breng dan een klein beetje van de leave-in conditioner aan op kletsnatte krullen. Focus je hierbij op de haarlengtes. Gebruik eventueel nog een borstel om de leave-in conditioner nog beter te kunnen verdelen. Heb je de leave in conditioner aangebracht bij je krullen? Knijp dan het overtollige water uit je haar met een
microvezel handdoek voor krullen
.
2. Aanbrengen stylingsproducten
Verdeel je haar in secties, en breng vervolgens je stylingproduct aan (vaak gebruik je eerst een creme en daarna de gel). Neem een beetje van de gel (of creme) en wrijf dit tussen je handen. Breng de gel aan op vochtig haar. Doe dit door het haar tussen beide handen te brengen en vervolgens naar beneden te schuiven tot aan de punten. Gebruik daarna een speciale stylingsborstel om het product verder te verdelen.
3. Squeeze /scrunch je krullen
Heb je je
curly girl gel
en eventueel
krullen creme
 aangebracht? Buig nu je hoofd en je haar voorover en maak met je handen opwaartse knijpbewegingen. Voeg eventueel nog een klein beetje water toe met een waterspray zodat je een soppend of soaking geluid hoort. Blijf doorgaan met scrunchen totdat er geen overtollig water meer uit je krullen komt. Je kan eventueel een microvezel handdoek gebruiken om er zeker van te zijn dat je al het water goed uit je haar haalt. 
Een voorbeeld van het haar dat gescruncht wordt
3. Ploppen
Je kan vervolgens je haar gaan ploppen. Doordat je gaat ploppen creëer je vaak een beter krulpatroon en minder pluizig haar. 
  1. Leg een microvezel handdoek of T-shirt plat neer op je bed, stoel of op de grond. 
  2. Ga voorovergebogen staan, zodat je krullen met de punten op de handdoek vallen. 
  3. Zak recht naar beneden, zodat de krullen gevormd worden en je met je hoofd op de handdoek ligt. 
  4. Pak nu de achterkanten van de handdoek (wat het verste van je weg is) en leg deze over je hoofd heen, zodat deze in je nek komt. 
  5. Pak de overige zijkanten en maak een knoop of gebruik een elastiekje om deze bij elkaar te houden in je nek. 
  6. Probeer voor jezelf uit hoe lang het voor jou werkt om te ploppen. Begin met 15 á 20 minuten. Is je haar gaan pluizen? Doe het dan de volgende keer wat minder lang.  
Kijk in deze blog voor meer informatie over je
krullen ploppen
4. Krullen drogen
Haal de handdoek uit je haar en nu begint een belangrijke stap, raak je krullen namelijk niet meer aan! Je kan hierdoor het krulpatroon verminderen. Laat je krullen tot slot aan de lucht drogen of maak gebruik van een speciale diffuser. Is je haar 100% droog? Gebruik dan vervolgens een olie om het harde gevoel (de cast) uit je haar te laten verdwijnen. Je doet hier in principe hetzelfde als in stap 3 (scrunchen, opwaartse knijpbeweging maken) maar dan op droog haar. 
5. Done!
En, ja we weten het is moeilijk: Het is handig om je haar ook na het drogen zo min mogelijk aan te raken. Zo voorkom je vettig haar en blijft je krulpatroon het beste bestaan!
Meer informatie
Wil je weten welke producten bij wavy hair passen?
Lees dan deze blog.